történelem

2019.11.30. 15:14

Debrecen az ezer évvel ezelőtti időkben

A BMW-gyár területén végzett ásatások eredményeként egy festett díszítésű, késő újkőkori kőkorsó is előkerült.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

„Fecseg a felszín, hallgat a mély” címmel kezdődött különleges régészeti előadás-sorozat november 22-én, a Déri Múzeumban.

A program 8 ezer év történelméről mesél a látogatóknak, akik a cívisváros régészeti örökségéről szerezhetnek ismereteket a Debrecenben és a közigazgatásilag hozzá tartozó területeken előkerült leletek alapján. Az újkőkortól a múlt századig, „Nyilas Misi koráig” gazdag anyag került elő, különösen az elmúlt 30 év – földmunkával járó – beruházásait megelőző, a törvény által előírt feltárások eredményeként.

Fotó: Molnár Péter

Kenyér- és sörgabona

A város alatti építkezések, felújítási munkák nyomán összesen több mint 37 hektárnyi területet sikerült feltárni. Ez a 60-nál több helyszín a sajátos mozaikjával színes képet tár elénk Debrecen föld alatti múltjáról.

A Déri Múzeum dísztermében megtartott, november 22-i előadáson az első földművelőkről és az újkőkor Debrecen-környéki időszakáról is beszélt Hajdú Zsigmond régész-főmuzeológus. Mint elmondta, az újkőkor (Kr. e. 6300–4400 körüli időszaka) az első földművesek kora az emberiség történetében. A korábbi évezredek (tízezredek, százezredek) élelemgyűjtő, vándorló vadászhordái után állandó telepeket hoztak létre, ahol állatokat tenyésztettek és növényeket termesztettek, főként kenyéradó és söralapanyagot képező gabonát. Házakat építettek, amelyek körül a mindennapi életüket élték: házi, ipari tevékenységet folytattak, rájöttek az élelemtárolási technikákra, és közös hiedelemvilágon alapuló rituális életet folytattak.

Hétköznapi és ünnepi rituálék

Ezt a viszonylag gyors változást az emberiség történetében egyes kutatók neolitikus forradalomnak vagy a neolitizáció folyamatának nevezik.

Az előadás közönsége azt is megtudhatta, hogy Debrecen a neolítikumban még nem létezett; a története 1100–1200 évre követhető vissza, s az utána következő mintegy 6 ezer esztendőhöz csak közvetve van köze Debrecennek. A neolitizáció, azaz a neolit forradalom az életforma radikális változását is kiváltotta, amely mintegy 500 év alatt következett be. Vándorlóból letelepült lett a nép, s háziasodás, házépítés, település kialakítása, falurendszer létrejötte, növénytermesztés, felhalmozás, tárolás, utak, kapuk is jellemezték az életmódjukat.

A házakban cölöp- és ajtószerkezet, tapasztás, padlás, bőrök, fekvőhelyek és tárolók is voltak. Az új közösségi formák révén megszületett a falusi társadalom, amely hétköznapi és ünnepi rituális formákat alakított ki magának. Ebben a korszakban megnőtt a lakosság a korábbi időkéhez képest, és nagyon sok ember foglalkozott a szabadidejében is agyagozással.

Fotó: Molnár Péter

A fazekasság megszületése

Debrecen környékén a legnagyobb ásatás 2008-ban volt Erdőalján, a Tócó-parton. Az újkőkori lelőhelytelep jelenségei például a jobb oldalára fordított halott, valamint az újkőkori tárgyak – őrlőkövek, tárolóedények, csiszolt-pattintott kőeszközök.

Hajdú Zsigmond elmondta azt is, hogy a volt Béke TSZ, azaz a leendő BMW-gyár területén végzett, 2019-es ásatások eredményeként egy festett díszítésű, késő újkori kőkorsó is előkerült. A fazekasság ekkor született az agyagnak köszönhetően, és az emberek nemcsak nagyon szép formájú tárgyakat alkottak, hanem házak tapasztására is használták az agyagot.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában