kiállítás

2019.11.10. 17:40

A közösség szolgálatába áll a Burai Alkotóház

Burai István hagyatékából 22 alkotás látható a jótékonysági tárlaton.

Fotó: Matey István

– Minden távozás tragikus, de a váratlan távozás megdöbbentő is. Nemcsak mint művész, barát, családtag elvesztése, hanem az is, hogy az életünk megtört, befejezetlen maradt. Mivel azonban a dolgok természetéből fakadóan teljesnek azt kell tekintenünk, ami elkészült, megvalósult, így Burai István életművéről is úgy kell beszélni, mint befejezett, nagybetűs műről – mondta dr. Vitéz Ferenc művészeti író, költő, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem docense azon a Burai István festő- és grafikusművész hagyatékából rendezett jótékonysági kiállításon, melyet vasárnap nyitottak meg az Elméleti Galériában. Mint az a művészeti író beszédéből kiderült, a rendezvény célja, hogy újraélesszék a Szentpéterszegen álló és egyelőre befejezetlen Alkotóházat. – Nem létezett olyan összművészeti kezdeményezés, amelyen ne bukkant volna fel Burai István neve, vagy éppen ne ő lett volna az úttörője valami újnak – emlékeztetett Vitéz Ferenc, majd hozzátette: mint ahogy alkotói és baráti hellyé vált egykor a művész háza, azt tervezte, hogy ilyen hely lesz a szentpéterszegi is.

Alkotói műhely

– Amikor Istvánnal közösen vásároltunk Szentpéterszegen egy nagyon szép népi barokk házat, megfogalmazódott bennünk, hogy ne csak mi lakjuk, hanem művészbarátaink és neves művészemberek munkáját segítse, azaz akinek van kedve, a Burai Alkotóházban nyugodt körülmények között dolgozhasson – mondta el kérdésünkre Koroknai Katalin. A két éve elhunyt festőművész özvegyének nem titkolt célja továbbá, hogy a Burai Alkotóház a képzőművészek mellett a néptáncegyüttesek otthona is legyen. – Néprajzos, néptáncos múltamból adódóan mindig is azt láttam, hogy a magyarországi és Bihor megyei települések táncegyesületeit szakmailag segítenünk kellene. Ennek érdekében az alkotóházba szeretnék egy kis alkotói műhelyt is megvalósítani, ahol évi 1-2 alkalommal találkozunk és a szakmáról beszélgetünk, annak érdekében, hogy minél magasabb szinte művelhessék a táncot – fűzte hozzá Koroknai Katalin, aki a jótékonysági kiállításon befolyt összeget az alkotóház felújítására fordítja.

A Burai István hagyatékából összeválogatott 22 alkotás november 29-ig tekinthető meg.

PTZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában