fotókon a mulatság

2019.10.09. 16:50

Lovasmustra és óriástök: egy napon át buliztak Nyíradonyban

Több mint harmincféle krumplis étel főtt a városi piactéren a múlt hét szombatján.

Fotó: Tulipán Csilla

A Szüreti sokadalom és Murcis Krumpli Fesztiválon legalább 30 fogat és lovas indult el hangos szóval, énekkel Nyíradony utcáin a szüret ünneplésére. A főzőversenyre idén a szokottnál jóval többen neveztek be. A környező települések mellett országhatáron túlról is érkeztek versenyzők, közel negyvenféle ételt – a savanyú krumplilevestől a cukkinis lepcsánkán át a nudliig – kóstolhatott a zsűri, Nagy Gyula aranyfokozatú hobbiszakács vezetésével. A helyi termelők borait és pálinkáit Papp Ágnes borász zsűrizte.

A szőlőtől a borig

Ki lehetett próbálni a szőlődarálást, préselést, s mustot is kóstolhattak Obsitos András szőlősgazda vezetésével a rendezvényre látogatók. A gyerekek kosarat fonhattak, hajtogathattak, textilszatyrot díszíthettek, s a népi játszóház játékai mellett az óriáscsúszdát, gokartokat és az ugrálóvárat is kipróbálhatták. A faházakban helyi termelők, valamint vendégtelepülések kiállítása és vására várta a fesztiválozókat.

 

Közben a színpadi programok is elkezdődtek: fellépett a Nárcisz és Babóca mazsorettcsoport, a Kölcsey Ferenc Baptista Általános Iskola, Középiskola és Kollégium, s a Szent Mihály Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola szolgáltatta a helyi tehetségek műsorát. Jó ebédhez a hajdúdorogi Akácos Út Nótaklub húzta a nótát. Ezután a Szikora József görögkatolikus lelkész áldotta meg a helyben termelt gyümölcsöket és zöldségeket, bort, és Kondásné Erdei Mária polgármester, majd Tasó László országgyűlési képviselő, a rendezvény fővédnöke köszöntötte a megjelenteket. A rendezvény végén eredményt hirdettek lovasok és fogatosok, krumplis ételek, borok és pálinkák kategóriában.

Legalább másfél mázsás tökök

Az idén a főzőverseny sátrainak dekorációját is díjazták a szervezők. A „legtökösebb” díjat a Szent Mihály Óvoda és Általános Iskola nyerte. Szabó Róbert helybéli gazda két különleges óriássütőtök-fajtával díszítette az iskola dekorációját. A tököt négy meglett férfi emelte le a tőről, s raklapon szállították el a városi piactérre. Róbert szerint a tökök egyenként 150-200 kilót is nyomhatnak.

TCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában