szürke-barátok, ha találkoznak

2019.10.06. 14:20

Barátok a puszta falujában

Szakmai megbeszélés és vásár is kapcsolódott Hortobágy egyik legnagyobb eseményéhez.

Fotó: Kovács Péter

A Hortobágyhoz mint tájegységhez köthető települések fesztiválját, a Magyar Szürke-barátok Találkozóját immár ötödik alkalommal rendezte meg szombaton a puszta faluja a Vásártéren.

Hajdú-Biharban, illetve a szomszédos megyékben összesen 24 helység kapcsolódik határával a magyar táj emblematikus helyéhez, a Hortobágyhoz. Ennek a tájegységnek pedig legismertebb állata a szürke marha, így kézenfekvő az esemény elnevezése is. Ebben az évben a találkozóra a megyei értéktár kiállítása, szakmai napja és vására is Hortobágyra költözött, színesítve ezzel az egyébként a tájegység gasztronómiájára, a fellépők révén Hortobágy hagyományaira és kultúrájára kihegyezett baráti találkozót. Az esemény megnyitójának érdekes és különleges színfoltja volt a híres, hortobágyi négyökrös szekér bevonulása.

Fotó: Kovács Péter

A Kilenclyukú hídtól indultak

– Aki debreceni, annak egyben szürke-barátnak is lenni kell, hiszen ez a nemes szarvasmarha fajta a térség gazdaságában is jelentős szerepet töltött be az elmúlt évszázadokban – hangsúlyozta megnyitójában Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke, aki a Hortobágyon várható beruházásokkal folytatta:

„Megújul a vásártér és a víziszínpad, továbbá újabb vendéglátóhelyek épülnek és más, a turisztika jövőjét kedvezően befolyásoló fejlesztések is megvalósulnak Hortobágyon.”

Pajna Zoltán kiemelte Gencsi Zoltánnak, Hortobágy alpolgármesterének szervezőmunkáját, hiszen az eseményt ezúttal ötödjére tartják meg. Most, mindenkit beleszámolva 43 csapat vesz részt rajta.

 

– A hortobágyi puszta valamikor Debrecen városához tartozott, és komoly szerepet töltött be a legeltető állattartásban. Mégpedig úgy, hogy a saját szükségleten kívül fölöslegessé vált állatokat elindították a Kilenclyukú hídtól a nyugat-európai vásárokra. Ez az útvonal volt az, amit ma már tematikus útvonalnak nevezünk. És ez hozta magával azt a gondolatot, hogy a magyar szürke marhával kapcsolatban csinálni kellene a tájegység településeinek találkozási, bemutatkozási lehetőséget adó rendezvényt – beszélt a kezdetekről Gencsi Zoltán. Mint mondta, 24 település tartozik ehhez a körhöz, és az öt év alatt mind többen vesznek részt a jeles alkalmon.

A megyei értéktár értéktár bemutatkozása sok érdeklődőt vonzott. A kiállítás és vásár mellett a vendégek részt vehettek egy szakmai megbeszélésen is, amelynek fő témája a tematikus turisztikai útvonalak voltak. Ehhez célszerű, ha csatlakoznak a települések, illetve ki kell dolgozni egy mentorprogramot is – hangzott el.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában