fotókkal

2019.10.04. 08:45

A legjobbat hozták ki a zúzából a böszörményiek

Egyszerű ételeket főztek, leginkább a családi-, baráti- és munkahelyi közösségek együttléte volt a cél.

Ebben az évben már háromnapos eseménnyé bővült az V. Zúzós Zúzapörkölt és Zúza Étel Fesztivál a hajdúk fővárosában. Az eseménynek ezúttal is a Széchenyi-szakközépiskola melletti terület adott otthont, ahol amellett, hogy zúzából készült ételeket főzött a több tucat csapat, kiváló programok is várták a vendégeket. A fesztivál nagyságára jellemző, hogy a három nap alatt több ezren fordultak meg a színes rendezvényen.

Mi a fesztivál „csúcsnapján”, szombaton látogattunk ki. Amellett, hogy akkor kirakodóvásár, mezőgazdaságigép-bemutató, gyermekprogramok és koncertek sokasága várta a kilátogatókat, azon a napon rendezték meg a zúzás ételek főzőversenyét. A gasztronómiai eseményre több tucat csapat érkezett. A részvételnek egyetlen feltétele volt, zúzás ételt kellett készíteni. Ám nem a verseny, hanem a családi-, baráti- és munkahelyi közösségek együttléte, a közös élmények szerzése volt a fő cél. Ezt pedig tökéletesen betöltötte a fesztivál.

A legjobb színű étel

Fotó: Kovács Péter

– Mindegyik zúzás fesztiválon itt voltunk, sőt mi már a nulladikon is főztünk, amikor még nem itt, hanem a Petőfi utcán tartották meg. Nekem arról is van már oklevelem. Tavaly közönségdíjasok voltunk, az idén sem akarjuk alább adni – fogadott bennünket jókedvvel Márton Imre, a Sörvivor csapat tagja. – Az ételt nem bonyolítjuk túl, egyszerű csirkezúza pörköltet főzünk, de mindig sokan vagyunk a csapatban, és jönnek az ismerősök is, ezért egy gulyáslevest is feltettünk főni. A rendezők adták a zúzát és a helyet, mi adjuk az összes többit.

„Ez egy nagyon jó rendezvény, egyszerűen imádjuk. Ha bárki idejön, akár ismeretlen, akár ismerős, én adok neki egy adag kaját és egy pohár sört.”

De nézzük, hogyan is készül a mi zúzapörköltünk. A kiindulás a pörköltalap. Szalonnát pirítottam alá, ez adja a zsiradékot. A megpirult szalonnát kiszedtem, azt külön megettük. A szalonna zsírjában dinszteltük meg a hagymát, abból elég sok kell, majd ebbe tettük a zúzát. Azt próbáltam megpirítani, most nem sikerült, mert elég sok leve volt a hagymának, de ez nem baj. Ezt követően felöntöttük vízzel, majd hozzáadtuk a többi fűszert, a paprikát, borsot és a sót. Fedő alatt főztük. A zúza egyébként sok főzést kíván, legalább 2-3 órán keresztül rotyogtattuk. Juhtúrós galuskát készítettem még hozzá, azzal tálaltuk. Voltak és vannak érdeklődők az étel iránt. Akadt olyan is, aki idejött, azt mondta, a mi ételünknek van a legjobb színe, és meg szeretné kóstolni. Természetesen adtam neki belőle.

Első alkalom a kapun kívül

„Mi eddig zúzaszüzek voltunk, ezt az állapotunkat most veszítettük el, első alkalommal veszünk részt ezen a fesztiválon”

– mondja Szabó Imre, aki csapattársaival együtt a Farmmix Kft. színeiben indult. – Minden alapanyagot magunknak hoztunk, csak a pavilont, a helyünket kaptuk. A rendezőnek szóltunk, hogy szeretnénk benevezni. Korlátozott számban volt a pavilon, de még időben jeleztük részvételünket. Hajdúböszörményi központú cég vagyunk, mindannyian itt élünk a városban. Pulykazúza pörköltet főzünk. Tegnap csináltunk egy alaplevet, amit ma tudtunk fölhasználni, és ezzel öntöttük fel a zúzapörköltet. Az alaplé vízből, fűszerekből, kakastaréjból és csirkelábból áll, reggelre lehűlt, megkocsonyásodott, ezt használtuk a pörköltünkhöz. Egyébként semmi extra nincs a zúzapörköltünkben; hagyma, paradicsom, tv-paprika, csípős paprika, só és bors. A zúzapörkölthöz slambucot eszünk köretnek. A csapatnál alapelv, hogy minden paprikás, hagymás ételhez, amit fesztiválon készítünk, slambucot eszünk köretnek. Nincs sóban, vízben főtt krumpli, nincs sós tészta, csak a slambuc. A cégen belül szoktunk főzőalkalmakat szervezni, hál' Istennek a főnökünk is partner ebben. Most mérettettük meg magunkat először kapun kívül.

 

Csak világsztárokkal

Néhány főzőhellyel odébb egy rendkívül vidám társasággal találkoztunk. Nézelődésünkre egy fiatalember rögtön „pártfogásba” is vesz bennünket.

– Én nem főztem semmit, csak asszisztáltam és társalogtam. Idejöttem, hoztam egy megfelelő sörmennyiséget, pálinkát, hogy jobb legyen a hangulat. Hozzá nem nyúltam a pörköltökhöz, azokat a Bíró Gábor, a mester egy, és Márkus Zsolt, a mester kettő intézte. Ők tudták, hogy miként kell főzni a zúzapörköltet. Ebbe nem tudok beleszólni. Megérte kijönnöm, hiszen összegyűlt egy frankó kis csapat. Itt nincs sírás, csak jókedv és mulatás. Egyébként Molnár János Kristóf vagyok, a becenevem Bajnok.

A „mester kettő”, Márkus Zsolttól megtudjuk, hogy nem vitték túlzásba a főzést. Csirkezúzát készítettek csilis babbal. A nagy bográcsba a pörköltalapra öt kiló csirkezúza került, azt két és fél óráig főzték, majd hozzáadták az előre puhára áztatott két kilónyi szárazbabot. Az egészet megfűszerezték, majd egy jó órahosszáig összefőzték. – Improvizáció volt, kitaláltuk ezt. Aranyecset a csapat neve, csak világsztárok vannak benne. Szigorúan baráti közösség. Örökös tagok vagyunk itt, hiszen a zúzát nagyon szeretjük – teszi hozzá.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában