épített örökségünk nyomában

2019.09.20. 21:47

Két nap, amikor az épületek mesélnek

A Kulturális Örökség Napjai a Honvédtemetőben is több programot kínálnak.

Fotó: Kiss Annamarie

Országos épületlátogató hétvége lesz a következő, szeptember 21. és 22. lesznek ugyanis a Kulturális Örökség Napjai. Az esemény célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét épített és szellemi kulturális örökségünk értékeire, s igényt támasszon a kulturális örökségünk iránti felelősségvállalásra, értékeink megóvására, megőrzésére.

Debrecen is csatlakozott

A Debreceni Művelődési Központ építészeti örökségként számon tartott épületei közül 2019-ben a Belvárosi Közösségi Ház, a Honvédtemető és Mauzóleum Emlékhely, illetve a Belvárosi Alkotó Műhely programjaival csatlakozik az országos közművelődési akcióhoz.

A temetőkertben található történelmi vonatkozású emlékműveket, a Haldokló oroszlánt, a ’48-as emlékoszlopot, valamint a magyar és más nemzetiségű hősök sírjait tekinthetjük meg.

Az elesettek

A Hősök Mauzóleuma 1932-ben készült el, megjelenésében egyaránt méltó az 1849-es debreceni csata és a világháború hőseinek emlékéhez, de méltó a város áldozatkészségéhez és polgárainak kegyeletes érzéséhez is. A Honvédtemető fái alatt száztizenkét ’48-as honvéd, kétszázhúsz német és azok a magyar katonák nyugszanak, akik az I. és II. világháborúban a környéken vesztették életüket. Összesen 4500-an alusszák itt örök álmukat.

Belső terében a Hadtörténeti Múzeum I. és II. világháborús kiállítási tárgyai tekinthetők meg. Az emlékhely gondozása 1986 óta tartozik a Debreceni Művelődési Központhoz.

Templomok

Fentieken túl még számos építészeti érdekességgel megismerkedhetnek a programokra látogatók. Így például bejárhatják a Verestemplomot, az Attila téri görögkatolikus templomot; beleshetnek az Apolló mozi gépházába és régi cívis lakóházakba is.

HBN

Borítókép: a temetőkertben megtalálható történelmi vonatkozású emlékmű a Haldokló oroszlán is

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában