különleges tárlat Hajdúdorogon

2019.09.24. 13:19

Hatalmas kandeláber egy szál gyertyával

A XX. század fény- és híradástechnika világának gyöngyszemeiből nyílt kiállítás a Hajdúdorogi Helytörténeti Gyűjteményben.

A nem mindennapi kiállítás a tizenharmadik Hajdúdorogi Kulturális Napok rendezvénysorozatának részeként valósult meg.

A Hang és Fény névre keresztelt időszaki tárlaton megjelenteket az Akácos Út Nótaklub tagjainak nótacsokra fogadta.

A rendezvényen Buczkó József repítette a hallgatóságot a '40-es évektől egészen a '60-as évekig használt lámpák és lámpások világába. A megnyitón a címzetes múzeumigazgató elmondta, hogy a számos darabot felvonultató lámpakiállítás csak részben mutatja be azt a hatalmas fejlődéstörténetet, amely századokon, évezredeken keresztül megvalósult az emberiség történetében. Hangsúlyozta, hogy a tárlat azokat a pillanatképeket villantja fel, amelyek a nagy becsben tartott fényforrások fejlődését mutatja meg.

Az időszaki tárlat másik ékességét a technikai vívmányok tárházát gazdagító, helyi gyűjtőktől kölcsönzött rádiógyűjtemény adta.

Gulyás Attila muzeológus zárógondolatként köszönetet mondott Póka György, ifj. Molnár Zoltán, Szabó Tamás és Pajkos György uraknak, hiszen ezen gyűjtőknek köszönhetően kelt életre a hang és fény történelmét bemutató kiállítás.

 

A gyűjtemény érdekességét egy monumentális utcai kandeláber adja, melyben egy szál gyertya pislákolt.

Miska Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában