interjú

2019.09.27. 16:15

Ecsettől kameráig, Debrecentől Berlinig

Az ecsettől a kameráig címmel Debrecen városát és a magyar képzőművészetet népszerűsítik Berlinben Moholy-Nagy László és magyar kortársainak művei az Antal–Lusztig-gyűjteményből.

Fotó: Napló-archív

A nagyszabású tárlat létrejöttének részleteiről a Napló dr. Angi Jánost, a Déri Múzeum igazgatóját kérdezte.

Milyen aktualitás hívta életre ezt a különleges kiállítást?

Egy háromoldalú szerződés értelmében Debrecen városa, Antal Péter, az Antal–Lusztig-gyűjtemény tulajdonosa és a Déri Múzeum arra vállalkozik, hogy a gyűjtemény legjavát öt katalógusban megjelenteti, valamint évente két-három alkalommal kiállításokat is szervez. Idén sikerült kiváló helyszíneket találnunk, így Európa két nagyon fontos képzőművészeti centrumában, Berlinben és Rómában is bemutatunk a gyűjteményből egy-egy válogatást a Bauhaus 100. évfordulója kapcsán.A művészeti iskola magyar vezéralakja, Moholy-Nagy László neve a világon mindenütt hívószó. Antal Péternek jó néhány korai Moholy-Nagy-képe van a művész expresszionista korszakából, ez pedig olyan izgalmas lehetőséget nyitott számunkra külföldön, amivel élnünk kellett. Összesen több mint hetven alkotást állítottunk ki Berlinben, közöttük megjelennek a kortárs művészek reflexiói is, melyek a tárlatot a mai trendnek megfelelően élővé teszik.

Mennyivel nehezebb külföldön megszervezni egy kiállítást?

Az Antal–Lusztig-gyűjteményben számos védett műalkotás van, ahhoz, hogy elhagyhassák az országot, a Miniszterelnökség engedélye szükséges.

„Megfelelő helyszínt is találnunk kellett, de a biztosítás, és az összesen csaknem másfél milliárd forint összértékű képek utaztatása is jelentősebb előkészületeket igényelt, mint egy belföldi kiállítás.”

Milyen látogatottságra számíthatunk?

Nagy csatazajba érkeztünk, a Berlin Art Week, Európa egyik legnagyobb képzőművészeti seregszemléje kellős közepébe. Ilyenkor városszerte egymást érik a kiállítások, vásárok, performanszok, ebbe próbáltunk mi is beilleszkedni. A kiállítást Nagy T. Katalin kurátor irányításával a Déri Múzeum munkatársai rendezték és építették a Collegium Hungaricumban, Berlin belvárosában. A megnyitóra körülbelül százötven szakmabeli érdeklődő jött el, köszönhetően a Moholy-Nagy névnek, valamint annak is, hogy a tárlatot a képzőművész unokája, Daniel Hug nyitotta meg. Debrecen városát és a Déri Múzeumot jómagam és Lakner Lajos igazgatóhelyettes képviseltük.

Elindult egy irodalmi fesztivál is a városban, amelyen számos Nobel-díjas író, köztük Alekszijevics és Coetzee is jelen van. A szervezők helyszínként kibérelték a Collegium Hungaricumot is, ahol naponta két irodalmi estet tartanak. Az idelátogatók között sokan vannak, akik a magyar képzőművészettel alig találkoztak még, ám most az előadásokra menet mindenkinek „útba esik” majd a Déri Múzeum rendezésében látható tárlat.

A Berlinben kiállított műalkotások október 18. után rövid időre hazatérnek, majd a válogatás valamelyest átalakítva indul Rómába, tovább népszerűsítve a magyar képzőművészetet és Debrecen városát.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában