Újra itt a kemencés napok

2019.08.03. 11:57

Ezúttal is ízlett a kenyérlángos a bakonszegieknek

Tizenkettedik alkalommal rendezte meg Bakonszeg a kemencés napot szombaton, a művelődési ház udvarán.

Fotó: Kovács Péter

A két évtizede felépített, és a környező falvak neveivel ellátott kemencéket már szombat kora reggel befűtötték, hogy megsüssék a térségre jellemző kenyérlángost, pogácsát, és lekvárral töltött kelt tésztákat. Az esemény nemcsak a tájegység gasztronómiai fesztiválja, hanem alkalom a szomszédos településbeliekkel váló találkozásra is.

Befűtöttek, megsütötték

Pénteken, a fesztivál előtti délután és este leginkább az eget kémlelték, és az időjárás jelentést hallgatták a bakonszegiek, mert bizony még szombat reggelre, délelőttre is kiadós esőt jósoltak a hozzáértők. Éjszaka aztán a felhők sietősre vették a tempót, és ha a fesztivál napja nem is kezdődött verőfényes napsütéssel, de legalább nem eső fogadta a helyből és a szomszédos falvakból érkezett első vendégeket. Nekik az volt a feladatuk, hogy befűtsék a Zsáka, Darvas, Furta, Bakonszeg és Vekerd névre keresztelt kemencéket a művelődési ház udvarán. Persze készítették a jeles nap gasztronómiai különlegességeinek alapanyagát, a kelt tésztát, többféle változatban is, attól függően, hogy abból kenyérlángos, pogácsa, vagy éppen madárka formájúra hajtogatott lekváros kalács lesz. A sült finomságok felsorolását itt abba is hagyjuk, mert ahány kemence, annyiszor legalább ötféle édes és sós tészta készült délelőtt, az egyre gyarapodó vendégsereg legnagyobb örömére. Annyi hozzátartozik az igazsághoz, hogy ezúttal sem Zsáka, sem Darvas nem küldött csapatot, viszont az a két kemence sem maradt fűtetlenül. A házigazda bakonszegiek a sajátjuk mellett lévő darvasiban is sütöttek, míg a „Zsáka” kemencében a gáborjániak tésztái nemesedtek ízletes falatokká.

 

Természetesen a legnagyobb keletje a süteményeknek volt, viszont a kemencékkel szemben, a fák árnyékában – mert időközben a nap is kisütött – több üstben is készült a sertés-, a birka- és az őzpörkölt, no meg a babgulyás. Mindez a vendégeknek a támogató kupon ellenében, önköltséges áron volt kapható. A délelőtti megnyitó után késő estig a színpad is megtelt programokkal. Előbb a bakonszegi és a környező települések hagyományőrző- és kulturális csoportjai léptek fel, majd délutánra megérkeztek a sztárvendégek is. A Hidvégi Band után a MC Hawer és a Tekknő szórakoztatta a közönséget, a fesztivált a KisCipő zenekar élőkoncertje zárta.

A tartalom megmaradt

– Ez a tizenkettedik Kemencés Napunk, de nem előzmény nélküli az esemény, hiszen korábban Morzsóka Fesztivált rendezett a falu – válaszolja kérdésünkre Gara Péter polgármester. – A kemencéket a Kis Bihar Turisztikai Kulturális Egyesület és a bakonszegi önkormányzat építette az 1990-es évek végén. A kemencék az egyesületben részt vevő falvak neveit kapták, és elkezdődött a Morzsóka Fesztivál sorozata. Az egyesület idővel beszüntette működését, így a korábbi fesztiválnév is időszerűtlenné vált. Viszont mindenképpen szerettük volna folytatni az eseményt, ezért lett a neve Kemencés Nap. Túl vagyunk az aratáson, a furtaiak hozták idén is kenyeret, amelyet a lelkészünk megáldott. A kelt tészták pedig Bihar jellegzetes ételei, és ezeket készítik el az egyes települések csapatai.

A fesztivál megnyitója előtt az önkormányzat kiosztotta a Tiszta udvar, rendes ház elnevezésű faluszépítő verseny díjazottainak járó elismeréseket. A verseny célja a lakókörnyezet szebbé, a település esztétikusabbá tétele, valamint a közegészség javítása. Az idén 32-en kapták meg a Tiszta udvar, rendes ház táblát. Mint elhangzott, évről évre mind többen, és közülük nem egy már többedik alkalommal is. Ezért a faluvezetés úgy döntött, hogy táblát csak azok kapnak, akik első alkalommal érdemelték ki az elismerést.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában