olvasás a szünidőben

2019.07.14. 07:00

A tanárok trükkje miatt nem viszik a rövidített kötelezőket

Vannak olyan kötelező olvasmányok, melyeket szüleink, mi és gyermekeink is egyaránt szeretnek.

Fotó: Kiss Annamarie

Lassan egy hónapja már, hogy sarokba dobhatták iskolatáskáikat a debreceni diákok. Aki nem bukott meg, annak a pótvizsga sem árnyékolja be a vakációt. Azonban ne gondoljuk, hogy az általános és középiskolások tanulás szempontjából dologtalanul múlatják az időt, sokuknál ugyanis már a könyvespolcon sorakoznak a kötelező és ajánlott irodalmak.

A debreceni könyvtárak gyermek- és ifjúsági részlegeinek forgalma ebben az időszakban a legélénkebb, sok diákot a kötelezők kölcsönzése sarkallja első alkalommal arra, hogy átlépje a könyvtár küszöbét, így a beiratkozások száma is ilyenkor a legmagasabb. Simon Zsuzsannát, a Méliusz Juhász Péter Központi Könyvtár vezetőjét a Napló a kötelező olvasmányokról, a kölcsönzési szokásokról, a népszerű és kevésbé népszerű olvasnivalókról kérdezte. A szakember szerint a manapság egyre népszerűbb hangoskönyvek nem egyenértékűek az olvasással, hiszen a kötelezők között gyakran találni nehezen értelmezhető alkotásokat is, melyek sorait néha vissza-visszaolvasva értjük csak meg.

„A hangoskönyv segíthet még élményszerűbbé tenni a művet, mi azonban inkább könnyebb olvasnivalók esetén javasoljuk ezt a formát”

– fogalmazott Simon Zsuzsanna.

Simon Zsuzsanna | Fotó: Kiss Annamarie

Korunk diákjai már klasszikus és kortárs irodalmat is kapnak a vakáció idejére. – Hálózatunknak köszönhetően az olvasók több fiókkönyvtárunkban is elérhetik a keresett könyvet – tájékoztatta a Naplót a könyvtárvezető.

– Évek óta azt tapasztaljuk, hogy az ügyesebb fiatalok már a nyári szünet legelején beszerzik a szükséges olvasnivalót. Elsősorban az újabb kiadásokat szeretik, de van, aki a retrót választja. A Kőszívű ember fiaiból vagy az Egri csillagokból például sokan azért keresik az újabb kiadásokat, mert kisebb betűméretük, ezáltal kevesebb oldallapjaik miatt azt gondolják, hogy hamarabb el fogják olvasni. Ez a két alapmű egyébként a legnehezebb olvasmány a gyerekek számára.

„Örök kedvenc A két Lotti, újabban pedig a Rumini, a Harry Potter és Agatha Christie is.”

Rövidített verzióik már azért nem népszerűek, mert a pedagógusok tudatosan kérdeznek rá az eredeti olvasmány részleteire. Vannak, akik az idő rövidsége miatt hangoskönyv formában viszik el az olvasmányt, de kedvcsinálás gyanánt sokan diafilmet is kölcsönöznek tőlünk – mondja a szakember.

SZD

Kütyükön a klasszikusok

A MEK-en (Magyar Elektronikus Könyvtár) böngészés a legegyszerűbb módja az olvasmányok megszerzésére. Itt rengeteg kötelező elérhető teljesen ingyen, melyek akár e-könyv-olvasóra is letölthetők. A Kötelező olvasmányok applikáció egy, a MEK által létrehozott alkalmazás. Ezen keresztül akár hangoskönyv formájában is feldolgozhatjuk a kötelező olvasmányokat. A Szigeti veszedelemtől Az ember tragédiáján át még az Egri csillagokat is megtaláljuk rajta, de világirodalmi művek közül is válogathatunk. Ha tehát telefonról szeretnénk olvasni vagy hallgatni a kötelezőket, ez az alkalmazás remek választás lehet. A PIM (Petőfi Irodalmi Múzeum) Digitális Irodalmi Akadémia oldalán megtaláljuk a kortárs magyar szerzők digitális könyvtárát, ahol szintén fellelhető jó néhány kötelező olvasmány, amelyet online olvashatunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában