mérföldkőhöz érkeztek

2019.06.21. 11:30

Húsz éve táncoltatja a közönséget a Vis Maior

Idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját a cívisvárosi együttes.

Fotó: Vis Maior

A Vis Maior zenekar 1999-ben alakult a debreceni jogi alma materbe „beszabadult” fiatal hallgatók baráti társaságából. A zenéléssel elsősorban önmaguk szórakoztatása volt a cél, az egyre több fellépésnek köszönhetően azonban hamar az ország első számú buli zenekarává nőtte ki magát az együttes. Előzenekara volt már az Eddának, a Bikininek, de játszottak egy színpadon Jamie Winyóval és a Kowalsky meg a Vegával is.

Húsz éve telt el a kezdetek óta, s bár sok minden változott a zenekar életében, egy valami megmaradt: minden egyes fellépésen örömmel játszanak a tagok, mely jókedv mindig átragad a közönségre is. A jubileum kapcsán dr. Kozma Dénessel, a zenekar gitárosával beszélgettünk.

Hobbi zenekarnak indult az együttes, mi volt az a pont, amikor azt mondták a garázs falait áttörve, érdemes nagyobb közönségnek is megmutatni a bandát?

Mi még a mai napig hobbizenekar vagyunk! És ez tök rendben van így! Viszont a színpad „füstje” az elég hamar megcsapott minket. Egész pontosan az egyetemi felező bálon kapott 3 számnyi lehetőség után akartuk újra és újra átélni milyen jó dolog ez!

Két évtized alatt elég sok tagcseréjük volt, sosem okozott törést a banda életében?

Nálunk a tagok kiválása mindig egy folyamat része volt. Változnak az emberek életkörülményei, s általában a hobbijukat áldozzák fel a munka vagy család oltárán. Ugyanakkor az éppen a zenekart elhagyni kényszerülő tag mindig ajánlott maga helyett valakit, így segítve a zökkenőmentes folytatást. Mivel mi nagyon jó fej és szerethető emberek vagyunk, ki ne szeretne együtt zenélni velünk? (nevet).

Számos indulót írtak már, nem csak egyetemi karoknak, hanem például a Lokinak is. Hogyan születnek ezek az indulók?

BME-Közlekedésmérnöki Karon van egy hagyományos csapatjáték. Sok barátunk járt oda, s érkezett egy kérés, hogy nem lenne-e kedvünk egy indulót csinálni az ő csapatuknak. Nagyon király kihívás volt! A csapatok megírták a szöveget, kitalálták, hogy melyik ismert szám legyen az alapja. Mi kicsit finomítottunk a szövegen, hogy prozódiailag is stimmeljen, aztán bementünk a stúdióba és gyorsan felvettük, elküldtük nekik. A Loki induló – ami végül is nem lett hivatalos – pedig teljesen saját ötlet zeneileg, szövegileg, mert azt gondoltuk képesek vagyunk csinálni olyat, ami buzdító tud lenni egy egy meccs előtt. Érdekes, hogy mai napig egyes kisebb baráti szurkolói csoportok a mi Loki számunkat hallgatják a meccs előtti hangolódás alatt.

Volt-e valami cél, amit bulizenekarként el akartak érni?

A cél mindig az volt, hogy érezzük jól magunkat, és okozzon örömöt a közönségnek is. Ezt elértük. Minden más csak hab a tortán.

Ma inkább az elektronikus zene a menő, a Vis Maior koncerteken viszont ugyanúgy táncol a fiatal generáció, mint a már dolgozó családapa. Mi a titkuk, hogy a huszonéveseket is meg tudják szólítani, kvázi retró zenével?

Mindig vannak jó számok és mindig vannak aktuális zenei irányzatok. Mi igazándiból egy olyan koncepciót találtunk ki, ami nem ragaszkodik görcsösen egy-egy stílushoz. Mivel felgyorsult a világ, ami ma még nagyon menő, arra holnap már nem emlékszik senki! De azért már az is nagy kérdés mi a retró? Kinek mit jelent? Van akinek Máté Péter, van akinek a Guns N Roses, de van akinek már az LMFAO nyújtja azt a bizonyos „erre mekkorát toltunk régen” . Erre kell ráérezni és akkor működik.

Milyen az a Vis Maior-érzés?

A Vis Maior egyenlő buli van. És ez tényleg nem csak PR duma! Minden tag a zenekarban minden egyes koncerten arra törekszik, hogy jól érezze magát. És ez átragad a közönségre is. Ennyi a titok. Nincs profin kitalált látvány vagy begyakorolt hatásvadász rész. Egyszerűen csak zene van és szórakozás. Voltunk olyan helyen is játszani, ahol senki nem volt kíváncsi az élőzenére. Aztán mi 20 perc alatt megváltoztattuk a véleményüket és a végén nem akartak elengedni minket, mert azt mondták, ilyen buliban még sosem voltak.

Mi volt a zenekar legemlékezetesebb fellépése?

Nagyon sok jó sztori van, nagyon sok élmény! Talán a brüsszeli Magyar Bálon történő koncertünk. Ahol szintén magunkat sikerült adni, és az első döbbenet után mezítlábas táncparkettkoptatás lett, széles mosolygás közepette a nagyestélyik szorításában.

Mi az amitől 20 év múltán is működik a banda?

Rengeteg összetevője van egy ilyen hosszú folyamatnak. A legfontosabb viszont az emberek, akik alkották és ma is alkotják a zenekart. Az igazi kohézió a tagok közötti kapcsolat. Meg persze a próbaterem különös atmoszférája, ami kitörölhetetlen hiányérzetet tud kelteni, ha nem mész le hetente. (nevet)

Június 22-én (szombaton) jubileumi koncerttel ünneplik az elmúlt két évtizedet. Mi várható?

Különleges, egyszeri és megismételhetetlen rendezvény lesz ez. A Domb utcán a próbaterem előtt lesz egy színpad felállítva, ahol a régi tagok segítségével egy komoly zenei utazás vár arra, aki el tud jönni! Ezt mi a Hangok Múzeumának neveztük el tisztelegve ezzel a zene előtt, ami nekünk ezt a 20 évet adta! A koncert nem lesz ennyire nyálas mint ahogy ez most hangzik! Vérbeli Rock n Roll buli lesz Vis Maior módra!

Mik a jövőbeni tervetek?

Szeretnénk minél több helyre eljutni, és megmutatni a mai fiataloknak, hogy nagyon fontos és nagyon jó az élőzene. És hogy egy koncertélményt nagyon nehéz mással pótolni. Simán megfér egymás mellett az élőzene és a DJ. Ez a következő 20 év feladata!

Pálfi-Tóth Zoé

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában