debreceni táncsiker

2019.05.16. 14:22

Szívüket-lelküket kitáncolták a területi bemutatón

Román táncokból álló műsorával érdemelte ki a Kiemelt Nívódíj minősítést a Forgórózsa.

Fotó: Forgórózsa Táncegyüttes

A Martin György Néptáncszövetség május 4-én Nyíregyházán rendezte meg szakmai minősítő fesztiváljának, a Néptáncosok Területi Bemutató Színpadának második állomását, ahol kilenc táncegyüttes mutatta be koreográfiáját. A debreceni Forgórózsa Táncegyüttes Kiemelt Nívódíj minősítéssel tért haza a szabolcsi városból, ahol szívüket-lelküket kitáncolták a színpadon.

– Jelentkezni kell, a lehetőség mindenkinek adott. Ötfős zsűri értékeli a 20-25 perces műsort, amit a színpadra kell vinni. Több év munkája van abban, hogy idáig eljusson egy amatőr táncegyüttes, melynek tagjai hetente kétszer próbálnak és néha hétvégente, de nem mindennap ezzel vagyunk elfoglalva, hiszen mindenkinek megvan a polgári foglalkozása – beszélt a megmérettetésről Pankotai Anita, a Forgórózsa Táncegyüttes egyik vezetőségi tagja.

Színházra tervezve

A Forgórózsák koreográfiáit az együttes művészeti vezetője, Szarka Zsolt állította össze. Az örökös aranysarkantyús számára ez siker­sztori, hiszen bár a békéscsabai szakiskolásokkal már rengeteg díjat nyert, megmutatta, hogy amatőr csapattal is elérhető egy Kiemelt Nívódíj. Nabadi, méhkeréki és kalotaszegi román táncokból állt össze a debreceni csapat 25 perces koreográfiája, hiszen kikötés volt, hogy különböző tájegységek táncaiból épüljön fel a csoportok műsora.

„Megmutattuk, hogy a román táncok mennyire sokszínűek. A magyarokkal együtt élő román közösségek formálták egymás kultúráját, de jól láthatóan különböznek, például Kalotaszegen is hatott a két kultúra egymásra, zenében és táncban egyaránt, mégis megőrizték sajátos arcukat is”

– mutatott rá Pankotai Anita.

Az átvezetésekkel, fényjátékkal, jelenetekkel tarkított táncműsor koreográfiája húsvéthétfőn Budapesten, a Várkert bazárban debütált, színházi keretek között pedig most mutatták be először.

– Ez nagyon erőteljes fizikai megpróbáltatás, főként a férfiaknak nehéz ennyit egymás után folyamatosan nagy erőbedobással táncolni. Amikor lejöttek a színpadról, belehaltak, de boldogan haltak bele. Kiadtunk magunkból mindent, de megérte – mondta el a néptáncos.

- Kiss Dóra -

Névsor

A Forgórózsa Táncegyüttes 1981-ben alakult, jelenleg 150 tagot számlál. Gyermek, ifjúsági, felnőtt, kezdő és szenior tagozata is működik.

A Kiemelt Nívódíjas Forgórózsa Táncegyüttes névsora

  • Győry Győző együttesvezető
  • Szarka Zsolt művészeti vezető
  • Prekup Anna asszisztens
  • Fenyős Fanni, Bojtor Csaba tánckarvezetők
  • Lányok

    Ádám Gabriella, Csordás Vica, Fenyős Fanni, Fonay Zsófi, Katona Sári, Karalyos Anita, Kovács Réka, Nagy Márta, Nagy Meli, Nagy Zsuzsi, Pankotai Anita, Pál Dóri, Trázsi Emese

    Fiúk

    Bellon Tibor, Bojtor Csabi, Ecsedi Dávid, Fenyős Zoli, Gecző Gergő, Győry Bence, Krizsán Gábor, Nagy Feri, Nagy Bence, Mecsei Kristóf, Szarka B. Zsolt

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában