érdekes olvasmány

2019.05.10. 18:00

A fiatalokhoz szól az írásaival

A legbelsőbb fegyver címmel jelent meg a közelmúltban második kötete Kovács Gyulának.

Fotó: Matey István

A középiskolai tanárként dolgozó szerző már tinédzser korában írt kisebb novellákat, azonban a nagyközönség elé csak 2015 decemberében tárta első művét. – Egy volt tanítványom könyvbemutatóján határoztam el, hogy én is megjelentetem egy szerzeményemet, melyet korábban egy filmforgatókönyv-író tanfolyamon találtam ki és valósítottam meg. Ez a történet kicsit átformálva regénnyé, azonban a forgatókönyv jellegét meghagyva jelent meg, ugyanis úgy gondoltam, így dinamikusabb a cselekmény – mondta el kérdésünkre Kovács Gyula.

Fotó: Matey István

Pozitív antihős

A legbelsőbb fegyver című regény Franciaországban, egy muszlim hitre áttért és terroristának „jelentkező” francia kisstílű bűnöző kalandjairól szól. Mint azt a szerzőtől megtudtuk, a főhős, François Delacroix megpróbál belépni egy terroristacsoportba, a rendőrök azonban elfogják, s arra kényszerítik, épüljön be egy másik muszlim társaságba, ahol azt várják tőle, robbantson fel egy keresztény templomot. Mivel nem arab, a csoport számára ő a legbelsőbb fegyver, hiszen olyan helyekre is bejut, ahova muszlim nem tud. François az utolsó pillanatban meggondolja magát, és elmenekül a helyszínről. A rendőrök és a terroristák elől is bujkál egy kis faluban, végül azonban rendőrkézre kerül. Négy évet tölt börtönben, s ott megváltozik, elhagyja az iszlám közösséget. – Évek óta érdekel az iszlám terrorizmus témája, én azonban más szemszögből szerettem volna megközelíteni, mint a szokásos, miszerint a rendőr üldözi a terroristákat, majd beépül a csoportba. Az én főszereplőm meglehetősen bizonytalan identitású ember, aki maga is a terrorizmussal kacérkodik – fogalmazott az író. S hogy főhőse-e vagy antihőse a történetnek? Kovács Gyula szerint kezdetben antihős, de ahogy képes pozitívabb döntéseket hozni, egyre inkább főhőssé válik.

Jövőbeli tervek

A szerző mindkét könyvet 14 év felettieknek, illetve fiatal felnőtteknek ajánlja. – A könyvekkel, de főleg A legbelsőbb fegyverrel a fiataloknak szeretném megmutatni, hogy az emberek milyen rossz döntésekre képesek, ugyanakkor ha tudnak változni és pozitív vagy humánus döntéseket hozni, akkor talán van kiút az igazán rossz helyzetből is – hangsúlyozta Kovács Gyula. Az elkövetkező években történelmi regényt és horrort is szeretne írni.

PÁTZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában