helyi kultúra

2019.04.29. 11:49

Táncos lábak a parketten

A debreceni Nagy Táncválasztóra csaknem háromszázan regisztráltak.

Fotó: Matey István

Jean-Georges Noverre francia táncvirtuóz, balettmester, koreográfus és táncelméleti író, a balett Shakespeare-jeként vált ismertté. Úgy is szokták őt emlegetni, mint a balett nagypapáját. Az ő születésnapját, április 29-ét tették meg 1983-ban a tánc világnapjának, melyhez kapcsolódva most vasárnap hagyományteremtő szándékkal első alkalommal rendeztek táncválasztó workshopot Budapesten és öt vidéki településen, köztük a cívisvárosban is.

A Debreceni Művelődési Központ két termében 22 féle műfajban próbálhatták ki magukat a ritmus szerelmesei. Az egész napos programban a látogatók ingyenes táncórákon, kerekasztal-beszélgetéseken, táncfilmvetítéseken és színháztermi tánc­előadásokon vehettek részt. A „Nagy Táncválasztó” rendezvénnyel a gyerekeknek és a szülőknek szerették volna elérhetővé tenni a különféle táncstílusok megismerését és kipróbálását, illetve ezzel megadni a választás lehetőségét, hogy a későbbiekben minél többen a táncot válasszák a szabadidő örömteli eltöltéséhez. – Igyekeztem olyan területeket bemutatni a tánc kapcsán, melyek Debrecennek a jellegzetességeihez, illetve a profiljához hozzátartoznak. A nap műfajokat hirdetett, nem együtteseket – nyilatkozta Holb Ibolya, a Nagy Táncválasztó debreceni szervezője-koordinátora.

A táncparkett ördögei

Ibolya szerint táncos városnak mondható Debrecen, hiszen számtalan együttes fér meg egymás mellett, és mindegyiknek erős bázisa van. Úgy véli, nagyon szeretik a mai fiatalok, amikor a mozgás és a művészet közösen teremtődik meg a tánc által. – Én a modern kortárs területen dolgozom, és ott veszem észre, hogy az önmagunk megismeréséhez vezető úton mennyire fontos megtalálni és megismerni a belső mozgásvilágunkat, melyeket párosítani tudunk az érzéseinkkel és a gondolatainkkal – elemezte, majd hangsúlyozta nemcsak a kisgyermekek, hanem a felnőtt korosztály is szeret táncra perdülni. – A 30-40 év fölöttiek közt is vannak érdeklődők, akik nem a profizmusra törekednek, hanem, hogy heti 2-3 alkalommal lazítsanak. Természetesen vannak stílusok melyek kifejezetten csak gyerekek számára ajánlottak, viszont mostanában a felnőttek körében felkapott az argentin tangó és a salsaműfaj is – emelte ki a szervező, hozzátette: ha van egy vicces társaság, illetve jó ritmusú mozgásforma, akkor senkit sem fog zavarni vagy feszélyezni, ha elront valamit, vagy nem tudja a lépést.

– Rendkívül fontosnak tartom, hogy a gyermekek tanuljanak néptáncot, illetve a másik nagy klasszikust, a balettet. Előbbinél van a legtöbb férfi, mivel megjelenésében is maszkulin. A néptánc nemcsak egy mozgás, hanem egy életforma is, illetve nem feltétlenül szükséges hozzá partner, szemben például a bachata-nál vagy bécsi keringőnél, ahol elengedhetetlen a társ – tudtuk meg.

A klasszikus balettet a legkeményebb fizikai munkához tudnám hasonlítani, ennek ellenére elképzelhető, hogy a férfiak nőiesnek gondolják ezt a fajta mozgást. A férfiak inkább mást választanak, itt arra gondolok, hogy sokkal szívesebben elmennek futni vagy konditerembe, mint egy balett órára – vallja Ibolya. Tapasztalata szerint, az emberek többsége úgy érzi, ügyetlen a tánchoz. A sportok könnyebben kivitelezhetőbbek, mert azok hétköznapi mozgásformák. Szerinte többeknek ijesztő, ha nem tudják „lemásolni” az egymást követő izolált mozgásokat és összetett mozdulatokat, melyek az egész testre kiterjednek.

ND

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában