helyi kultúra

2019.04.29. 08:55

Otthonra leltek Biharkeresztesen

Negyedik alkalommal rendezték meg a tájházak napját az országhatár menti kisvárosban.

Fotó: Juhász Angéla

Az ünnepséget, amelyre egy szomorú esemény kapcsán megemlékezésre is sor került, a tájház tulajdonosa Marosán György nyitotta meg. 1950. március 12-én Vajdaságból származó 11 férfi érkezett Biharkeresztesre, akik Szovjetunióból hazatérő hadifoglyok voltak. Őket nem engedték vissza hazájukba. A helyi állami gazdaságba közvetítettek ki munkára őket, és Biharkeresztest jelölték ki számukra lakhelyül. Évekig jelentkezési kötelezettségük volt a helyi rendőrségen, nem hagyhatták el az országot. 1963-ban mehettek először haza a szülőföldjükre, de addigra már mindnyájan családot alapítottak, otthonra találtak Biharkeresztesen, és már csak családlátogatásra tértek haza.

Fotó: Juhász Angéla

Az eseményre az ország több pontjáról és a Vajdaságból is érkeztek családtagok. Kovács Péter hadifogságban írt két versét Marosán Gréta tolmácsolásában hallhatták a megjelentek. Az érdeklődők megtekinthették a családtagok által elküldött dokumentumokból, fotókból készült összeállítást.

Fotó: Juhász Angéla

A programot színesítette a helyi kézművesek vására. A vendégek jó hangulatáról kellően gondoskodtak a vendéglátók. Volt lehetőség káposztáslángost enni, lehetett mézet, szappant, seprűt vásárolni.

Fotó: Juhász Angéla

Népzene a délvidékről

A kicsikről sem feledkeztek meg, hiszen a morzsolás tudományát elsajátíthatták, állatokat simogathattak. A jó hangulatról a Délvidékről érkező Pendergő tambura zenekar gondoskodott.

- Juhász Angéla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában