helyi kultúra

2019.04.29. 11:15

A világbajnoki címért táncolnak a Piruett tehetségei

A debreceni lányok a vasárnap megrendezett Nagy Táncválasztón is megmutatták magukat.

Fotó: Magánarchívum

Simonyi Kittyt, a Piruett Tánc Stúdió nívódíjas vezetőjét arról kérdeztük, miként lehet eljutni egy biharkeresztesi tánciskolából az International Dance Federation világbajnokságra.

Fotó: Magánarchívum

– Egyesületünk 2007-ben alakult, Biharkeresztesről indultunk, majd Berettyóújfaluban is iskolát nyitottunk, ezután következett Debrecen. A legkisebb tanítványunk két és fél éves, a legnagyobb pedig már egyetemre jár, és igaz, hogy csak egy „fiúnk” van még, de a vidéki intézményeinkkel összesen kétszázötvenen táncolnak nálunk. Hobbi- és versenycsoportjaink is vannak, a hozzánk jelentkezők klasszikus balettet tanulnak akrobatikus gimnasztikával kiegészítve. Legutóbb április 13-án mérettettük meg magunkat Nyíregyházán, az Abigél minősítő versenyen, ami azt jelenti, hogy a zsűri minden produkciót értékel arany-, ezüst- vagy bronzéremmel, valamint különdíjakat osztanak ki – mondta az egyesület vezetője.

Tíz koreográfia megy a vb-re

– A közelmúltban rendezték meg az IDF (International Dance Federation) magyar bajnokságot Üllőn, ahonnan az országos ranglista alapján kvalifikálni lehetett a horvátországi világbajnokságra. Az egyesület 50 versenyzővel és 15 koreográfiával indult a versenyen, ahol csoport és formációs kategóriákban óriási sikert arattak. Ezt bizonyítja az 5 aranyérem, emellett még 2 ezüst- és 2 bronzérmet is bezsebeltek. A ranglista alapján 10 koreográfiával már biztosan részt vehetünk a vb-n. Az egyesület immár harmadik éve ismét elnyerte a legeredményesebb tánciskola címet, a koreográfusi fődíjra pedig engem tartott a legérdemesebbnek a szakmai zsűri – tájékoztatott Simonyi Kitty. Május 22. és 26. között a világbajnokságra csaknem százan „piruetteznek” ki a horvátországi Pulába, a tehetséges fiatalokat legközelebb május elsején láthatja a közönség a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában