Újabb örömhír

2024.04.03. 21:12

Bővültek a lehetőségek, a Dózsa György Általános Iskolában is elérhetőek a Mozdulj, Debrecen! programjai

Az új helyszínen tartott szerdai sajtótájékoztatón Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, Barcsa Lajos, a terület önkormányzati képviselője, Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója és Pallósné Bodnár Erika, az iskola intézményvezetője is beszélt.

Haon.hu

Nagy örömmel fogadták a lehetőséget

Forrás: Debreceni Városháza

Széles Diána nagy örömmel jelentette be a Mozdulj, Debrecen! újabb programhelyszínét, amely a debreceniek számára ingyenes mozgásos lehetőséget biztosít. Elmondta, az egész mozgalom célja, hogy azok, akik nem mozognak, megkapják a lehetőséget arra, hogy rendszeres testmozgást végezzenek, ezzel pedig az egészségükért tegyenek. Ehhez megkapnak minden segítséget többek között az önkéntesektől, vagy a Debreceni Tankerületi Központtól - közlte a Debreceni Városháza.

Az alpolgármester hozzátette, a programok rendkívül népszerűek, sokan keresik őket újabb helyszínek ötleteivel vagy kéréseivel. A kezdeményezés elmúlt két és fél éve alatt több mint 64 ezren vettek részt összesen, ami óriási szám, és jól mutatja mekkora igény van ezekre a programokra. Ez köszönhető annak, hogy rendkívül széles spektrumban több célcsoportot ki tudnak szolgálni.

debrecen, sport, mozgás, mozdulj debrecen
Sajtótájékoztatón beszéltek a program jelentőségéről
Forrás: Debreceni Városháza

A városvezető kiemelte, a Mozdulj, Debrecen! mozgalom minden programja ingyenes a debreceniek számára, viszont ennek természetesen vannak költségei is, amit a város költségvetéséből fedez az önkormányzat. Idén közel 200 millió forintot tudtak a költségvetésből erre a célra fordítani. Ez a költség pedig fedezi az iskolaprogram és a mindenki számára elérhető programokat is.

Széles Diána aláhúzta, mindig figyelik, hogy mik az igények, és egyre inkább látható, hogy a belvárosi iskolákban szükséges bővíteni a programhelyszínek számát, ezért indult el Barcsa Lajos alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselőjének kérésére a vénkerti helyszíneken a bővülés. Ezután pedig megköszönte az együttműködést a Debreceni Tankerületi Központnak és a Dózsa György Általános Iskola intézményvezetőjének, hogy a szoros beosztás mellett lehetőséget biztosítanak az új programhelyszín számára, hiszen itt minden igényt kielégítően tudnak jönni a résztvevők.

Hatalmas az igény

Barcsa Lajos alpolgármester, mint a lakókörzet egyéni önkormányzati képviselője azt hangsúlyozta, hogy óriási siker a Mozdulj, Debrecen! program a Vénkertben, hiszen nem egészen egy hónap alatt a Vénkerti Általános Iskolában 400 fő vett részt a foglalkozásokon.

Megerősítette, hogy hatalmas igény van a belvárosban ezekre a programokra, hiszen amellett, hogy preventív és egészségmegőrző a rendszeres testmozgás, általános közérzetjavító hatása is van.

Azért is büszke a Mozdulj, Debrecen! programsorozatra, mert egészséges debreceniekre van szükség, akik jól érzik magukat, és ebben az önkormányzat támogatásával indult mozgalomnak nagy szerepe van – mondta el Barcsa Lajos.

Még bővíthetik a lehetőségeket

Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója kiemelte, hogy a Dózsa György Általános Iskola immár a 13. programhelyszíne a Mozdulj, Debrecen! mozgásos foglalkozásainak. Elmondta, hogy két és fél év alatt közel 3000 programot szerveztek, amin több mint 64 ezer fő vett részt. Ebben pedig megjelennek olyan programok is, amelyek 3-4 fő részvételével zajlanak, de olyanok is, amelyek több száz főt képesek megmozgatni.

Papp Csaba ezt követően megköszönte a Debreceni Egyetem együttműködését, hiszen a programban részt vevő gyógytornászok és szakemberek mind az egyetem alkalmazottai. Ugyanis az országban nagyon kevés ilyen jellegű program létezik, amely mögött egy egyetem áll.

debrecen, sport, mozgás, mozdulj debrecen
Változatos mozgási formákat biztosítanak
Forrás: Debreceni Városháza

Ezután néhány szóban mint a körzethez kapcsolódó önkormányzati képviselő reményét fejezte ki, hogy a Libakert lakói is be tudnak kapcsolódni a programokba.

A foglalkozásokról szólva azt mondta Papp Csaba, hogy klasszikus programok lesznek elérhetők, vagyis jóga és gerinctorna kedden és csütörtökön 16 órától, továbbá kedden 19-20 és pénteken 17-18 óra között pedig alakformáló aerobik lesz látogatható, de ha szükséges, akkor tovább bővítik a lehetőségeket.

Pallósné Bodnár Erika, a Dózsa György Általános Iskola intézményvezetője elmondta, hogy nagy örömmel biztosítanak helyszínt a foglalkozásoknak, hiszen iskolájuk elsők között bekapcsolódott a Mozdulj, Debrecen! iskolaprogramjába, amely a visszajelzések alapján nagyon népszerű a diákok körében. Az intézményvezető bízik abban, hogy jó házigazdái lesznek ennek a programnak, és a kollégák is csatlakoznak résztvevőkhöz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában