Közlekedés

2024.04.21. 20:47

Megakadt a forgalom a 35-ös főúton, Debrecen határában – frissítve!

Mintegy 40 percig volt lezárva műszaki hiba miatt az ottani vasúti átjáró.

Haon.hu

Többen is várakozásra kényszerültek Debrecen határában

Forrás: Facebook / Debrecenben Hallottam

Megakadt a forgalom a 35-ös főúton Debrecen határában, a vasúti átjárónál vasárnap este, jelezték többen is a közösségi médiában. A Debrecenben Hallottam nevű Facebook-csoportban megjelent beszámolók szerint az átjáró fénysorompója nagyjából 30-40 percig tilos jelzést mutatott, a kocsisor emiatt jelentősen feltorlódott. Egy kommentelő 20.30-kor viszont már arról írt, hogy a lámpa újra működik.

Frissítés: reagált a MÁV

Az esettel kapcsolatban a Haon a MÁV-hoz fordult.

Vasárnap este Debrecenben a 35-ös főút, Böszörményi út vasúti átjárója műszaki hiba miatt mintegy 40 percig volt lezárva, addig akadályozva a közúti forgalmat. A hibát 20:49-re elhárították a szakemberek. A sorompó műszaki hibájáról a forgalomirányítók a biztosítóberendezés visszajelentéséről értesültek, a diszpécser azonnal riasztotta a készenlétben lévő szakembereket, de a közúti torlódás miatt ők is csak jelentősen hosszabb eljutási idővel értek a helyszínre

 – írta válaszában a vasúttársaság, amely a műszaki hiba okozta fennakadás miatt a vasárnap este errefelé közúton közlekedők elnézését kéri, türelmüket köszöni.

A MÁV az alábbi KRESZ-szabályok betartását kéri a balesetek elkerülése érdekében a vasúti átjárókban való közlekedéskor:

  • A vasúti átjárót csak fokozott óvatossággal szabad megközelíteni.
  • Biztosított vasúti átjárón csak akkor szabad áthajtani, ha mindkét sorompó nyitva van, a fényjelző vagy hangjelző berendezés nem ad tilos jelzést, illetve a fénysorompó vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó fehér jelzést ad.
  • A vasúti átjárón folyamatosan, azaz megállás nélkül, legalább 5 km/órás átlagsebességgel szabad áthaladni.
  • Vasúti átjáróban és közvetlenül a vasúti átjáró előtt tilos előzni.
  • A vasúti átjáróba csak akkor hajtsunk be járművünkkel, ha abból a kihaladás is biztonságosan megvalósítható (kocsisor mögé ne zárkózzunk fel az átjáróban)!

Felhívták a figyelmet arra is, hogyha a vasúti átjárót biztosító berendezés nem működik – nem látható a fényjelzőn a villogó fehér fény –, minden esetben meg kell állnunk az átjáró előtt. Csak azután szabad továbbhaladni, ha meggyőződtünk róla, hogy nem jön vonat és a biztonságos áthaladásnak minden feltétele megvalósul.

Fénysorompónál az jelzi az üzemzavart, ha egyik fény sem világít.

A fokozott figyelési kötelezettség, valamint a fényjelzőkészülék tilos jelzése a gyalogosokra és a kerékpárosokra is ugyanúgy vonatkozik, sőt még a megkülönböztető jelzést használó járművekre is – mutattak rá a válaszukban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában