haon.hu PODCAST

2024.04.18. 07:00

Véghezvitte a lehetetlent: a világon elsőként lőtte le az amerikai légierő lopakodó gépét

Dani Zoltán nyugalmazott ezredes a jugoszláv háborúban, 1999. március 27-én a világon elsőként, mindeddig egyedüliként, bemért és lelőtt egy addig láthatatlannak tartott amerikai F 117-es Nighthawk lopakodót. Az amerikai gép pilótájával később személyesen is találkozott – Debrecenben mesélt elképesztő élményeiről az ezredes.

Hajnal László

Dani Zoltán nyugalmazott ezredes a Haon podcaststúdiójában

Forrás: Kiss Annamarie

Március végén tartott előadást Debrecenben a Méliusz Juhász Péter megyei könyvtárban Dani Zoltán nyugalmazott ezredes. A  bukovinai székely-magyar származású férfi a koszovói háborúban, 1999. március 27-én a világon elsőként, mindeddig egyedüliként bemért és lelőtt egy addig láthatatlannak tartott amerikai F-117-es Nighthawk lopakodót.

Dani Zoltán nemrégiben a Hír FM magazinműsorának vendége volt, ahol mesélt a bombázásokról és arról, hogyan sikerült lelőni az amerikai bombázót.

Az ezredes beszélt székelykevei otthonáról, amely a jelenlegi Szerbia területén található, egykor a Nagy-Magyarország része volt. Katonai tanulmányai elvégeztével az akkori Jugoszláviában szolgált. Beszélt arról is, a NATO-erők egy bázist szerettek volna Szerbia területére telepíteni, amelyet a lakosság nagy része ellenzett. Az országok felosztásának és a területek elcsatolásának tervezete megszületett, azonban ez heves ellenállásba ütközött, ezért a NATO humanitárius válságra hivatkozva erődemonstrációba kezdett, és bombázni kezdték Szerbiát és Montenegrót.

Dani Zoltán elmondta, több mint háromezer áldozatot követeltek a bombázások. Az ezredes akkoriban a légvédelemnél szolgált, és tudomásukra jutott egy olyan információ, hogy egy Nighthawk repülőgépet is bevetnek a nyugati erők, melyet radarral lehetetlenség felderíteni. Megjegyezte, egyedül nem sikerült volna rábukkannia az amerikai taktikai bombázóra, csapata megfelelő képzettsége és az orosz gyártmányú légvédelmi rendszer kihasználásával figyelték a nyugati oldalt, ahonnan a gépek érkezését várták.

Hatalmas erőt adott a szerbeknek a lelőtt gép híre

Belgrádtól néhány kilométerre elfoglalták az állást, majd március 24-én megkezdődött a bombázás. Három napon keresztül tartottak a csapások, a központból jelezték, a radarok nem képesek bemérni a repülőket. Míg az egyik F-117-es belépett a megsemmisítési zónába, a légtér azon részébe, ami a légvédelem hatókörében volt.

Az ezredes és csapata két rakétát lőtt ki az amerikai gépre, habár nem találták telibe, a detonációt egy érzékelő a célpont közelében beindította. További két lopakodót is sikerült eltalálni, azok azonban csak megsérültek, és tovább tudtak repülni.

Mindez  hatalmas morális lendületet adott az egész hadseregnek és az egész országnak. Az emberek elkezdtek kimenni a terekre, és demonstrálni kezdtek a NATO ellen – mondta a műsorban Dani Zoltán. Hozzátette, az emberek rájöttek, hogy az amerikai csapatok nem segíteni jöttek, csak elmélyíteni a problémát.

Az ezredes beszélt arról is, hogyan ismerkedett meg a lelőtt bombázó pilótájával. Az amerikai katona ugyanis katapultált, így sikeresen elhagyta a gépet. Egy véletlen folytán találkozott korábbi ellenségével. 2004-ben ugyanis egy dokumentumfilmet forgattak a 20. század végi légicsapásokról, az ezredes fia rátalált az internetet egy felvételre, amin a lelőtt pilóta nyilatkozott a sajtónak. Később felkeresték az amerikai katonát, így Dani Zoltánnak sikerült beszélnie a férfival. Mint kiderült, ő is szláv származású volt, és megbocsátott a szerb ezredesnek. Kiderült, mindkettejüket félretájékoztatták, és akkor egy hamis ellenségképet láttak maguk előtt.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában