Az autizmus világnapja

2024.04.07. 15:57

„Kék” sétával hívták fel a figyelmet az autizmusra Debrecenben – fotókkal, videóval

Az autizmusban érintett családok, pedagógusok és szakemberek vettek részt az immár ötödik kék sétán.

Kosztin Éva

Kékbe öltözött menet hívta fel a figyelmet az autizmussal élők támogatásának fontosságára vasárnap Debrecenben

Forrás: Kiss Annamarie

Az autizmus világnapjának április 2-át jelölte ki az Egyesült Nemzetek Szervezete 2007-ben azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet: az autizmus spektrumzavar tízmilliókat érint. A világnap alkalmából, melynek hivatalos színe a kék, április 7-én, vasárnap rendezte meg az V. Debreceni KÉK Sétát az Autizmus a Családban Debrecen Egyesület. Az Egyetem sugárútról startoló útvonalon autizmusban érintett családok, pedagógusok és szakemberek vettek részt. A cél a DEMKI Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Háza volt, ahol színes programok, többek között bohóc, sütivásár, zenei előadások, és gyógypedagógiai konzultáció várták a résztvevőket.

Debrecen Egy közös fotó a bohóccal az V. Debreceni KÉK Sétán, az autizmus világnapján haon
Egy közös fotó a bohóccal az V. Debreceni KÉK Sétán, az autizmus világnapján
Forrás: Kiss Annamarie

– Nagyon tanulságos volt ez a rövid séta – kezdte köszöntőjét Papp László, Debrecen polgármestere, aki a menet élén érkezett az ifjúsági házba. 

Debrecent sokszor emlegetjük gondoskodó városként, és bár az élet számos területén nyújtunk támogatást, van még, ahol tudunk javítani, ahol lehet még többet tenni. Sipos Zsuzsanna, az Autizmus a Családban Debrecen Egyesület elnöke most felhívta a figyelmemet a hiányosságokra. Hiszem, hogy a közös gondolkodás szülhet új megoldásokat, ezért arról is beszéltünk, hogyan tehetjük még jobbá az autizmussal élők fejlesztését

 – fogalmazta meg a polgármester, majd ígéretet tett, hogy az önkormányzat törekedni fog az érintett érdekképviseleti szervek bevonásával segíteni a családok ügyét.

Az intézmények szerepe meghatározó az autizmussal élők számára

– Én is úgy éreztem, hogy részt kell vennem a sétán – tette hozzá Türk László, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója. Elmondta, büszke rá, hogy olyan szakmai munka folyik a tankerület pedagógiai intézményeiben, ahova a szülők nyugodtan beadhatják a gyerekeiket. Mint mondta, azon dolgoznak, hogy az óvodától kezdődően olyan programot biztosítsanak az autizmussal élőknek, hogy a tanintézményekből kikerülve is megállják a helyüket az életben.

Piros Zoltán, a Kinizsi Pál Általános Iskola intézményvezetője arról számolt be, hogy az iskola közel 14 éve foglalkozik ép intellektusú autista tanulókkal, és az országban egyedülállóan fókuszba helyezik az integrációt és a részintegrációt. – Egy nemes cél mellett köteleztük el magunkat, azért fogunk dolgozni, hogy a kék szín még kékebben ragyogjon – vetítette előre.

A Debreceni Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény képviseletében Szakál Judit ismertette küldetésüket. – Enyhe- és középsúlyos értelmileg sérült diákok tanulnak náluk, akik autizmussal is élnek. Nekünk az a feladatunk, hogy őket segítsük az úton. Intzéményünkben a nyolcadik osztály elvégzése után a középsúlyosan sérültek velünk maradhatnak, a tizenkettedik osztályig tudunk velük foglalkozni, az enyhén sérültek pedig a Debreceni Szakképzési Centrumban tanulhatnak tovább a kilencedik évfolyamon – mondta Szakál Judit.

Az első debreceni Kék Sétát szervező Kemény Zsigmond Utcai Óvoda intézményvezetője, Turek Ferencné is részt vett az eseményen. Felelevenítette, hogy az első sétán Sipos Zsuzsanna szülőként vett részt, akinek az intézményvezető javasolta, hogy tömörüljenek, innen indult az Autizmus a Családban Debrecen Egyesület. 

A városban először a mi intézményünk ismerte fel a problémát, aztán hamar elterjedt, hogy befogadó óvoda vagyunk. Ma már két csoportban foglalkozunk a gyerekekkel, az elfogadást szeretnénk magas szintre emelni

 – tájékoztatott Turek Ferencné.

Debrecen Lufikkal és biciklivel is vonultak az V. Debreceni KÉK Sétán, az autizmus világnapján  haon
Lufikkal és biciklivel is vonultak az V. Debreceni KÉK Sétán, az autizmus világnapján 
Forrás: Kiss Annamarie

Évtizedes tapasztalatokkal dolgoznak az autizmussal élőkért

A kék séta résztvevőit a Dr. Molnár István Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény vezetőhelyettese, Pénzesné Kardos Andrea is üdvözölte, szervezetükről elmondta, évtizedek óta az autista gyerekek és szüleik társadalmi integrációjáért dolgoznak.

A Szent Efrém-iskolát képviselő Takácsné Madarász Ildikó szintén évtizedek óta foglalkozik autista gyerekekkel. – Intézményünket 2019-ben alapítottuk a görögkatolikus egyház fenntartásában olyan gyógypedagógusokkal, akik abban hittek, hogy a gyermekek fejlődését autista specifikus képzésekkel tudjuk sikeresen végezni. Van még mit tennünk, de az irány nagyon jó – jelentette ki.

A rendezvénynek ötödik alkalommal adott helyett a DEMKI Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház, amelynek vezetője, Halász D. János az együttműködés kezdetére emlékezett vissza. – Öt éve odajött hozzám egy könnyes szemű anyuka, Sipos Zsuzsanna, hogy ő is szeretne olyan kék sétát szervezni, mint amilyen Budapesten van, de eddig valószínűleg rossz helyeken kopogtatott. Azonnal beszéltem a polgármesterrel, aki beleegyezett, hogy vágjunk bele, így szerveztük meg az első sétát Debrecenben több civil szervezet összekapaszkodásával. A kezdeti könnyekből mára mosoly lett és összefogás – zárta gondolatait Halász D. János.

A beszédeket követő zenei előadásokon Lövei Petra hárfajátékát Vajda Dániel kísérte pánsípon, autizmussal élő testvéréért Dobos Előd mutatott be egy hegedűszólót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában