Utazás

2024.03.12. 11:30

A zákinthoszi hajóroncsnak búcsút inthetünk? – így látja egy ott élő debreceni nő

Egyre több hazai portál ír arról, hogy eltűnhet a turisták kedvenc látványossága. A zákinthoszi hajóroncsról is kérdeztük Erdélyi Zsófiát.

Nagy Emese

A zákinthoszi hajóroncs nagyon népszerű a turisták körében, újabban azonban már nem láthatják ilyen közelről

Forrás: Napló-archív

Zákinthosz igazán népszerű mind görögországi, mind európai viszonylatban, ezért is kerestük meg a debreceni származású Erdélyi Zsófiát; arra voltunk kíváncsiak, milyen árakra lehet majd számítani idei nyaralásunkon, továbbá miket érdemes felkeresni, ha arra járunk. Zsófia tíz éve él a szigeten, és egy helyi turisztikai iroda munkatársa, akinek az a feladata, hogy informálja az oda érkezőket a lehetőségeikről és lebonyolítsa az esetleges foglalásokat.

Debrecen Zákinthosz Erdélyi Zsófia haon
Erdélyi Zsófia a zákinthoszi Navagio-öböl előtt
Forrás: Erdélyi Zsófia-archív

A tavalyi szezont elégedetten zártuk, igaz, akkora forgalom nem volt, mint az azt megelőző évben: 2022-ben, a Covid-korlátozások feloldása után szinte robbant a turizmus, azt pedig nehéz felülmúlni. Az előrejelzések szerint most nyáron növekedés várható a görögországi idegenforgalomban, úgyhogy bizakodva várjuk az idei szezont. Úgy vélem, hogy a magyarok körében is ismét felkapott lesz a sziget, sok érdeklődő üzenet érkezik hozzám a programokkal kapcsolatban már most

– mondta. 

Hozzátette, a sziget jelképe, a Navagio-öböl, a legtöbbet fényképezett panorámák egyike, ez mindenképp sokakat vonz. Emellett rengeteg a visszatérő turista, akik beleszerettek Zákinthosz hangulatába. – Az idelátogatók legnagyobb százalékban angolok, hollandok, lengyelek és olaszok. Nagyon sokan vagyunk emellett még mi, magyarok, illetve csehek, románok és franciák is – sorolta Erdélyi Zsófia.

Kihagyhatatlan látnivaló a Navagio-öböl

Mint elmondta, Zákinthosz kicsi sziget, de annál több a látnivalója, sokaknak egy hét nem is elég, hogy mindent felfedezzenek, így újra és újra visszatérnek. – Ha a fő nevezetességeket kellene kiemelnem, akkor első helyen egyértelműen a sziget jelképe, a Navagio-öböl szerepel. Itt azonban fontos megjegyezni, hogy tavaly óta biztonsági okokból tilos kikötni és fürdőzni, de a hajóról így is meg lehet csodálni a partot. 

Éppen ezért kezdi leszorítani az első helyről a hajóroncsot a Mizithres sziklák strandja és látképe. Egyre többen kíváncsiak rá. A hatalmas sziklák alatt elterülő gyönyörű fehér kavicsos part és a tenger türkizkék színei tényleg ámulatba ejtőek. 

Nekem személyes kedvencem, mind lentről, mind fentről csodálva. A parthoz hajózni kell, a panorámát pedig kisbuszos kirándulások alkalmával vagy egyénileg, bérelt járművel lehet megnézni – mutatott rá a turisztikai szakember. Továbbá szerinte érdemes ellátogatni a Teknős-szigetre, a Keri barlangokhoz és a Cameo-szigetre is. Míg az első kettőnél hajóra kell ülnünk, hogy lássuk őket, az utóbbinál csak át kell sétálnunk egy kis „mesebeli”, nagyon hangulatos gyaloghídon. Kihagyhatatlan továbbá, a „Caretta caretta” álcserepes teknős, ami szintén jelképe Zákinthosznak – ezen állatot is hajókirándulás alkalmával lehet „elcsípni”.

Debrecen Zákinthosz szikla haon
A sziget Keri barlangjainak sziklái
Forrás: Erdélyi Zsófia-archív

Kell-e áremelkedésre számítani a szigeten?

– A csoportos kirándulások mellett van lehetőség privát túrákra, melyek kényelmesebbnek bizonyulhatnak például a családok számára, ahol kisgyermekekhez vagy idősebb családtagokhoz kell alkalmazkodni, így a kirándulás ideje és menete tetszőleges lehet. Ha teljes önállóságra vágyik valaki, akkor bérelhet autót a szárazföldi felfedező túráihoz, a tengeren pedig motorcsónakot, anélkül hogy lenne vízi jártasságija. Az utóbbival persze csak megszabott határokon belül közlekedhet, aki pedig extrém programokra vágyik, annak ott a tengerparti lovaglás, a búvárkodás, vagy a parasailing (vízi ejtőernyőzés) – tette hozzá Erdélyi Zsófia.

Felhívta a figyelmet arra, hogy folyamatos áremelkedés van a szigeten is. –Minden hónapban picivel többet és többet hagyunk ott a kasszánál a szokásos bevásárlások alkalmával, így azt gondolom, hogy lehet számítani némi áremelésre a szolgáltatóknál is. Részünkről, a legtöbb kirándulás marad a tavalyi áron – jegyezte meg.

Ilyen az időjárás

Elmondta, ha választania kellene, ő biztosan szeptemberben utazna a szigetre, ugyanis ez az a köztes időszak, amikor már nincs nagy tumultus, de még elegen vannak, illetve már nincs az a nagy kánikula, de még nyárias az idő és a tenger is jó meleg. – Persze, hogy mikor a legjobb érkezni, az attól függ, ki mire vágyik. 

A legtikkasztóbb napok júliusban és augusztusban vannak, ilyenkor a legnagyobb a nyüzsgés is, hiszen ez a főszezon. Aki inkább nyugodtabb tempóra vágyik, annak a júniust, a szeptembert és még az októbert is ajánlom.

 Az októbernél ugyan benne van a pakliban, hogy kifogunk esős, hűvösebb napokat, de gyakori, hogy még a hónap utolsó napjaiban is lazán strandidő van – biztatott.

Debrecen Zákinthosz szikla haon
A Teknős-sziget a turisták egyik kedvenc helye
Forrás: Erdélyi Zsófia-archív

Mikor olcsóbbak az árak?

Megosztotta, a turisztikai üzletek általában már április közepétől kezdnek kinyitni, az első érkezők mindig az angol és a holland turisták. Az időjárás ekkor még kiszámíthatatlan, emlékszik olyan április-májusra, amikor a meleg időben már fürdőzni is lehetett a tengerben, de például tavaly igen hűvös volt egészen május végéig, esőzésekkel. – Az első magyar közvetlen fapados és charter járatok csak júniusban érkeznek, athéni átszállással azonban már korábban is el lehet jutni Zákinthoszra. A repülőjegyek jóval olcsóbbak még június előtt, ezt az opciót viszont csak azok válasszák, akik nem feltétlen ragaszkodnak a száz százalékig nyárias időhöz, és persze, ha nem bánják az átszállással járó körülményességet. 

Előszezonban szinte biztosan kedvezőbb áron találunk szállásokat. Az utazási irodák ajánlatait nézve is megfigyelhető, hogy a júniusi időpontok olcsóbban foglalhatóak, mint a júliusi vagy augusztusiak. Júniusban már jellemzően strandidő van, de garanciát persze erre sem lehet vállalni, tavaly is akadt egy-két esős júniusi nap is

 – mutatott rá.

Megvizsgálták a zákinthoszi hajóroncsot

Ahogyan már említettük, Zákinthosz egyik közismert látványossága a Navagio-öböl, amelyet 43 éve ékesít egy hajóroncs. Attól tartanak a helyiek, hogy amennyiben a hajó megmaradt részét elsodorja a víz, akkor az kárt okoz a sziget turisztikai iparának, és rengeteg pénztől esnek el. Erdélyi Zsófia ezzel kapcsolatban azt mondta, sajnos a hír igaz, cikkeznek róla, hogy a zákinthoszi polgármester találkozókat hív össze az ügyben, hogy megoldást találjanak a helyzetre. 

– Körülbelül egy hónappal ezelőtt kivonult a helyszínre egy szakértő bizottság, akik vizsgálták magát a hajóroncsot. Vicces, mert pont ott kirándultunk aznap és láttuk is őket, ahogy körbejárják a rozsdás roncs maradványait. Nagyon reméljük, hogy előállnak valami tervvel, hogy megőrizzék. Kár lenne, ha elveszne ez az ikonikus látkép, azonban azt gondolom, 

Zákinthosz jóval több, mint egy öböl a hajóronccsal. Megannyi gyönyörű part, barlang, lélegzetelállító panorámák, varázslatos naplementék, igazi görög ízek, a helyiek vendégszeretete, rengeteg kaland és felfedezni való vár ezen a pici Jón-szigeten. A Navagio-öböl csak egy a sziget káprázatos szépségei közül. Az meglehet, hogy sokan emiatt jönnek Zákinthoszra, de az biztos, hogy nem csak emiatt fognak visszatérni

 – szögezte le.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában