Március 15.

2024.03.15. 09:02

Több százan emlékeztek együtt Tégláson a forradalomra

Kerekes-Bíró Éva

Szabó Csaba polgármester beszédet mond a március 15-i ünnepségen

Forrás: polgármesteri hivatal

Zsúfolásig megtelt Tégláson a református templomkert csütörtök délelőtt az 1848/49-es forradalom és szabadságharcra emlékezőkkel. A legkisebbek, a Bárczay Anna Városi Óvoda ovisai, az idén is napok óta készültek, hogy a kis zászlókat, huszárokat a történelmi kopjafa előtti kertben elhelyezzék. Az iskolások pedig a templomkert mellett folyamatosan egész nap műsorral emlékeztek meg a 176. évfordulóról, a templomkertben Csősz Réka 7.a osztályos tanuló készült szavalattal.

A városi és egyházi közös ünnepségen Szabó Csaba polgármester beszédében kitért rá, hogy komoly helyi vonatkozása is van a forradalomnak, ugyanis 148 téglási nemzetőr szolgált a szabadságharcban, a város honvédjei pedig végig harcoltak a forradalom teljes ideje alatt. A város első embere büszkén utalt Téglás történelmére, és leszögezte: 

Erős város voltunk a 19. század közepén, és most is azok vagyunk. Nem volt könnyű az elmúlt négy év, valóban szabadságharcosok módjára küzdöttünk a világjárvány és a mellettünk lévő háborús viszonyok közepette.

A téglásiakért dolgoznak

Szabó Csaba idézett a Téglás története című könyv kéziratából, majd kifejtette, hogy elkötelezett a város teljes történelmi múltjának kutatása, feltárása, megőrzése és átörökítése iránt. Hamarosan közkinccsé teszik az első, Téglás történetéről szóló könyvet. Szabó Csaba kiemelte, hogy a város vezetése minden erejével azon dolgozott és dolgozik, hogy Téglás erős, gazdaságilag és pénzügyileg még stabilabb várossá váljon, és az maradjon.

Fontosnak érzi, hogy minden esetben azonnal reagáltak, elé mentek a problémáknak, és ezután sem engednek ebből a tempóból. A polgármester rámutatott, hogy március 15. ma is erőt ad, és nem kell szégyenkezni az ősök előtt, nem volt hiábavaló az áldozatuk. A város vezetése ma is megvívja a csatáit, és nem a könnyebbik úton megy, hanem azon, ami Téglásnak, az itt élőnek jobbá teszi az életét.

Urgyán Antal görögkatolikus parókus könyörgése után Molnár Csilla református lelkész a történelmi tanulságok és igazságok megőrzése mellett kiemelte, a legfontosabb, hogy Isten jelenléte töltse be a személyes életünket, így lehet teljes a történelem, a múlt és a jelen. Mézes Attila római katolikus lelkész imádságban emlékezett 1848/49 hőseire.

Az ünnepség végén a történelmi kopjafánál koszorúztak a város vezetés és az egyházak mellett az intézmények, egyesületek, civil szervezetek, pártok és magánemberek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában