Bérlakásprogram

2024.03.14. 14:23

Indul a debreceni bérlakásprogram – íme az első részletek

Új, környezettudatos, magas minőségű, alacsony fenntartású lakásokat építenének a 35 év alatti magyar munkavállalók számára.

Kosztin Éva

Balogh Károly (balról), Papp László és Szabó Péter beszéltek a bérlakásprogram részleteiről

Forrás: Molnár Péter

A Főnix lakásprogram a fiatalok lakhatási támogatását célozza meg az önkormányzat és a helyi cégek bevonásával. A részletekről március 14-én sajtótájékoztatón számoltak be a Cívis Ház Zrt. székhelyén.

Debrecen lakás panel haon
Pörög a debreceni lakáspiac, de szükség van a fiatal munkavállalók lakhatási támogatására
Forrás:  Illusztráció / Napló-archív

– Az elmúlt egy évtizedben rendkívül intenzív gazdasági fejlődésnek voltunk szemtanúi, Debrecen a létrehozott munkahelyek és az ide érkezett működő tőke nagyságát tekintve zászlóvivő az országban. A rendszerváltás óta soha nem dolgoztak ennyien a városban – kezdte Papp László polgármester. Elmondta, ezzel együtt a debreceni gazdaság is hasonló ütemben növekszik, a magasabb bevételből több a lehetősége a városnak visszaforgatni. 

Dinamikus növekedésnél törvényszerű velejáró, hogy az új munkahelyek nyomást gyakorolnak a lakáspiacra, ami ennek hatására átalakul, az árak és a bérleti díjak emelkednek. Emellett azt is látnunk kell, hogy a pandémia, az energiaárak robbanása, az infláció és a reálbérek csökkenése következtében lelassultak az ingatlanfejlesztések, nem épültek olyan volumenben lakások, mint ahogyan nőtt az igény

 – indokolta, hogy miért a lakhatás támogatásába fektet az önkormányzat.

Kétszáz lakás

– A program célja új, környezettudatos, magas minőségű, alacsony fenntartású lakások építése, a 35 év alatti magyar munkavállalók támogatása és a debreceni cégek munkaerőpiaci támogatása – így foglalta össze a Főnix lakásprogram céljait a polgármester prezentációjában. – Ebben az évben indulnak a pályázati eljárások, hogy jövőre egy 200 darabból álló lakáskontingenssel tudjuk segíteni a fiatal debreceni munkavállalókat. Az önkormányzat azt vállalja, hogy a piaci bérleti díj harmadát támogatásként biztosítja, a másik kétharmadot a bérlő és a munkáltató állja, azaz egy harmad jut minden szereplőnek, bár ez a munkáltató döntésétől függően változhat, ha esetleg nagyobb részt szeretne vállalni – ismertette Papp László a program működésének alapelveit. Arról tájékoztatott, hogy a város részéről a Cívis Ház Zrt. jegyzi majd a folyamatot, ők írják ki a pályázatokat, amikre jelentkezhetnek a munkáltatók és az ingatlanfejlesztők.

A lakásokról elmondta, hogy maximum 50 négyzetméter alapterületűek építésére lehet pályázni, amiket beépített konyhával és fürdőszobával, de bútorozatlan állapotban vehetnek ki a fiatalok.

Kik pályázhatnak a bérlakásokra?

– A Főnix lakásprogramban olyan 35 év alatti, magyar állampolgárságú fiatalok vehetnek részt, akik rendelkeznek bejelentett debreceni lakcímmel, debreceni munkáltató foglalkoztatja őket, illetve nincs a nevükön beköltözhető ingatlan – tájékoztatott Papp László.

Szabó Péter a Schaeffler Debrecen Kft. ügyvezetője arra biztatta a cégeket, hogy csatlakozzanak a programhoz, hiszen egy komplett életpályát lehet kínálni a fiataloknak, ugyanis a szakképzésben részt vevők kiváló képzése mellett magas szintű egyetemi tanulmányokat lehet végezni, így pedig nem csak a munkavállaló fiatalok, hanem a cégek is nyertesei lesznek a programnak. Hangsúlyozta: ez is egy olyan kezdeményezés, aminek Debrecenből kellett kiindulnia, látva az elmúlt évek fejlődését. Hozzátette: nem tapasztalt még olyan kezdeményezést az országban, ahol az önkormányzat ilyen támogatást indított volna.

A KKV szektort Balogh Károly, a VOSZ Hajdú-Bihar Vármegyei elnöke képviselte. – Ernyőszervezetként csatlakoznánk a programhoz, így a kis- és középvállalkozások részére több tíz lakás bérletét jegyeznénk elő – fogalmazta meg.

Papp László elmondta, hogy jelenleg még néhány egyeztetés folyamatban van, de legkésőbb áprilisban a közgyűlés elé terjesztik a Főnix lakásprogramot, ekkor várhatóak majd újabb részletek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában