Közgyűlés

2024.03.25. 13:57

A volt Kígyó Patikáról is dönt a debreceni közgyűlés

A tömbben két megüresedett ingatlanrészt is hasznosítani kell.

Haon.hu

Új gazdára vár a megüresedett gyógyszertár is

Forrás: Napló-archív

Árverésre bocsáthatja az önkormányzat a Nyugati Ipari Parkban, a Harsona u. 80. szám alatt lévő ingatlant, amennyiben elfogadja az erről szóló előterjesztést a debreceni képviselő-testület a március 28-i ülésén. Az ingatlanon egy háromszintes irodaház található, mely az 1970-es évek közepén épült. Műszaki állapota részben felel meg az irodai funkciónak. A gépészeti berendezések teljes felújítása szükséges.

Az épületet az önkormányzat 1993-ban 30 év időtartamra, ingyenes használatba adta a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítványnak, ez a szerződés – közös megegyezéssel – megszűnt 2024. január 31. napjával. 

A Vagyonkezelési Osztály által felkért ingatlanforgalmi szakértők az ingatlan piaci forgalmi értékét 335 millió 200 ezer forint áfamentes összegben állapították meg. Mint az előterjesztő, Szilágyi Ferenc, a Polgármesteri Hivatal Vagyonkezelési Osztályának vezetője javasolja, a közgyűlés az ingatlant árverés útján történő értékesítésre jelölje ki a fenti összegű induló licitár megjelölésével.

Két ingatlanrész ürült ki

Egy másik ingatlanügyletről is dönthet a közgyűlés; aszerint a Széchenyi utca 1. szám alatti helyiségcsoportot vagyonkezelésbe adná a Cívis Ház Zrt. részére.

Az önkormányzat tulajdona az 1654 négyzetméter területű, „lakóház” megnevezésű ingatlan. Annak 555,55 négyzetméter alapterületű helyiségeit éveken át a Kígyó Patika Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. bérelte, majd ez a jogviszony közös megegyezéssel megszűnt. Az első emeleten lévő 88,9 négyzetméter nagyságú helyiségcsoportban a Csokonai Színház titkársága működött a színházépület felújításának ideje alatt. Az épületben további üzlethelyiségek, irodák és bérlakások is találhatóak, melyek hasznosítását a Cívis Ház Zrt. végzi, illetve folyamatosan vizsgálja az ingatlan hasznosításának lehetőségeit. 

Tekintettel arra, hogy a fenti két helyiségcsoport megüresedett, az ingatlan egységes jövőbeni hasznosítása érdekében célszerű, ha azok a Cívis Ház Zrt. vagyonkezelésébe kerülnek – áll az előterjesztésben. 

A Cívis Házhoz kerülhet

A Vagyonkezelési Osztály által felkért ingatlanforgalmi szakértők a megüresedett gyógyszertári helyiségcsoport vagyonkezelési díját 6 millió 138 ezer forint/év nettó összegben, a színház által korábban használt részt 1 millió 224 ezer forint/év nettó összegben határozták meg.

Az önkormányzat és a Cívis Ház Zrt. 2034. augusztus 31-ig szóló időtartamra vagyonkezelési szerződést kötöttek a Régi Városháza földszintjén lévő üzlethelyiségekre, valamint a Simonffy u. 2/A. alatti irodahelyiségre. Tekintettel arra, hogy a Cívis Ház Zrt. ingatlanhasznosítási tevékenységet végez, és feladatai közé tartozik az önkormányzati bérlakások és helyiségek hasznosítása is, az előterjesztő azt javasolja, hogy a közgyűlés a Széchenyi utca 1. szám alatti helységcsoportot is adja a fenti időpontig a Cívis Ház Zrt. vagyonkezelésébe, összesen 7 millió 362 ezer forint/év nettó összegű vagyonkezelési díj ellenében, közfeladat – lakás- és helyiséggazdálkodás – ellátása céljából. Az ingatlan műemlék.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában