Online fogadóóra

2024.03.12. 17:30

Hajdúböszörmény beruházásairól is beszélt Tiba István

Online fogadóórát tartott március 8-án Tiba István, a Hajdú 6-os választókerület országgyűlési képviselője. Hajdúböszörményi fejlesztésekről, balmazújvárosi történésekről, valamint akkumulátorgyár-beruházásokról is kérdezték a hajdú-bihari honatyát.

Bekecs Sándor

Tiba István országgyűlési képviselő online fogadóórát tartott

Forrás: Napló-archív

Online fogadóóráját tartotta december 1-én Tiba István, a Hajdú 6-os választókerület országgyűlési képviselője. A lakosok kérdéseiket előzetesen, e-mailen keresztül tehették fel, melyekre élő videójában válaszolt a Facebook-oldalán a honatya. Hajdúböszörmény városát érintő fejlesztésekkel, akkumulátorgyár-beruházással és Balmazújvárossal kapcsolatosan is érkeztek kérdések, észrevételek. 

Hajdúböszörmény haon
Az első kérdés Hajdúböszörmény kapcsán érkezett az online fogadóórán
Forrás:  Napló-archív

Az első kérdező Hajdúböszörmény beruházásairól érdeklődött, köztük a 35-ös főúton korábban bejelentett két körforgalomról; valamint a Hajdúdorog, Debrecen-Józsa és Hajdúhadház irányába tartó kerékpárutakról. Tiba István – tolmácsolva a hajdúböszörményi önkormányzat válaszait – elmondta, jelenlegi állás szerint a Baltazár Dezső utca és a 35-ös számú főút, valamint az Újvárosi út és a 35-ös számú főút csomópontjainak körforgalommá alakítására vonatkozó kiviteli és engedélyes tervek elkészültek, de a háború okán jelenleg felfüggesztés alatt vannak ezek az állami projektek. 

A Hajdúdorog irányában tervezett kerékpárút engedélyes és kiviteli tervei elkészültek, most a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás előkészítése zajlik, amit várhatóan nyárra véglegesítenek. A Debrecen-Józsa irányába tervezett kerékpárút kiviteli tervei elkészültek, az engedélyes tervezés kiírása van folyamatban

 – ismertette a Hajdúböszörményből induló kerékpárutakkal kapcsolatos információkat a honatya. A Hajdúhadház felé tervezett kerékpárút tervezése még folyamatban van, viszont az autóút felújítása még ebben az évben elkészülhet.  

Épül akkumulátorgyár Hajdúböszörményben?

A Hajdúböszörménybe tervezett Egészségügyi Fejlesztő Centrumról Tiba István elmondta, az a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karával közös projektje a városnak, melynek kialakítására az uniós helyreállítási alap ad majd fedezetet. Tájékoztatott továbbá arról, hogy az Árpád utca – Újvárosi utca – Vörösmarty utca kereszteződésében, illetve az Ady téren, a Korpona utca – Hadházi utca – Téglási utca – Petőfi S. utca – Újfehértói utca csomópontnál tervezett körforgalmak kivitelezése jelenleg tervezési szinten van.  

– A hajdúböszörményi ipari parkban 2023-ra kialakított 8,9 hektár iparterület még abban az évben betelt. A vállalkozások visszajelzése alapján, a terület egy részét még ebben az évben beépítik. Hajdúböszörményi és környékbeli beruházók vették meg a parcellákat – válaszolta lakossági kérdésre Tiba István. Elmondta még, a város képviselő-testületének 2024. februári ülésén három vállalkozás is bemutatkozott, akik még az idén elkezdik az építkezést. Közülük kettő azon a 120 hektáros (jelenleg állami tulajdonú) területen, amellyel a város a Nyugati Ipari Parkot bővítené. 

– Ez utóbbin két logisztikai két beruházás lesz, autóalkatrészgyártáshoz építenek csarnokokat, tehát nem akkumulátorgyár fog ott épülni – hangsúlyozta a honatya. Egy másik kérdező pedig arra volt kíváncsi, épül-e akkumulátorgyár Hajdúnánáson, melyre a térség országgyűlési képviselője szintén egy határozott nemmel válaszolt. 

Balmazujvaros haon
Balmazújváros kapcsán is érkezett kérdés az online fogadóórán
Forrás: Napló-archív

Balmazújváros helyzete is napirendre került

A folytatásban Balmazújvárost érintő kérdésekre, észrevételekre reagált Tiba István. Az egyik lakos arra volt kíváncsi, mit szól a honatya ahhoz, hogy Hegedüs Péter a balmazújvárosi önkormányzat egyik üléséről az interpellációk közben, idő előtt távozott. – Mint városlakó, én ezt egyszerűen nonszensznek tartom. A polgármester feladata, hogy vezesse a képviselő-testület ülését. Ha rosszul van, vagy egyéb hasonló ok miatt kell távozni, jelezze azt, de azzal, hogy szó nélkül távozik, semmibe veszi a testület tagjait – fogalmazott. 

Egy közösségi oldalon megjelent kommentre reagálva pedig tisztázta: a hatályos közműszolgáltatói szerződés értelmében nem az önkormányzat, hanem a Balmazújvárosi Football Club fizeti a sportcentrum számláit.  

– A város adósságát tételesen majd csak akkor látjuk, amikor a balmazújvárosiak olyan városvezetőt választanak, aki valóban törődik a várossal. Ha ilyen városvezető lesz, komoly feladatot vállal magára a mostani városvezetőség után, ugyanis Balmazújvárost először meg kell menteni, s csak utána lehet fejlődő pályára állítani – fogalmazott egy másik, Balmazújváros pénzügyi helyzetéről érdeklődő kérdéssel kapcsolatban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában