Március 15.

2024.03.14. 12:08

Hajdú-bihariakat is díjazott a kulturális és innovációs miniszter a nemzeti ünnep alkalmából

Krasznahorkay László Attila, Bács Zoltán és Kovács Béla Róbert is elismerést vehetett át csütörtökön.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja

Forrás: Napló-archív

Az óriások sorába lépnek, akik most a nemzet hálájaként elismeréseket kapnak. Ezek az óriások tartják a hátukon a magyar kultúrát és a hazát - mondta a kulturális és innovációs miniszter a Pesti Vigadóban a magyar érdemrendek, illetve az állami művészeti díjak csütörtöki átadásán.

Csák János a nemzeti ünnep alkalmából adta át az elismeréseket. A miniszter összesen 72 állami kitüntetést adott át; a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét 14-en, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét 34-en, az Érdemes Művész kitüntetést 15-en, a Kiváló Művész elismerést hatan, a Magyarország Babérkoszorúját pedig hárman kapták meg.

Ahogy Babits Mihály fogalmazott, a magyar kultúra szellemi jelenség, ami lelki úton öröklődik át. A kultúra nemzedékek egymáson átívelő során alakul ki. Az elmúlt 1100 év desztillálta, kik is vagyunk mi, magyarok, kultúránk kötődéseink összessége, identitásunk

- hangsúlyozta Csák János.

Az ünnepségen hajdú-bihari kötődésű szakembereket is díjaztak.

Az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett tevékenysége elismeréseként Magyar Érdemrend Tisztikereszt és Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetéseket vehetett át dr. Krasznahorkay László Attila fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Magyar Kutatási Hálózat Atommagkutató Intézete Kísérleti Magfizikai Osztályának vezetője, tudományos tanácsadó, a Szegedi Tudományegyetem címzetes egyetemi tanára, az Academia Europea tagja.

Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült dr. Bács Zoltán okleveles agrármérnök, közgazdász, a Debreceni Egyetem kancellárja, Gazdaságtudományi Kara Számviteli és Pénzügyi Intézetének igazgatója, egyetemi tanár; valamint dr. Kovács Béla Róbert okleveles vegyész, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara Élelmiszertudományi Intézetének vezetője, egyetemi tanár.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában