Szakmai fórum

2024.03.26. 14:32

A munka világának „előszobájában” a debreceni hallgatók

Az egyetem partnercégeinél kereshettek gyakorlati helyet két kar diákjai.

Szőke Tímea

Dékán Tamás, a MAG Praktikum Gyakorlatszervező Központ ügyvezetője beszélt tevékenységükről

Forrás: Kiss Annamarie

Közösen rendezett Gyakornoki- és Duális Fórumra várta a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara (GTK), valamint a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara (MÉK) a partnereit és hallgatóit a kedden a MÉK Aulájába. A fórum célja a képzések aktualitásainak, fejlesztési lehetőségeinek megvitatása votl, valamint a leendő gyakornokokkal és duális hallgatókkal történő ismerkedés, a gyakorlati lehetőségek, elvárások ismertetése mellett. A délelőtti tanácskozást követően délután a hallgatók a partnercégek standjainál érdeklődhettek.

Debrecen Stündl László haon
Stündl László, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja
Forrás: Kiss Annamarie

– Az összes hallgatónk tud ebből a fórumból profitálni; képzéseink jellemzően gyakorlatorientáltak. Egyre növekszik karunk duális partnerrendszere, melybe a hallgatók jelentkezés alapján juthatnak be – ismertette érdeklődésünkre Stündl László, a MÉK dékánja a megnyitó előtt.

– Immár hagyomány, hogy március végén, a szakmai gyakorlati hely keresésének kezdetén összegyűlünk tanácskozásra, tapasztalatcserére – mondta Fenyves Veronika, a GTK dékánja köszöntőjében. Megjegyezte, délután 4-500 hallgató várja majd a kiállító partner cégeket, és akár megállapodhat velük. 

Egy felsőoktatási intézményt a munkaerőpiac leginkább a végzett hallgatók tudása, szakértelme, tapasztalata alapján ítél meg, ezért nekünk nagyon fontos a partnerekkel, mint munkaerőpiaci szereplőkkel való kapcsolat. Egyrészt azért, hogy ismerjük a véleményüket a képzésfejlesztéshez, másrészt, hogy oktató kollégáink naprakész információkkal rendelkezzenek, továbbá az is lényeges, hogy a hallgatóink közvetlenül ezen partnerektől kapjanak tájékoztatást 

– részletezte a dékán.

Debrecen Fenyves Veronika haon
Fenyves Veronika, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar dékánja
Forrás: Kiss Annamarie

Kikérik a véleményüket

Hangsúlyozta, számítanak a partnerek javaslataira, többek közt az éppen most átdolgozás alatt lévő gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök szak mintatanterve kapcsán; eddig három partnervállalat és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mondott róla véleményt. – Ez azért is fontos, mert olyan képzéseket szeretnénk folytatni, ahol a végzett hallgatók munkát találhatnak – mondta.

Fenyves Veronika arról is beszélt, hogy a karon évente ezernél több hallgató tölt szakmai gyakorlatot partnercégeiknél, duális hallgatói létszámuk jelenleg 97, ami országos viszonylatban is „szép szám”; továbbá, hogy tavaly Kiváló Szakmai Gyakorlóhely díjat hoztak létre, amit négy cég – a Neopac Hungary Kft, az NI Hungary Kft., az OTP Bank és a KITE Zrt. – meg is kapott, idén pedig továbbiakat ismernek majd el.

Munkát is találhatnak

– Mind a közgazdász, mind az agrárképzésben nagyon fontos a gyakorlati rész, ami abban segít nekünk, hogy az egyetem falai közt elsajátított elméleti tudást a hallgatók úgy kamatoztathassák még a végzés előtt, hogy a legjobban fejleszthessék saját kompetenciáikat, illetve a reménybeli későbbi munkáltatóknak megfeleljenek – mutatott rá Stündl László. Arra biztatta a partnercégek képviselőit, hogy a délutáni programon a hallgatókból válasszanak, próbálják megnyerni őket; maguk a fiatalok is érzik annak jelentőségét, hogy akár megtalálhatják itt a jövőbeni munkahelyüket.

Dékán Tamás, a két kar hoz tartozó MAG Praktikum Gyakorlatszervező Központ ügyvezetője számokban is bemutatta tevékenységüket. Aszerint a 2008-as alapításuk óta több mint 14 ezer hallgató fordult meg rendszerükben, és több mint 3 ezer szervezetet vontak be. Tudatta, állandóan bővül az érintett szakok listája, másfél-két éve pedig az Informatikai Kar is a MAG segítségét kéri. 

Elmondta, alapvetően jó véleménnyel vannak a hallgatók a gyakorlati helyekről, többségük szereti a valós munkakörnyezetet, csapatmunkát, a tapasztalat- és a kapcsolati tőke szerzésének lehetőségét. A hallgatók közül sokan állásajánlatot is kapnak. – Ez a gyakorlat előszobája a munka világának – összegzett Dékán Tamás, megjegyezve, hogy az említett Kiváló Szakmai Gyakorlóhely díjnak presztízsértéke is van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában