Átadták az Új Esély Központot

2024.02.28. 15:43

Tégláson sem engedik el a szenvedély- és pszichiátriai betegek kezét – fotókkal

Hamarosan megnyitja kapuit Tégláson is a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió Új Esély Központja. A nappali ellátó intézmény pszichiátriai és szenvedélybetegeknek nyújt segítséget az év minden napján – hangzott el az ünnepélyes intézményátadón.

Haon.hu

Balról: Szabó Csaba polgármester, Tasó László országgyűlési képviselő, Mile Ferenc, a BTESZ elnöke és Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke a szerdai átadáson

Forrás: Molnár Péter

Ünnepélyes intézményátadó rendezvényt szervezett a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió (BTESZ), melynek keretein belül a téglási Új Esély Központot mutatták be szerda délelőtt a Kossuth Lajos utcában.

2025 végére országszerte 50 központ lesz

Az eseményen elhangzott, a szervezet és annak jogelődje több mint 15 éve tevékenykedik elsősorban az idősek, illetve a szenvedélybetegek ellátásában, az Új Esély Központokkal pedig országos hálózattá bővült. A téglási intézmény létrejöttével immáron több mint 30 ilyen központtal segíti a szervezet a rászorulókat, a cél pedig az, hogy 2025 végére országszerte 50 központban segítsenek tevékenyen. A téglási intézmény tavaly július 21-én kapta meg a működési engedélyét, 50 fő szenvedélybeteg, illetve 50 fő pszichiátriai beteg honfitársunkat fogadják.

A szakmai feladatokat 5 munkatárs látja el, akik immáron több mint 60 ellátott számára igyekeznek olyan szolgáltatásokat biztosítani, mellyel az életminőségük javul, továbbá a társadalomban és családjukban helyüket megtalálva a saját életük alakítójává válhatnak.

800 ezer ember küzd szenvedélybetegséggel

Az ünnepségen Mile Ferenc, a BTESZ elnöke a jelenlévőknek elmondta, kicsivel több mint két évtizede megfogalmazódott benne, hogy segíteni kell valamilyen módon Magyarországon a szenvedélybetegséggel küzdőket. Majd összegezte saját miértjét is és kiemelte, hogy a súlyos alkoholizmusban szenvedett édesapjának sok évvel ezelőtt egyetlen mondattal sikerült felnyitnia a szemét, s azóta hiszi, hogy mindenkinek járhat egy új esély a tiszta, értékes életre.

Hazánkban 800 ezer ember küzd valamiféle szenvedélybetegséggel. Ha körülnézünk a saját környezetünkben, mindenkinek van olyan ismerőse, akár családtagja, vagy távoli rokona, akinek segítségre van szüksége

– tette hozzá.

20240228_Új esély Téglás_MP_HBN-3
Mile Ferenc, a BTESZ elnöke
Forrás: Molnár Péter

– Néhány évvel ezelőtt, 2020-ban Magyarországon 1706 ember vetett véget önkezével a saját életének – ami egy óriási szám, és ez megszólított minket, muszáj tennünk valamit ez ellen. Néhány hónapon belül elindul a telefonos lelkisegély-szolgálatunk is – mondta. Hozzátette, 5 évenként szeretnék megfelezni az imént említett számot, és felnyitják az emberek szemét, támogatják őket abban, hogy mindig van kiút, és nem szabad eldobniuk az életüket, mert abból mindenkinek csak egy van.

Szitai Tamás, a BTESZ ügyvezetője úgy fogalmazott, minden Új Esély Központ-átadást egyfajta sikerként él meg, ugyanis számára a közös erőfeszítéseik eredményéről szól leginkább.

Ami számomra igazán fontos, az a munka, odaadás, amit azok az emberek tesznek, akik ellátottként, dolgozóként megtöltik ezeket a helyiségeket mindennapi élettel. Szándékosan emeltem ki az ellátottakat is, mert úgy vélem, ők is ugyanolyan fontos szerepet töltenek be itt, mint a dolgozók, mert valóban közös munkáról kell beszélnünk, ha az Új Esély Központról van szó

 – nyomatékosított.

Szitai Tamás, a BTESZ ügyvezetője
Forrás: Molnár Péter

Lehetőségként tekintenek az Új Esély Központra

– Óriási lehetőség számunkra, hogy az Új Esély Központ településünkön is megnyitja kapuit – emelte ki Szabó Csaba, Téglás polgármestere. Hozzátette, intézményrendszerükben hiánypótló szolgáltatásról van szó, ugyanis nagy terhet vesz le a vállukról azzal, hogy itt szakemberek fogadják azokat, akik szenvedélybetegséggel küzdenek.

– Eredmények, köszönet, remény – ha körbenézek, és ennek az új intézménynek a létrejöttére gondolok, ezek a szavak jutnak az eszembe – mutatott rá Szabó Csaba polgármester. Elmondta, az új létesítmény Téglás dinamikus fejlődésének is a része, illetve erősen illeszkedik a város szociális hálójába. Rámutatott, négy év alatt a város vagyona 50 százalékkal növekedett. 

Olyan stabil és erős várossá váltunk, hogy jövőre eltöröljük a kommunális adót, ami azt jelenti, hogy a lakosok az önkormányzat felé semmilyen fajta adót nem fognak fizetni

– összegezte.

Szabó Csaba, Téglás polgármestere
Szabó Csaba, Téglás polgármestere
Forrás: Molnár Péter

– Téglás erős város – szögezte le Tasó László országgyűlési képviselő. Mint kiemelte, a környék egyik legerősebb gazdasági háttérrel és lehetőséggel rendelkező települése. – Az egyik legfőbb cél a mostani intézménnyel is, hogy az emberek kiegyensúlyozottan, egészségben és jókedvben éljenek – mutatott rá.

20240228_Új esély Téglás_MP_HBN-10
Tasó László országgyűlési képviselő
Forrás: Molnár Péter

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke úgy fogalmazott, napjainkban szeretetre, alázatra és érzékeny hozzáállásra van szükség.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke
Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke
Forrás: Molnár Péter

– Azok az emberek, akik a jövőben ideérkeznek, valóban segítséget kérnek, és talán ez az egyik legnehezebb dolog, miként tudjuk ezt elérni, hogy valaki őszintén megnyíljon – mondta.

Bárki kerülhet olyan krízishelyzetbe, amelyet külső segítséggel tud átvészelni. Ha ön is úgy érzi, hogy segítségre van szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévőknek fenntartott, ingyenesen hívható 06 80 820 111-es telefonszámot!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában