Esély a jobb életre

2022.09.20. 14:26

Szenvedély- és pszichiátriai betegeket támogatnak Egyeken

Hiánypótló, felépülést támogató szolgáltatásoknak ad otthont a településen az Új Esély Központ.

Forrás: Molnár Péter

Álláskeresési, pályaválasztási és életvezetési tanácsadás; egyéni, csoportos és családi konzultációk; önsegítő és terápiás csoportok; lelki gondozás; segítő beszélgetések; konfliktus és stresszkezelés – néhány szolgáltatás, mely immár elérhető Egyeken, az Új Esély Központban.

A Baptista Tevékeny Szeretet Misszió (BTESZ) kezdeményezése már az ország 24 pontján segíti a rászorulókat. Az Új Esély Központok célja, hogy segítse a hátrányos helyzetű társadalmi rétegek munkaerőpiaci és társadalmi reintegrációját. Az intézményekben 50-50 szenvedély- és pszichiátriai beteg nappali ellátását végzik a szakemberek.

A Hajdú-Bihar megyei nagyközségben a BTESZ 2011 nyarán ellátási szerződés részeként házi segítségnyújtást indított el. Két évvel ezelőtt pedig megszületett a gondolat: a szociális szolgáltatások elérhetőségét bővíteni kell az egyekiek számára. A szakemberek felismerték, hogy a településen a pszichiátriai és a szenvedélybetegséggel küzdők számára nehezen elérhetőek a felépülést támogató szolgáltatások.

Felvállalni: segítségre van szükség

Az egyeki központot hivatalosan kedden adták át. Az ünnepségen Mile Ferenc, a BTESZ elnöke kiemelte: Magyarországon a lakosság csaknem tíz százaléka érintett valamilyen szenvedélybetegségben. Mint mondta, az érintettek esetében az a legfontosabb, hogy merjék felvállalni azt, hogy segítségre van szükségük. A jelenlevőkkel megosztotta a saját miértjét is, és elmondta, hogy a súlyos alkoholizmusban szenvedett édesapjának sok évvel ezelőtt egyetlen mondattal sikerült felnyitnia a szemét, s azóta hiszi, hogy mindenkinek járhat egy új esély a tiszta, értékes életre.

Rámutatott arra is, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt 291 százalékkal nőtt az alkoholfogyasztás hazánkban, ezt a Debreceni Egyetemmel végzett közös kutatás igazolta. Látták azt is, hogy a sérülékeny rétegek elveszítik a munkahelyeiket. – Ezeknek az embereknek egy új esélyre van szükségük, ez a gondolat szülte meg a hálózat kezdeményezését. Azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy országos szinten minden régióban 5-7 telephelyen segítünk azoknak, akik szeretnének talpra állni – emelte ki.

Család, közösség, munka

Szitai Tamás, a szervezet ügyvezetője rámutatott: a járvány sújtotta évek után, a szomszédunkban dúló háború okozta nehézségektől tartva mindennél nagyobb szükség van most a segítő munkára. Faragó Tiborné, a BTESZ vezető szaktanácsadója pedig úgy foglalkozott: a gazdasági helyzet miatt sok ember marad támasz nélkül.
Mészáros Kornél, a szervezet elnökségi tagja bibliai képpel élve figyelmeztetett: szükség volna önellenőrzésre, és makacsság helyett józanul kellene belátni, hogy segítség nélkül már nem megy. A központ munkatársaihoz szólva pedig hangsúlyozta: bizalmat kell kiépíteni, melyben a rászoruló nem szégyelli, hogy bajban van, és ahelyett, hogy szóbeszéd tárgya lesz a lakóhelyén, elismeréssel forduljon felé a környezete.

Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselője az elmúlt évtizedekben tapasztalt nagy mértékű és gyors változásokról szólt, majd emlékeztetett a családban, a közösségekben, valamint a munkában rejlő erőre. – Azokat az embereket, akik nem tudják a kihívásokat kezelni, szakavatott segítők támogatják. Ha az ember válságban van, kell neki a segítség, de kell valami világos tevékenység is, amely kilendíti a káoszból. Ez egyértelműen a munka, valami értékteremtő, hasznos tevékenység – hangsúlyozta.

Száz munkahely jöhetne létre

A településen az Új Esély Központ mellett egy teljesen új létesítmény megépítésén is dolgozik a BTESZ: a Csokonai utcában létrehoznak egy fogyatékosokat ellátó nappali központot. Az intézmény a tervek szerint még idén megkezdheti a működését, és a jövőben 25 férőhellyel várja a segítségre szorulókat.

Emellett a keddi átadóünnepség részeként írtak alá egy szándéknyilatkozatot, mely szerint a szervezet Egyeken geotermikus fűtési rendszerrel ellátott üvegházas kertészetet alakítana ki. A jövőben, ha a projekt megvalósulhat, akkor száz személy számára teremt munkahelyet.

Forrás: Molnár Péter

Miluczky Attila polgármester hangsúlyozta: nagy szükség van helyben a munkalehetőségre, mert ma is 400 egyeki ingázik nap mint nap a környező városokban található munkahelyére. A polgármester kiemelte: az egyeki ipari parkban nemcsak a területet és az infrastruktúrát tudják biztosítani, hanem a munkaerőt is, így bízik abban, hogy a jövőben vállalatok települnek a nagyközségbe.

A munkahelyteremtő beruházás szándéknyilatkozatát Miluczky Attila és Mile Ferenc írták alá.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában