Állatvédelem

2024.02.27. 20:00

Illegális kutyaszaporítókra csaptak le az állatvédők Balmazújvároson – fotóval

Az állatvédők összefogtak, hogy felszámoljanak több balmazújvárosi állatszaporító telepet. Eddig két illegális kutyaszaporítóra csaptak le.

Nagy Emese

Két kutyaszaporítóra csaptak le az állatvédők a hatóság munkatársaival együtt

Forrás: Bodolai Ferenc Add a Mancsod Alapítvány-archív

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az egész megyét megrázta a Bodolai Ferenc Add a Mancsod Alapítvány Facebook-posztjában leírt eset, melyben egy francia bulldogról adtak hírt. Balmazújvárosban, az utcán találtak egy kis termetű kutyust, egy autó ütötte el szegény jószágot. A posztban leírják, hogy hiába szállították nagyon gyorsan állatorvoshoz, és kapott ott azonnali ellátást, romlott a kutya állapota, és elpusztult.

Az esetet követően Csige Alexandra, a debreceni Bodolai Ferenc Add a Mancsod Alapítvány kuratóriumi elnöke a népszerű közösségi oldalon úgy fogalmazott, eljött az idő, hogy ellepjék Balmazújvárost; „az összes szaporító bűnhődni fog, mind sorra fognak kerülni!” – írta.

A történések óta alig telt el egy hónap, de az alapítvány állatvédői máris léptek; a napokban megosztották a Bodolai Ferenc Add a Mancsod Alapítvány Facebook-oldalán, hogy lecsaptak a szaporítókra. „Ma két címen jártunk a hatósággal, és 30 kutyát emeltünk ki. A település önkormányzata hibátlan és tökéletes munkát végzett mindkét helyszínen. Nagyon érthetően, hatékonyan és maximálisan jól dolgoztak, ezzel a mi munkánkat is megkönnyítve. Ma harminc négylábú lélegezhetett fel és menekült ki a szaporítók karmai közül” – olvasható a Facebook-bejegyzésben.

Balmazújváros kutya haon
Gazdit keresnek a mentett ebeknek
Forrás: Alapítvány-archív

Harminc kutyát mentettek ki

Csige Alexandra a Haonnak elmondta, Balmazújváros és környéke úgy került előtérbe, hogy az utóbbi időszakban megsokszorozódott a kóbor állatok száma, melyek többségénél beigazolódott, hogy kutyaszaporítótól szökhettek meg. Látszódott rajtuk az elhanyagoltság, illetve különböző beavatkozásokból származó sebek (császármetszés, műtétek stb.). 

A mostani akciót egy többhetes feltérképezés előzte meg, annyi anyagot összegyűjtöttünk, amik együtt megállják a helyüket; bebizonyosodott, hogy az adott címeken illegális állatszaporítás, kereskedelem folyik. A szóban forgó két helyszínen nem volt ellenállás, együttműködést tapasztaltunk, körülbelül 15 felnőtt kutyát sikerült kiemelnünk, és ugyanennyi kutyakölyköt

 – tudatta. Hozzátette, sok mindent nem árulhat el a további akciókról, de már most valamennyivel több mint 20 balmazújvárosi kutyaszaporító van dokumentálva, akikre az elkövetkező hetekben, hónapokban fognak lecsapni.

Balmazújváros kutya haon
Rossz körülmények között tartották az állatokat
Forrás: Alapítvány-archív

Miért van ennyi kutyaszaporító?

Az illegális állatszaporítás sajnos az egész Hajdú-Bihar vármegyét érintő probléma – tudtuk meg Csige Alexandrától.

A yorkshire terrier, tacskó és bichon havanese kutyusokat népszerűségük és óriási keresletük miatt rengetegen szaporítják, az illegális kutyakereskedők jó pénzkereseti lehetőséget látnak bennük. Egy nyolchetes yorkshire terriert, mely mindössze oltási könyvvel rendelkezik, akár 120 ezer forintért is értékesíteni tudnak. A tacskókat színüktől függően 50-90 ezer forintért árulják, a felnőtt kutyák ára változó, nyilván azt nézik, mennyi idős, illetve milyen az állapota

 – magyarázta. Rámutatott, azért működik az illegális kutyaszaporítás, mert óriási kereslet van az ebekre. Azzal tudnánk megállítani az illegális állatszaporítókat, ha egyáltalán nem vásárolnánk tőlük kutyákat.

– Bízom benne, a többi kutyaszaporítót is sikerül lebuktatnunk Balmazújvároson. A mostani 30 mentett kutyus kéthetes karanténban van, elvégezzük rajtuk a különböző egészségügyi beavatkozásokat, műtéteket, aztán gazdit keresünk nekik – mondta Csige Alexandra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában