Nem semmi!

2024.02.29. 17:49

Több tízezer legóból raktak ki világtérképet egy debreceni iskolában – fotókkal, videóval

Ötszáz diák keze munkájának köszönhetően díszíti világtérkép a Szoboszlói Úti Általános Iskola tornatermét.

Nagy Emese

Forrás: Molnár Péter

Egy 300x150 centiméteres legóvilágtérkép összerakására vállalkozott a Szoboszlói Úti Általános Iskola a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Technikum és Kollégium intézményben működő „tekerd!” csoport csütörtökön a debreceni iskola tornacsarnokában. Néhány óra alatt elkészült a remekmű, ami pontosan 51 ezer 668 darab legóból állt össze.

Közösségösszetartó ereje van

Az eseményen Pakurár Ágnes Edit, a Szoboszlói Úti Általános Iskola intézményvezetője elmondta, iskolájuk közösségét a magyar családok mellett mindig változóan, de jelenleg további kilenc nemzet – amerikai, brit, olasz, indiai, iraki, orosz, mongol, török, kínai – képviselői alkotják, melyek között az összekötő kapocs az egymás kultúrájának megismerése és elfogadása mellett az angol nyelv. 

Az iskolában emelt szintű angol nyelvi oktatást valósítunk meg, igen magas színvonalon, gazdag nemzetközi kapcsolatokkal, a valós élethelyzetben való idegennyelv-használatot biztosítva diákjainknak. A kapcsolatok között kiemelt helyet foglal el az AFS Nemzetközi Diákcsere Egyesülettel való együttműködés, melynek köszönhetően rendszeresen közös projekteket valósítunk meg a Debrecen középfokú intézményeiben tanuló külföldi diákokkal

– emelte ki. Hozzátette, minden tanévben megrendeznek egy különleges eseményt, a Nemzetek napját, aminek célja, hogy az iskola legszélesebb közösségét összehozza egy napra, ahol a diákok megoszthatják népviseletüket, hagyományaikat és nyelveiket, nem beszélve a világból származó finom ételek kóstolásáról.

Pakurár Ágnes Edit, a Szoboszlói Úti Általános Iskola intézményvezetője
Pakurár Ágnes Edit, a Szoboszlói Úti Általános Iskola intézményvezetője
Forrás: Molnár Péter

Mintegy ötszáz diák legózott együtt

– Intézményünk közössége, azaz a diákok, tanárok, szülők, Debrecen város vezetése, a fenntartó Debreceni Tankerületi Központ és a nemzeteket képviselő nagykövetségek munkatársai minden évben elkötelezik magukat ennek a napnak, mert tudják, minél jobban megismerik a diákok egymást, annál jobban megértik önmagukat. Az ötletek cseréjével, a történelem és a nyelvek finomságainak felfedezésével a diákok megtapasztalják a sokféleséget, ami a mai összetett világot alkotja – fogalmazott beszédében. Rámutatott, idén a tekerd! csoporttal több tízezer legóból kiraknak a diákok egy világtérképet.

Nagyon meghatározó, kedves emlékként őrizzük első találkozásunkat a csoporttal, ugyanis tavaly a Déri Múzeum épületét építettük meg közösen legóból. Alkalmunk volt megismerkedni is a tekerd! csoport néhány diákjával, valamint azokkal a célokkal és értékekkel, amiket az egyesület képvisel. Nagyszerű volt a felismerés, mennyire azonosak ezek iskolánk szervezeti kultúrájával

– fogalmazott az intézményvezető, aki a Haonnal megosztotta, mintegy 500 diák vesz részt az alkalmon, ami azért is öröm számukra, mert a mindennapokban is abban hisznek, a tapasztalati tanulás plusz élményeket nyújt a diákoknak, és erősíti azt a szervezeti kultúrát, amiben dolgoznak.

Az eseményen részt vett Papp László polgármester, Orosz Ibolya Aurélia önkormányzati képviselő és Türk László, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója, akik a gyerekekkel együtt legóztak, és törték a fejüket, hogyan áll majd össze végül a világtérkép.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában