haon.hu PODCAST

2024.02.01. 16:50

Tombol az influenza Hajdú-Biharban is – ezt javasolja a debreceni szakember

Futótűzként terjed az influenza Magyarországon, és sajnos Hajdú-Bihart sem kerülik el a felső légúti megbetegedést okozó vírusok.

Haon.hu

Késmárky András szakorvos a Haon podcaststúdiójában

Forrás: Napló-archív

Orrfolyás, tüsszögés, köhögés, láz és rossz közérzet – szinte mindenki küzdött, vagy jelenleg is küzd ezen tünetekkel, amit a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ csütörtöki jelentése is megerősít. Mint arra rámutattak: január 22. és 28. között közel 37 ezren fordultak influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz, és sajnos akadtak olyanok is, akik a súlyos légúti fertőzés miatt kórházi kezelésre szorultak, pontosan 222-en.

A Haonnak Késmárky András, debreceni sürgősségi szakorvos, belgyógyász és háziorvos számolt be arról, hogy pontosan mik a felső légúti fertőzések tünetei, mikor tud ez veszélyessé válni, és mit tehetünk a betegséget okozó vírusok ellen.

–  A téli időszakban az orvoshoz fordulások közel fele légúti fertőzéshez és az ehhez kapcsolódó panaszokhoz kötődik. Elsősorban azokban az időszakokban jellemző ez a betegség, amikor ködös és párás az időjárás. Érdekes módon kemény mínuszokban nem gyakori a náthás fertőzés, mivel a vírusok terjedését az enyhébb hőmérséklet tudja segíteni, ez idő tájt a kórokozók túlélése akár két hét is lehet –  ismertette a szakember, majd rámutatott: a felnőtteknél a felső légúti betegségek kiváltója 60-70 százalékban vírus, míg gyermekeknél ez a szám 70-80 százalékra emelkedik.

Körülbelül kétszázféle vírus okozhat felső légúti fertőzéseketé. Ilyen többek között az adenovírus, a rhinovírus, a parainfluenza-vírus, illetve a koronavírus enyhébb formája

– részletezte Késmárky András.

Ekkor érdemes orvoshoz fordulnunk

A belgyógyász kitért arra is, hogy az enyhébb, bevezető tünetek esetében nincs szükség arra, hogy azonnal orvoshoz szaladjunk. Amennyiben megfelelően működik az immunrendszerünk, jó fizikai állapotban vagyunk, és rendszeresen vitaminokat szedünk, akkor valószínűleg enyhébb formáját öltik a tünetek.

Azonban ha tartósan lázasak vagyunk, vagy bőrszíneződést tapasztalunk, és ezek több mint 2-3 napig húzódnak, akkor mindenképp szakemberhez kell fordulni.

A védekezéshez érdemes kerülnünk a nagyobb tömeget, hiszen ezek a vírusok cseppfertőzéssel terjednek. Mivel a bevezető tünetek nagyon enyhék, vagy szinte egyáltalan nincsenek, ezért a beteg nem tudja, hogy vírust hordoz, ezáltal a tömegközlekedési eszközökön is nagyon könnyen el lehet kapni. Egy köhögéssel ötszázezer kórokozót tudunk kiüríteni a levegőbe,  emiatt a villamoson milliárdszámban megfordulhatnak – hangsúlyozta Késmárky András.

De hogy a szakember szerint mi a megoldás az influenza elkerülésére, arról podcastünkből tudhattok meg többet.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában