Felsőoktatás

2024.01.15. 11:13

Közel-keleti kapcsolatait erősítette a Debreceni Egyetem

Az iraki magyar nagykövetség delegációját fogadta Bartha Elek rektorhelyettes január 12-én.

Haon.hu

Az iraki magyar nagykövetség delegációja járt a Debreceni Egyetemen

Forrás: unideb.hu

A Debreceni Egyetem és iraki felsőoktatási intézmények közötti tudományos és mobilitási együttműködési lehetőségekről egyeztetett Bartha Elek oktatási rektorhelyettessel az Iraki Köztársaság Magyarországi Nagykövetségének delegációja pénteken – számolt be az egyetem hírportálja.

A delegáció a Debreceni Egyetem képzési és kutatási portfóliójával, valamint mobilitási és vállalati kapcsolatrendszerével ismerkedett a megbeszélésen. 

- Az országban a Debreceni Egyetemen tanul a legtöbb külföldi hallgató, csaknem hét és fél ezren több mint 130 országból. Összesen 81 képzési programot kínálunk számukra angol nyelven. Irakból 112-en érkeztek hozzánk, legtöbben orvostudományi képzésben vesznek részt. Külföldi hallgatóinknak is meghatározó, hogy kiemelkedő számú Erasmus-partnerünk van világszerte, illetve tagjai vagyunk számos nemzetközi egyetemi szervezetnek és programnak, mint az MIT Catalyst Programme, a NeurotechEU vagy a Carpe konzorcium – sorolta az intézményt bemutatva a rektorhelyettes.

Hamar elhelyezkednek a hazatérő hallgatók 

Az iraki küldöttséget vezető Shakir Khadim Ali Bukarestben szolgálatot teljesítő regionális kulturális attasé a hallgatói mobilitás mellett további területeken is együttműködést szorgalmazott a debreceni és iraki egyetemek között.

Az önök egyetemén korábban végzett iraki hallgatók kizárólag pozitív tapasztalatokról számoltak be hazánkba visszatérve, a Debrecenben szerzett magas szintű képzettségükkel könnyen boldogulnak, hamar munkát találnak. Szeretnénk tovább szélesíteni az együttműködési lehetőségeket a hallgatói mellett oktatói, vendégprofesszori mobilitással, valamint tudományos, kutatási kollaborációkkal is

– mondta el Shakir Khadim Ali.

Lehetséges területként szóba került a felek között egyebek mellett az orvos- és egészségtudomány, valamint az agrár- és a gazdaságtudomány, a tárgyalás zárásaként ezek további egyeztetésében állapodtak meg.

A háromtagú delegáció az egyetemen tett látogatás során találkozott az intézményben tanuló iraki hallgatókkal is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában