Egyház

2024.01.06. 14:34

Nyitott kapukkal várták a házszentelőket Körösszegapátiban

Vmirjáncki József

Forrás: Vmirjáncki József

Az eddigi hagyományos szertartási időponttól eltérően ugyanazon a napon, január 6-án, vízkeresztkor szentelték meg a vizet Körösszegapátiban, majd indult házszentelésre kísérőivel Sorin Muresanu ortodox tisztelendő házszentelésre.  

A szombat délelőtti szertartást Sorin Muresanu vezette, őt Karácsony János kántor kísérte énekkel. A misét követően következett a víz megszentelése a szertartás hagyományainak megfelelően. A megszentelt vízzel elsőnek a templomot hintette meg, majd a misén megjelenő híveket. Amikor pedig befejeződött a templomi szertartás, a megjelent hívek a magukkal vitt edényekbe tehettek a szentelt vízből.

vízkereszt körösszegapáti
Forrás: Vmirjáncki József

 A hívek eltávozása után Sorin Muresanu ortodox tisztelendő, Karácsony János kántor, Szakadáti Tibor kurátor, valamint három közreműködő fiatal házszentelésre indult. A szentelt víz, a bazsalikomcsokor mellett román nyelvű kalendáriumokat és falinaptárakat is vittek magukkal. A háztulajdonosok nyitott kapukkal várták a házszentelőket.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában