Segítség a bajban

2024.01.11. 14:00

Maga a tél az első nagyobb kihívás idén a debreceni szeretetszolgálat számára

Iszlai Gergely: Minden nehézség ellenére megmaradt az embereken a jó szándék

Szakál Adrienn

120 debreceni rászorulónak osztottak adományt december 19-én

Forrás: Napló-archív

A Magyar Református Szeretetszolgálat debreceni irodájának legnagyobb sikerét a 2023-as évben is az adventi időszakban megvalósuló összefogás jelentette. Debrecenben az utóbbi években a Karitatív Testülettel közösen igyekeznek minél hatékonyabban reagálni a debreceni lakosságot érintő krízishelyzetekre, melyhez a történelmi egyházak is csatlakoznak. Hogy milyen feladatokat jelentett a szervezet számára az óév téli időszaka határon innen és túl, és mik a legfontosabb teendőik 2024-ben, arról a Haon Iszlai Gergelyt, a MRSZ debreceni irodájának operatív vezetőjét kérdezte.

– Az MRSZ Szeretetdoboza már évek óta közös jelképe és gyűjtőeszköze az adventi összefogásnak, melynek eredményével Debrecenben, valamint a város vonzáskörzetében és a tanyavilágban élő, nehéz sorsú nagycsaládosokat, időseket, betegeket segítjük. 

A mögöttünk lévő ünnepi időszakban 2 ezer 200 Szeretetdobozt tudtunk összegyűjteni, ez csaknem 22 tonna élelmiszert és higiénés terméket jelent. Jellemzően egy-egy csomagba került olaj, cukor, liszt, rizs, száraztészta, fűszerek, konzervek, édesség, valamint mosószer, szappan vagy egyéb tisztálkodási szer, ezekkel jelentős segítséget nyújtva a rászorulóknak

 – összegzett Iszlai Gergely.

Debrecen Iszlai Gergely haon
Iszlai Gergely, a MRSZ debreceni irodájának operatív vezetője
Forrás: MRSZ-archív

Folyamatosan segítettek

Elmondta, a gyűjtőakciót sok gyülekezet, sportklub, cég és magánszemély támogatta adományával, továbbá a Debreceni Szakképzési Centrum és a Debreceni Tankerület oktatási intézményei, valamint a Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat is csatlakozott felajánlóként. 

Úgy fogalmazott: nagy örömöt jelentett munkatársaik és önkénteseik számára megtapasztalni, hogy a gazdasági nehézségek ellenére az emberek szívében jelen van a segítő szándék a nélkülözésben élők felé, és áruházi gyűjtéseik alkalmával örömmel léptek oda a gyűjtőpulthoz azzal, hogy szeretnének segíteni.

Adventi kezdeményezéseik részeként a Szeretetdoboz tartósélelmiszer-gyűjtő akciók Debrecenben, valamint annak vonzáskörzetében, a tanyavilágban élő nehéz sorsú, szegénységben élő nagycsaládosoknak, időseknek, betegeknek a megsegítését szolgálja. Az összegyűjtött adományaikból az adventi időszakban folyamatosan segítették a debreceni irodához segítségkéréssel forduló helyi lakosokat, a Bihari Állami Gondozottakat, a Tiszántúli Református Egyházkerület Közösségi Ellátások Intézményét, a Református Nevelőszülői Hálózatot, valamint kisebbségi keresztény közösségeket is. – Szervezetten tartós élelmiszereket és téli ruházatot adunk át Debrecenben, Nyíradonyban, Bagamérban, Hajdúhadházon, Dombostanyán, Nagycsere–Halápon, Bodaszőlőn, Hencidán, Pocsajban és Esztáron – sorolta a vezető.

A segítő kéz is messzire elér

A Magyar Református Szeretetszolgálat természetesen nem csak Hajdú-Bihar vármegyében van jelen segítő programjaival. Az elmúlt évben 1358 rászoruló gyermek karácsonyát tették boldogabbá a Kívánságlista-program ajándékaival, emellett több mint 8 ezer Nyilas Misi Pakkot, vagyis gyerekjátékokkal és édességgel megtöltött cipősdobozt osztottak ki itthon és határon túli területeken. – A Szeretetdoboz-akció országosan is rendkívül sikeres volt az adventi időszakban, hiszen összesen több mint 100 tonna tartós élelmiszert gyűjtöttünk össze, ezzel heteken keresztül tudjuk támogatni a nélkülözésben élőket – tette hozzá.

Iszlai Gergely beszélt arról is, hogy a határ közelsége miatt az MRSZ debreceni irodája kiemelt szerepet játszik a határon túli segítségnyújtásban. Kárpátaljára egész évben heti rendszerességgel indultak segélyszállítmányok az ebesi logisztikai központból, hiszen a háború továbbra is rendkívüli módon megnehezíti a kint élők helyzetét. 

De nem csak az ukrán határnál fordultak meg rendszeresen: már ötödik alkalommal csatlakozott a Királyhágómelléki Református Egyházkerület a Szeretetdoboz gyűjtéshez; ők célzottan azt kérték az alapítvány debreceni csapatától, hogy a kárpátaljai határon túli nélkülözőkhöz juttassák el az általuk összegyűjtött három tonnányi élelmiszert. Az erdélyi rászorulókról sem feledkeztek meg, a karácsony előtti héten például csaknem 1500 Nyilas Misi Pakkal örvendeztették meg a gyerekeket.

Debrecen adomány haon
Sok embernek szereztek örömöt karácsony előtt a csomagokkal
Forrás: MRSZ-archív

A krízisidőszak

A Magyar Református Szeretetszolgálat feladata nem ért véget az adventi időszakkal, hiszen a nélkülözésben élőknek egész évben szükségük van a támogatásra. – Január első hetében hirdettük meg a Felebarát programot, mellyel a célunk, hogy személyre szabott segítséget nyújthassunk azok számára, akik segítségkéréssel fordulnak hozzánk. 

A téli krízisidőszak idején ugyanis sok háztartás számára szinte megoldhatatlan kihívást jelent az otthon melegének biztosítása, és a fűtetlen házakban töltött idő legalább annyira veszélyes az életre és egészségre, mintha az utcán éjszakáznánk. Éppen azért a Felebarát program részeként tűzifával, tartós élelmiszerrel, és indokolt esetben utalvány formában anyagi támogatással is segítjük azokat, akik megélhetési krízisben szenvednek

 – fejtette ki Iszlai Gergely. 

Elmondta, a tűzifaosztások már ezekben a napokban elkezdődnek, az ebesi logisztikai központból szállítják ki a feldarabolt, kiváló fűtőértékkel bíró tűzifát azokhoz a családokhoz és idősekhez, akiknek a legnagyobb szükségük van rá a téli mínuszokban. – A következő hetekben előtérbe kerül a hajléktalanok támogatása is. Több nagyvárosban, például Debrecenben is több alkalommal fogunk meleg ételt osztani, és szükség szerint takarókkal, meleg ruházattal támogatjuk a hajléktalanellátó intézményeket – magyarázta.

Iszlai Gergely végül kérdésünkre úgy összegzett: küldetésük továbbra is folyamatosan segíteni a látókörükbe kerülő bajbajutott vagy nélkülözésben élő családokat, ezáltal könnyebbé téve mindennapjaikat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában