haon.hu PODCAST

2024.01.11. 12:22

Gázrobbanástól Debrecen legnagyobb tűzesetéig: múltidézés Ferenczi László főhadnaggyal

Komoly tűzeseteknél és robbanásoknál volt jelen Ferenczi László, aki legújabb podcastünkben felelevenítette a legemlékezetesebb eseteit.

Gubányi Patrik

Forrás: Kiss Annamarie

Robbanások, tűzesetek és a saját élet kockáztatása más megmentéséért – Ferenczi László, a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főhadnagya számos, nem hétköznapi esetet látott. Sőt, nem csak látta, hanem a saját biztonságát háttérbe szorítva menekített ki embereket a lángok elől.

Először szerződéses katona voltam, majd 2005. végén döntöttem úgy, hogy átjelentkezek a tűzoltósághoz, igazából onnantól kezdve indult el egy folyamat. Annak idején 212 emberből nyolcat vettek fel Debrecenbe, szóval elég nehéz volt bekerülni. A két szakma közel áll egymáshoz, hiszen fizikailag eléggé igénybe van véve a szervezet ezen hivatásoknál, illetve ugyanúgy van orvosi és pszichológia felmérés is, tehát nem volt nagy újdonság

 – kezdte a beszélgetést Ferenczi László.

A főhadnagy érdeklődésünkre felidézte, hogy az első tűzeset, amelyhez vonult, közvetlenül a felszerelése után egy évvel történt. Sokak emlékezhetnek rá, hogy a Fényes udvarban egy teljes lépcsőház égett ki még 2007-ben. Egy idős nő főzés közben lepihent és elaludt. Az étel leégett és a tűzhely közelében lévő szellőzőrendszeren át a lángok egészen a tizedik emeletig terjedtek. A tűz gyors haladása a konyhai szagelszívóban lerakódott száraz zsírok és olajok miatt volt.

Az első komoly eset

– Ekkor még nagyon a pályám elején voltam, beosztott tűzoltóként vettem részt a mentésben. Kezdőként mindig az idősebb kollégákat figyeltem meg, és láttam, hogy ők is rohannak, így egyértelmű volt, hogy ez egy komoly eset. Ilyenkor izgul és fél az ember, főleg, ha ismeretlen dologgal állunk szemben. Szorongtam azon, hogy jól fogom-e tenni a dolgomat, nehogy rajtam csússzon el valami – árulta el Ferenczi László. – Én a mentési csoporttal voltam, akikkel elindultunk a lépcsőházba megkeresni a bajba jutott személyeket. Emlékszem, akkora füst volt, hogy nem láttunk szinte semmit, csak egymásnak a sisakját. Mikor már fentebb értünk, akkor nyitottunk ablakokat, ennek köszönhetően pedig valamivel jobbak lettek a látási viszonyok. Minden lakásba bementünk, én négy ember menekítésénél vettem részt – részletezte a főhadnagy.

Első körben a saját feladatunkra koncentráltunk, de ilyenkor muszáj a környezetet is figyelnünk. Sokan pánikoltak, de olyan is előfordult, akire rá kellett törni az ajtót, mert nem hallotta, hogy ott vagyunk, és az erkélyről figyelte, hogy mi ez a tumultus az épület előtt. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az tűz napközben történt, így többen nem tartózkodtak otthon

– mondta a tűzoltó.

Lángoló égbolt

Már több mint négy esztendeje annak, hogy hatalmas robbanásra ébredtek Püspökladány lakói. A Keleti sortól légvonalban körülbelül 400-500 méterre lévő gázfogadó állomás óriási robbanással lángra kapott. A detonációval egy időben nagyon nagy, gombára emlékeztető formájú tűzgömb tört az ég felé.

 A hanghatás nagyságára jellemző volt, hogy a robbanástól mintegy két kilométerre lévő városközpontban is megremegtek az ablakok, a tűz fényerejét pedig mutatja, hogy az egész keleti égboltot sárgára, narancssárgára festették a lángok, amelyek az emeletes házak közül is jól láthatóak voltak. Mindez félelmetesen megbolygatta a várost.

– Úgy voltunk ezzel az esettel, hogy nincs annyira közel, így lehet, hogy mire odaérünk, már nem lesz probléma. Hajnal volt, emlékszem, hogy még a város határához sem értünk, de már akkor elég nagy fényeket láttunk, ekkor már tudtuk, hogy nagy a baj. Olvadt a redőny, pattant az üveg. Reggel, amikor már kelt fel a nap, akkorra ürült ki a vezetékekből a gáz. Ekkor szembesültünk azzal, hogy a detonáció hatására a kúttól körülbelül száz méterre repült el egy többmázsás csődarab – számolt be a Haonnak Ferenczi László.

A fenti esetekről, valamint további nem mindennapi történésekről podcast-adásunkból tudhattok meg többet!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában