Szenátusi ülés

2024.01.30. 17:00

Új klinikát alapít a Debreceni Egyetem

Az intézmény önálló Gyermeksürgősségi Központot is létrehoz, erről a legutóbbi ülésén döntött a szenátus.

Haon.hu

Szilvássy Zoltán rektor a Debreceni Egyetem szenátusának januári ülésén

Forrás: unideb.hu

A Debreceni Egyetem legújabb egészségipari kutatás-fejlesztési tevékenységéről, az ágazati kabinetek bővítéséről, valamint bérfejlesztésről is szó volt a januári szenátusi ülésen. A testület határozata nyomán Fogászati Klinikává alakul a Fogászati Szolgálat, és létrejön az önálló Gyermeksürgősségi Központ – olvasható a hirek.unideb.hu beszámolójában.

A kórházi fertőzések kihívásai

Az idén befejeződő, a Debreceni Egyetem életében meghatározó jelentőségű beruházás, a Pilot Kutatólaboratórium tervezett kutatási és fejlesztési tevékenységének bemutatásával kezdte az év első szenátusi ülésén beszámolóját Szilvássy Zoltán rektor. Az egyetemi vezető kifejtette, hogy az egész Európai Unióban és Magyarországon is komoly kihívást okoznak a nozokomiális, azaz kórházi fertőzések.

- Infekciókontrollal jelentős eredmények érhetők el, ugyanakkor szükség van az aktív beavatkozásra is a polirezisztens kórokozókkal szemben. Jelenleg a legbiztatóbb eredményeket az úgynevezett bakteriofágokkal érték el, amelyek a baktériumok természetes ellenségei, és az emberiség segítségére lehetnek az antibiotikumokra rezisztenssé vált baktériumok elleni harcban.

A Pilot Kutatólaboratórium révén a Debreceni Egyetemen létrejön egy bakteriofág-előállító infrastruktúra, amely a Nemzeti Oltóanyaggyár mellett a második olyan egyetemi egészségipari komplexum lesz, amely a teljes hazai egészségügy javát szolgálja

– mondta el Szilvássy Zoltán. Az egyetemi vezető hozzátette: az intézményben már a FIEK-program keretében elindultak a bakteriofágokkal kapcsolatos kutatások, köztük az állat-egészségügyi vizsgálatok, melyekben ugyancsak fontos szerepet játszhat az új terápia.

A rektor kitért az intézményben kiemelkedő hatékonysággal működő agrár, műszaki és gyógyszeripari ágazati kabinetek tevékenységére is, melyek mintájára újabb kabineteket alapítanak az energetikai és a művészeti területen képzés- és kutatás-fejlesztési célokkal, az egyetem meghatározó vállalati partnereivel összefogásban.

Civis Honoris Causa cím a louisianai agrárminiszternek

Bács Zoltán kancellár beszámolójában kiemelte, hogy a decemberben bejelentett idei bérfejlesztés mellett több területen, például a pedagógusoknál és a szakképzésben dolgozóknak is lesz béremelés. A kancellár elmondta, hogy az idei működési és üzleti terv várhatóan február végére készül el, egyetemi beszámoló április végére várható.

Bács Zoltán kancellár
Bács Zoltán kancellár
Forrás: unideb.hu

A testület döntése nyomán az egyetem Civis Honoris Causa címet adományoz Aurelia Giacometto Skipwith, az Amerikai Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálatának volt igazgatója, jelenleg Louisiana állam agrárminisztere részére. Az előterjesztés kiemeli, hogy Aurelia Giacometto Skipwith kapcsolatrendszerével támogatja a Debreceni Egyetem és a Dél-Dakotai Egyetem közötti együttműködés megvalósulását agrárterületen, ahol elérendő cél közös diploma kiadása. Ezen túl részt vesz közös kutatási programok kidolgozásában, nemcsak agrárterületen, hanem általánosságban is elősegíti a DE amerikai együttműködéseit, kutatásait, szorgalmazza a kétoldalú cserekapcsolatok bővítését, hangsúlyozva a nemzetközi tapasztalatszerzés fontosságát a képzésben.

A testület javaslatot fogadott el a Szervezeti és Működési Szabályzat egyes munkakörök betöltésével kapcsolatos szabályokat, a pályáztatás rendjét és egyéb felsőoktatási szabályait rögzítő mellékletének módosítására, valamint támogatta az egyetemi kitüntetések és címek adományozásának rendjét érintő szabályzat változtatását a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kart érintően.

A SzMSz felvételi eljárásról szóló mellékletét, a Hallgatói Térítési és Juttatási Szabályzatot, valamint a Debreceni Egyetem Doktori Szabályzatát is módosította a Szenátus. A testület döntött továbbá a vezetőpedagógusok megbízásának, valamint a DE Tehetséggondozó Programjának szabályzati változtatásról.

Átnevezik a Reumatológiai Klinikát

A Klinikai Központ Működési Rendjének változásaival kapcsolatban Szilvássy Zoltán rektor arról tájékoztatta a testületet, hogy a módosítás nyomán a Fogorvosi Szolgálat klinikai rangra emelésével létrejön a Fogászati Klinika, egy szervezeti egységbe kerülnek a két campus sterilizáló egységei, a Gyermekgyógyászati Klinikán belül létrejön az önálló Gyermeksürgősségi Központ, illetve a Reumatológiai Klinika a jövőben Reumatológiai és Immunológiai Klinika néven működik tovább.

Az oktatási ügyek között támogatta a Szenátus a 2024 szeptemberében induló szakok önköltségi mértékének megállapítására tett javaslatot, valamint konzervációbiológus mesterképzési szak létesítését a Természettudományi és Technológiai Karon. Jóváhagyták a gyógyszerfejlesztési kutatás-menedzsment mesterszak levelező munkarendben és angol nyelven történő indítását a Gyógyszerésztudományi Karon, a szociológia mesterszak adatorientált társadalomelemzés specializációjának indítását a Bölcsészettudományi Karon, valamint több szak képzési és kimeneti követelményeinek módosítását az Általános Orvostudományi Karon.

szenátusi ülés debreceni egyetem
Forrás: unideb.hu

Támogató döntéseket hozott a testület a Szolnok Campus képzési kínálatának bővítéséről is, hozzájárult a Műszaki Kar gépészmérnöki és műszaki menedzser alapképzési szakjainak duális formában történő indításához, valamint a Bölcsészettudományi Kar német nyelvi referens és fordító szakirányú továbbképzésének indításához. Az előterjesztések kapcsán Szilvássy Zoltán megjegyezte, hogy ezek a képzésfejlesztések jelzik a Debreceni Egyetem hatékonyságát a szolnoki felsőoktatás revitalizálásában.

A Szenátus döntött a Konfuciusz Intézet akkreditációjának meghosszabbításáról is, valamint jóváhagyta együttműködési megállapodás megkötését a Wuhan University (Kína), az SDU University (Kazahsztán), az Ajou University in Tashkent (Üzbegisztán), a Rajamangala University of Technology Krungteph (Thaiföld) és a Thainguyen University of Medicine and Pharmacy (Vietnám) intézményekkel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában