haon.hu PODCAST

2024.01.27. 07:00

Legyünk óvatosak! 15-20 perc is elég, hogy elkezdődjön a hipotermia

Hogyan alakul ki a kihűlés, mik a tünetei és mik növelik még a kockázatát? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat ebben a téli, hideg, csapadékos időben. Késmárky András debreceni sürgősségi szakorvossal, belgyógyásszal beszélgettünk legújabb podcastünkben.

Kosztin Éva

A téli időszakban fokozott figyelmet kell fordítani azokra, akik huzamosabb ideig vannak kint a hidegben

Forrás: Illusztráció / MW-archív

Fotó: Csapó Balázs

– Egy eszméletlen ember szobahőmérsékleten is kihűlhet, ha nem figyelünk oda megfelelően, ezért a hipotermia elleni védelemnek meghatározó a szerepe a betegállási stratégiában – mutatott rá Késmárky András. Az egészségügyi szakember elmondta, kihűlésnek azt nevezzük, amikor a maghőmérséklet, azaz a szervezet belső hőmérséklete, 35 Celsius fok alá csökken. 35-33 Celsius fok között enyhe, 32-29 Celsius fok között mérsékelt, 28-21 Celsius fok között súlyos és 21 Celsius fok alatt túlzott vagy extrém hipotermiáról beszélünk – sorolta a fokozatokat. 

Hozzátette, a tudományos feljegyzések szerint a legalacsonyabb maghőmérséklet, amit az embert túlélt csecsemők esetén 15,2 Celsius fok, a felnőtteknél pedig 13,7 Celsius fok volt.

A hipotermia folyamata

Kérdésünkre Késmárky András kifejtette a kihűlés folyamatát, ami mint megtudtuk, didergéssel indul. – Fokozatosan lassul a vérkeringés, nő az anyagcsere és a légzési perctérfogat is. Az oxigén felhasználása fokozódik a gyorsabb anyagcsere miatt, hiszen a didergéssel erőteljes izommunkát végzünk, sürgősségi osztályon lehet találkozni olyan esetekkel is, amikor a kifejtetett erő izomrongálódáshoz vezet. Romlik a véralvadás és a mozgáskoordináció, utóbbi miatt a mozgás dülöngélő lesz. Ez az első szakasz – mondta.

Ha az állapot fokozódik, akkor beszűkül a tudat, a keringés és a légzés mérséklődik, majd a normál alá csökken. Nő a vizeletkiválasztás, sokszor tapasztaljuk, hogy a második szakaszban lévő beteget úgy hozzák be a mentősök, hogy a vizeletét maga alá engedi. Nagyon álmosak, el is alszanak, itt már megjelenik a ritmuszavar, a pitvarfibrilláció

– részletezte a hipotermia második szakaszát a sürgősségi szakorvos.

– Ha továbbra sem érkezik segítség, akkor a beteg a harmadik és egyben legsúlyosabb szakaszba kerül. Itt már kiesnek a reflexek, sav-bázis egyensúly zavarok, tüdőödéma lép fel, a keringés és a légzés deprimálttá válik, csökken az agyi vérellátás. Ami a halál konkrét oka szokott lenni, az a kamrafibrilláció, ami egy élettel összeegyeztethetetlen ritmuszavar, amit minél hamarabb meg kell szüntetni, ekkor szoktunk defibrillálni – mondta Késmárky András.

Kockázati tényezők

Mint ismertette, nagyon változó, hogy mennyi időnek kell eltelnie, amíg eljut valaki a harmadik szakaszba. 

Függ attól, hogy milyen a szervezetünk terhelhetősége, ki mennyire rendelkezik túlsúllyal, illetve milyenek a környezeti tényezők, mennyire párás, nedves a levegő, mennyire mozog a levegő. Nehéz megbecsülni a pontos időtartamot, de minél alacsonyabb a hőmérséklet, minél magasabb a páratartalom és minél több szél éri az embert, akár 15-20 perc alatt is elindulhat a hipotermia folyamata, főleg ha nem vagyunk megfelelően felöltözve

– magyarázta.

Mint kifejtette, a kihűléshez még hozzájárulhat az alacsony oxigénmennyiség, ami főleg a magas hegyekben jellemző, illetve a túl sok mosakodás is, amivel eltávolítjuk a bőrnek azt a védőrétegét, ami megakadályozza a párolgást. 

Azt is hangsúlyozta, hogy az alkoholfogyasztás szintén növeli a rizikót, hiszen módosítja a tudatunkat és nem érezzük annyira veszélyt.

Késmárky András arról is beszélt, hogy a gyerekeknél a folyamat sokkal gyorsabb lefolyású, mivel nincs még megfelelő hőszabályozásuk és más a szervezet zsír-izomzat eloszlása. – Az újszülöttek ellátásnál a legelső feladat a szárazra törlés és a melegítés. Ha szobahőmérsékleten hagyjuk őket, már kihűlhetnek – emelte ki.

Ma teendő, ha valakinél elindult a kihűlés folyamata?

Az egészségügyi szakember elmondta, a legfontosabb, hogy az illetőt takarjuk be, próbáljuk melegen tartani és ha vizes környezetben van, távolítsuk el onnan, vegyük le róla a vizes ruhákat. – Ha már a második szakaszba került és beszűkült a tudata vagy elvesztette az eszméletét, akkor nyújtsunk elsősegélyt vagy hívjunk mentőt – mondta Késmárky András.

A teljes beszélgetést további érdekességekkel meghallgathatja podcastünkben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában