Szociális ellátás

2024.01.21. 15:00

Hosszú a várólista Hajdú-Biharban is, nagy az igény az idősotthonokra

Nem könnyű bekerülni a debreceni és hajdú-bihari idősotthonokba.

BDR Média

Sok idősnek szüksége van a 24 órás felügyeletre és a gondos ellátásra

Forrás: Illusztráció / Napló-archív

Bár az elmúlt években nőtt a debreceni és hajdú-bihari idősotthonok száma, a várólisták a 3-6 ezer forintos napi térítési díjak és a milliós egyszeri belépési összegek mellett is hosszúak. A hajdú-bihari demográfiai jellemzők, a fiatalok elvándorlása előrevetíti a probléma erősödését: az idősek magukra maradnak, ellátásukról a család nem tud gondoskodni. A pszichiátriai betegek elhelyezése is nyomasztóan nehéz, miközben a Covid érezteti utóhatását – derül ki a debreceni önkormányzat több mint száz oldalas szakmai anyagából, amely nemcsak a megyeszékhely, hanem a megye szociális ellátórendszerét, annak kihívásait és a jövőben tervezett beruházásokat is megjeleníti. A könnyebbség kedvéért a Cívishír pontokba szedte a dokumentum legfontosabbnak, legérdekesebbnek tartott részleteit.

Debrecen 201 ezres lakosságának ötödrésze (40 ezren) elmúlt 65 éves, közülük 25 ezer nő, 15 ezer férfi. A 65 év felettiek száma 2008 óta folyamatosan emelkedik a városban. Várhatóan egyre több egyedülálló idős nőről kell gondoskodni, miközben a korcsoport egészségi és mentális állapota fokozatosan romlik, a generációk eltávolodtak egymástól, egyre több az egyedül élő öreg.

A debreceni Városi Szociális Szolgálat által működtetett Pallagi úti idősotthonban 2022 végén 201-en voltak az ápolás-gondozási részlegen, 47 százalékuk 80 év feletti. A demensek részlegén 48 idős – zömmel 80-89 éves – embert gondoztak. A Szávay Gyula utcai idősotthonban 32-en laktak, szinte mindenki elmúlt hetven. Míg korábban csak a Szávay Gyula utcai otthon esetében vezettek hosszú várólistát, mára ez a Pallagi úti intézményre is igaz. Ennél 2023 novemberében az ápolás-gondozási részlegen 46, a demenseknél 49, a gondozóháznál 22 várólistás volt. A Szávay Gyula utcai telephelyen 41-en szerettek volna elhelyezést nyerni. Eközben az üres álláshelyekre nagyon nehéz munkaerőt találni.

A demenciával járó kórképek jelentős részét nem diagnosztizálják, a tüneteket a hozzátartozók, családtagok gyakran nem ismerik fel, ha igen, akkor is halogatják a szakember felkeresését vagy a tüneteket az öregedés velejárójának tartják. 

Mire ezek az öregek az ellátórendszerbe kerülnek, már általában középsúlyos, vagy súlyos demenciában szenvednek. 

Gondozásuk nagy teher a hozzátartozóknak, akik gyakran maguk is idősek, betegek, esetleg éppen emiatt mutatják a depresszió tüneteit.

A vármegyei otthonok is telítettek

Míg Hajdú-Biharban 2015-ben 37 idősotthon működött, addig a számuk mára meghaladta az ötvenet. Tizenötöt települési önkormányzatok, huszonegyet egyházak, hatot cégek, hármat társulások, kettőt civil szervezetek működtetnek. Az ellátást leginkább 80-89 év közötti, főként özvegy, alacsonyabb iskolai végzettségű nők veszik igénybe. A térítési díjak tavaly napi 3100-6400 forint között mozogtak, míg az egyszeri belépési hozzájárulás 5 millió forintig terjedt. Az intézmények szinte mindegyike teljes kihasználtsággal működik, a várólisták hosszúak. Az igénylők egészségi állapota egyre rosszabb, sok egyedülélő, elmagányosodó nő kéri felvételét.
Átmeneti ellátást biztosító gondozóházakból – idősek számára – 14 működik a megyében (kilenc Debrecenben). A térítési díjak napi 5 ezer forint körüliek, a gondozottak zöme 85-89 év közötti nő szív- és érrendszeri betegségekkel, látászavarokkal. Szintén sokan vannak a várólistákon.

Hajdú-Biharban továbbra is működnek engedély nélküli – önmagukat lakóközösségként hirdető – gondozóházak idős kliensekre számítva. Valójában nem átmeneti jelleggel nyújtanak szolgáltatást, az ellátás szakszerűtlen, a tárgyi feltételek elégtelenek. A lakószobák zsúfoltak, nem érvényesül a személyenkénti legalább 6 négyzetméter lakóterület, nem biztosított az akadálymentesség. Nem ritka, hogy ugyanaz végzi a 10-12 személy teljes ellátását, ápolását, a főzést és a takarítást is. Ahogy az sem, hogy pszichiátriai betegeket helyeznek el az idősek között.

A leghosszabb várólisták

Hajdú-Biharban az állami fenntartású szociális intézményeknél a leghosszabb várólisták a fogyatékos és pszichiátriai betegekről gondoskodó, valamint a pszichiátriai betegek átmeneti elhelyezését szolgáló otthonoknál alakultak ki. A megyében Balmazújvárosban, Bárándon, Debrecenben, Derecskén, Komádiban, Sárrétudvariban, Szerepen találhatók ilyen állami intézmények. Továbbiakat találunk egyházaknál, civil szervezeteknél és vállalkozásoknál is. Hajdú-Biharban a fogyatékosok számára 24, a pszichiátriai betegek elhelyezésére 8, a szenvedélybetegek érdekében 1 otthon működik. Hajléktalanok számára nincs ilyen lehetőség. 

A bentlakásos szociális intézményekben 4347 férőhelyen 4063 gondozottat tartottak számon.

A pandémia következtében még a tanyán élők is „visszahúzódóbbak, óvatosabbak, tartózkodóbbak lettek". Az idősek mentális állapota gyengült, az izolálódás és a félelem gyakran depresszióhoz, demenciához vezetett. Több az egészségügyi probléma, a szövődmény, az alapbetegségek felerősödtek, újabb betegségek jelennek meg és egyre fiatalabb korban. 

Egyes településeken jellemzően romlott a családok anyagi helyzete, a jövedelem kiesése miatt nehéz helyzetbe kerültek, 2022-ben többen vettek igénybe rendkívüli települési támogatást, de a nyugdíjemelési és az egyszeri segély iránti kérelmek száma is szaporodott, valamint az adományok iránt is megnőtt az érdeklődés

– olvasható a beszámolóban.

Az orosz-ukrán háború következtében 2022. március 7-én jelent meg az első menekült család. Az ő és az utánuk érkezők számára az önkormányzat a Kassai út 25. szám alatt biztosított átmeneti szálláshelyet. Majd a Pósa utcán, de szeptember végével a szolgáltatás – annak kihasználatlansága miatt – befejeződött.

Szükség van az étkeztetésre és a gondnokokra is

A debreceni szociális étkeztetést naponta átlagosan 8875-en vették igénybe 2022-ben (egy évvel előtte 6313-an). A népkonyhán tavalyelőtt napi mintegy 17 ezer, 2021-ben 19 ezer embert szolgáltak ki. Megyei szinten a szociális étkeztetésben megjelenők jelentős része 70-74 és 80-84 év közötti, saját ingatlan élő özvegy legalább 114 ezer forintos nyugdíjjal. A szolgáltatók helyzetét a magas rezsiköltségek, az emelkedő üzemanyag-, nyersanyag- és élelmiszerárak nagyon megnehezítették; a költségcsökkentés érdekében egyes szolgáltatóknál saját futárszolgálat viszi házhoz az ételt. Sok helyen elkerülhetetlenné vált a térítési díjak emelése, de valójában az sem fedezi a bekerülési költséget.

A vármegyei falugondnoki szolgáltatások tapasztalata az – bár a visszajelzések szűkössége miatt az adatok nem általános érvényűek –, hogy azt idősebb nők vették igénybe 60 ezer forintot se elérő nyugdíjjal. 

A tanyagondnoki szolgáltatással elsősorban 60-74 év közötti, többségében 8 általános iskolai végzettséggel rendelkező nők élnek, valamint olyan gyerekek, akiket tanyagondnokok szállítanak iskolába.

 A hajdú-bihari tanyagondnokok visszajelzései szerint az ellátottak főként 60-74 év közötti, többségében általános iskolai végzettséggel rendelkező nők a jellemző népbetegségekkel. A tanyaszolgálatok a gyerekek iskolába szállításában is nagy szerepet vállalnak.

Házi segítségnyújtásban (tisztálkodás, bevásárlás, szociális ügyintézés, háztartási munkák stb.) 2022-ben 1530-án részesültek Debrecenben. Szintén vármegyei szintre vetítve a szolgáltatást elsősorban 80-89 év közötti, özvegy, 8 általános iskolai végzettségű, saját ingatlanban élő idősek – főként nők – vették igénybe. Míg egyes szolgáltatóknál a házi segítségnyújtás ingyenes, addig másoknál a megállapított térítési díj meghaladja az óránkénti 3 ezer forintot. E téren is gond a megfelelően képzett, megbízható szakemberek hiánya – a kisebb településeken különösen!

Debrecenben a fogyatékosok nappali ellátását 251-en, a pszichiátriai betegekét 130-an, a szenvedélybetegekét 297-en vették igénybe. A hajléktalanok nappali melegedőjét átlagosan napi 309-en használták 2022-ben.

Különféle támogatások kérhetők

Debrecen városa lakásfenntartási támogatást 856, időszaki és eseti pénzbeli támogatást 797 főnek adott. Az időszaki támogatás 2-6 hónapig jelenthet 4-100 ezer forintot, míg az eseti támogatás összege 5-500 ezer forint.

 A lakásfenntartási támogatás egyedülélőnél havi 12 ezer, családosnál 10 800 forint egy éven át. Ez a szociális ellátás természetben is kérhető, ami a gyakorlatban évi két alkalommal 25 mázsa tűzifát jelent. Szociális lakbértámogatást 283 főnek adtak.

Kelengyetámogatást 34 (gyermekenként 36 ezer forint), iskolakezdési támogatást 244 (gyermekenként 9.600 forint), temetési támogatást 11 főnek ítéltek meg (legfeljebb 120 ezer forint) a vármegyeszékhelyen. Gyógyszertámogatást (évenként legfeljebb 6 alkalommal) 167-en kaptak, míg 156 főnél az önkormányzat átvállalta a köztemetés költségeit. A hetvenen túliak szemétdíját 4192 kérelmezőnél vállalta át az önkormányzat 2022-ben, míg a Nagyerdei Gyógyfürdőt vagy a Kerekestelepi Strandfürdőt mintegy 11 ezren használhatták térítésmentesen tavalyelőtt. Aki betöltötte a 101. életévét, az az életéveinek megfelelő összeggel (év/ezer forint) támogatható, 2022-ben összesen 15 ilyen támogatást folyósított az önkormányzat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában