Debreceni látogatás

2024.01.25. 20:00

Csak a dollárbaloldal civiljeire volt kíváncsi az amerikai nagykövet Debrecenben

Állítása szerint a helyiek véleményére kíváncsi, voltaképp a sajátját szerette volna viszonthallani.

Haon.hu

A CATL Debrecenben épülő gyárához is ellátogatott a nagykövet

Forrás: Facebook / Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület - MIAKÖ

Hajdú-Biharba látogatott kedden David Pressman. Az amerikai nagykövetség tájékoztatása alapján az Egyesült Államok magyarországi nagykövetének célja, hogy a vidéki magyar közösségek sokszínűségével ismerkedjen. Mint írják, Debrecenbe érkezve a nagykövetet ismételten szívélyesen fogadta Papp László polgármester, aki az észak-alföldi régió számos nemzetközi cégnek, köztük több amerikai vállalatnak is otthont adó regionális központját vezeti.

A találkozóról Debrecen polgármestere is közzétett egy bejegyzést a Facebook-oldalán, melyben örömét fejezte ki, hogy a nagykövet mennyire tájékozott Debrecen ügyeivel kapcsolatban.

A beszámolók alapján Pressman részt vett egy kerekasztal-beszélgetésen is, melyen különböző civil szervezetek képviselőivel tárgyalt. Csakhogy éppen azokról a szervezetekről van szó, akik évek óta megpróbálják politikai érdekből aláásni Debrecen törekvéseit. 

Beszédes, hogy a találkozót az Alternatív Közösségek Egyesületének (AKE) székházában tartották. Az egyesület olyan civil szervezetnek beállított, de valójában felforgató csoportokkal működik együtt, mint a jogvédőnek feltüntetett Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a diákokat felhasználó, pedagógustüntetéseket szervező aHang és az Egységes Diákfront.

Mindenkit képviselnek a magyarokon kívül

Mint ismeretes, az AKE és társszervezetei rendszeresen fellépnek a Debrecenben megépülő akkumulátorgyár megvalósítása ellen, és a város által is támogatott érdemi párbeszéd helyett az uszítás és a hergelés útját választják. Mögéjük szokott beállni némi szelet kifogva a vitorlából a hirtelen kizöldült LMP vagy a valódi programot felmutatni sem képes Momentum.

Hasonlóan a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesülethez (MIAKÖ), akik Facebook-posztjuk alapján szintén meghívást kaptak a beszélgetésre. Részt vett az eseményen az Amnesty International Magyarország is, akik nevükkel ellentétben minden érdeket képviselnek, csak a magyart nem.

Az amerikai nagykövetség honlapján azt írják, Pressman „meghallgatta a helyi civil társadalom vezetőit az új magyarországi szuverenitásvédelmi törvény által jelentett veszélyekről, amely törvény a kormánypárttal egyet nem értők ellen irányul”.

Ezen a ponton érhető tetten a finom torzítás, a szuverenitásvédelmi törvény ugyanis nem az ellenvélemények kiszűrésére, hanem épp az átláthatóság céljából született. Bevallottan azért alkották meg, hogy pártként működő politikai mozgalmakat, illetve helyi civil szervezeteket ne támogathassanak külföldi forrásból, ezáltal ne formálhassák a magyar közvéleményt idegen érdekek.

Árulkodó maga a tény is, hogy David Pressman nem a közösséget építő debreceni civilszervezetekkel találkozott – amiből több mint száz létezik a városban –, hanem egész véletlenül éppen a Soros György alapítványa, az Open Society Foundations által pénzelt szervezetekkel.

Így azt mondani, hogy a „helyi civil társadalom vezetői”, merő túlzás, mivel azt sugallja, a debreceniek véleményét egységesen képviselők véleményét tükrözik, holott csupán a valamennyi városvezetői döntés ellen ágáló balliberális érzelmű társulások. 

Átlátszó módon nevezték átláthatatlannak

Szintén felháborító, hogy a nagykövetség fogalmazása szerint „Debrecenben a nagykövet megtekintett néhányat a legújabb átláthatatlan magyarországi kínai befektetések közül”, valamint a Mikepércsi Anyák szerint „fontosnak tartotta, hogy személyes benyomást szerezzen a Magyarország jövőbeni sorsát nagyban befolyásoló akkumulátoripari történésekről”.

Az átláthatatlannak nevezett beruházásoknak ugyanis a hatósági engedélye, a tervezett működésével és erőforrás-felhasználásával kapcsolatos dokumentációi nyilvánosan is elérhetőek, a CATL pedig több esetben közölte, hogy nyitott a párbeszédre és minden kérdésre bármikor szívesen válaszol. Sőt, még az őket folyamatosan támadó balliberális helyi média képviselőit is meghívták az első debreceni sajtótájékoztatójukra.

Az, hogy Pressman az akkumulátorgyárral kapcsolatos történésekről nem a hivatalos forrásokból, hanem éppen a beruházás merev ellenzőitől kíván tudomást szerezni, mélyen aggasztó.

Nem is annyira meglepő ez, hiszen teljesen érthető, hogy az amerikai politika érdekével ellentétes a kínai cégek európai terjeszkedése. Saját érdekük szem előtt tartása a saját földjükön rendben is volna, de felforgató módon Magyarországon aláásni a bizalmat, és jótevő képében csepegtetni a baloldali hazugságokat, elfogadhatatlan.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában