Oktatás

2024.01.30. 14:05

Fontos feladat a szülőknek! Indul az általános iskolai jelentkezés időszaka Debrecenben – fotókkal

Pár nap múlva a szülők döntést hoznak arról, hogy mely három általános iskolai intézményt jelölik meg gyermekük számára.

Gubányi Patrik

Február 1-jén elstartol az általános iskolai jelentkezés időszaka Debrecenben

Forrás: Kiss Annamarie

Február elsején elindul az általános iskolai jelentkezések időszaka, amikor a döntenek arról, mely három oktatási intézményt jelölik meg a jelentkezési lapon gyermekük számára. A beiskolázás részleteiről január 30-án, kedden tartottak sajtótájékoztatót Debrecenben, az Ibolya Utcai Általános Iskolában, ahol Papp László polgármester kiemelte, hogy napokon belül fontos időszak veszi kezdetét a város életében.

Szerencsére Debrecennek nagyon sok jó iskolája van, hiszen a város történetének az oktatás a legfontosabb területe évszázadok óta. A város önkormányzata továbbra is partnerként és támogatóként áll ott az oktatási ügye mellett, fenntartótól függetlenül. Ennek ékes bizonyítéka a napokban született közgyűlési döntés, amely lehetővé teszi, hogy a 14 éven aluli általános iskolás, valamint a 6 évnél idősebb óvodai nevelésben részesülő debreceni gyermekek ingyenesen használhassák a helyi közösségi közlekedés eszközeit

 – hangsúlyozta a városvezető. Ennek részleteiről itt írtunk: 

A debreceni tankerület mintegy huszonnégy intézményében van általános iskolai képzés, ezek közül két iskolába a város teljes területéről lehet jelentkezni. Kiemelten kezeljük a sajátos nevelési igényű fiatalokat is, így ők három intézmény közül tudnak választani – húzta alá Papp László.

Folyamatosan újulnak meg az iskolák Debrecenben

– Február 1. és 20. között nyílik lehetőség arra, hogy előzetes regisztrációval a szülők iskolát válasszanak gyermeküknek, majd április 18-án és 19-én a beiratkozás is megtörténhet. Az elmúlt években sok pénzt és energiát fektettünk abba, hogy az oktatási intézményeink megszépüljenek, és a város hírnevéhez méltó körülményeket tudjanak biztosítani a tanulók számára. 

Ennek keretében öt iskola átfogó felújítása valósulhatott meg, ezek között vannak általános és középiskolák is. Örömmel jelenthetem, hogy a 2021-2027-es uniós fejlesztési ciklusban ugyanezt a törekvést fogalmaztuk meg az fenntartható városfejlesztési stratégiánk összeállításában.

A tankerülettel továbbra is szoros az együttműködés, hisz Debrecen az a város, ahol a nagy rendszerek kiemelkedően tudnak egymásba kapcsolódva működni. Éppen ezért vetettük fel a tankerületnek a kéttannyelvű képzés beépítését, amely a Vénkerti, valamint az Árpád Vezér iskolában valósulhat meg egy hosszabb folyamatot követően – ismertette a polgármester.

Debrecen, beiskolázás, oktatás
Papp László polgármester a debreceni oktatási intézmények fejlesztéséről is beszélt 
Forrás: Kiss Annamarie 

Online és személyesen is lehet jelentkezni a debreceni iskolákba

Körülbelül százezer embert érint a cívisvárosban az oktatás ügye, így elmondható, hogy Debrecen az iskolások és a pedagógusok fővárosa

– ezt már Türk László, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója fogalmazta meg.

– Amikor egy család életében bekövetkezik az iskolaválasztás, akkor igyekszünk gyermekünknek a legjobbat kiválasztani. Ennek érdekében kiváló nyílt napokat, rendezvényeket tartottak intézményeink, melyek által jobban megismerhették a szülők a széles paletta pontos kínálatát. Ennek függvényében február 1-től egészen 20-ig a szülők leadhatják az előzetes jelentkezési lapjukat, melyen első, második és harmadik helyen kell megjelölniük, hogy a gyermeket hova szeretnék beíratni, ami majd április 18. és 19. között történik meg – részletezte a tankerület vezetője, majd hozzátette, hogy ebben a húsz napban online vagy személyesen adhatják le a szülők az adott intézménybe a prioritási sorrendbe felállított dokumentumot.

Debrecen, beiskolázás, oktatás, papp lászló
Türk László, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója a jelentkezés részleteiről beszélt 
Forrás: Kiss Annamarie 

Gyurkóné Mezei Katalin Zsófia, az Ibolya Utcai Általános Iskola igazgatója rámutatott, hogy az iskolában két osztályt indítanak a 2024-2025-ös tanévben leendő elsőseik számára, ebből az egyik inkluzív, így sajátos nevelési igényű lurkókat is fogadnak ugyanolyan tanrenddel és óraszámmal, mint a másik csoportban.

Fontosnak tartjuk, hogy mind a testi, mind a lelki, mind pedig a szellemi nevelésre is hangsúlyt fektessünk, és örömmel járjanak hozzánk a tanulók. Mindenkinek igyekszünk megtalálni azt az egyéni bánásmódot, ami a személyiségéhez a legjobban illeszkedik, ezáltal egy biztonságot nyújtó, ugyanakkor hatékony légkört teremtünk számukra

 – fűzte hozzá az iskola vezetője.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában