Lehangoltság

2024.01.14. 07:00

Alvászavarral küzd? – ez is jele lehet az év eleji depressziónak a debreceni szakember szerint

A januári időszakot sokaknál a motiválatlanság, az alvászavar és a depresszió tölti ki. Hogy mitől alakulnak ezek ki, és mit tehetünk ellenük, arról Síró Ágnes pszichológust kérdeztük.

Gubányi Patrik

Sokaknak ismerős az év eleji fáradtság, kedvetlenség

Forrás: Illusztráció: MW-archív

Az ünnepi sürgés-forgás után sokan érzik úgy, hogy kimerültek, lehangoltak és nincs kedvük semmihez. Ehhez már csak hozzáadódik, hogy a lecsendesedés utáni időszakot újra az iskola, a munka és a mindennapi elvárások, kötelezettségek váltják fel. Azonban már rögtön az év első napján magunknak is feladatokat adunk, hiszen a fogadalmakkal szeretnénk, hogy rossz szokásainkat levetkőzzük, az életünk pedig ezáltal jobb irányba haladjon az új esztendőbe lépve.

Év elején még lelkesek vagyunk, tele ötletekkel, újrakezdési vággyal és persze fogadalmakkal. Az új év azzal kecsegtet, hogy egy másik időszak kezdődik, ami a változtatáshoz egy jó kiindulás lehet. Azonban, ahogyan haladunk a napokkal, hetekkel, akkor a kezdeti lelkesedés és motiváltság egyre inkább tompul. Ennek az oka, hogy a fogadalmak a szokásainkra vonatkoznak, amelyeket nem egyszerű megváltoztatni, így gyorsan belefáradunk

 – ismertette Síró Ágnes debreceni pszichológus.

Mint mondta, a kedvetlenséghez hozzájárul az is, hogy a hideg téli időszakban az emberek többsége fáradékonyabb, fásultabb, különösen a szürke és esős időjárás eredményeképp.

Téli fáradtság

– A téli depresszió ősz végén kezdődik és tavaszig tart. A depresszió és a lehangoltság közötti különbség, hogy a rosszkedv a borús napokon fordul elő, míg a depresszió általánosabban jellemző és hosszabb ideig tart. Utóbbi fáradékonyságban, aluszékonyságban és alvászavarban jelentkezik. Ilyenkor az ember motiválatlan lesz, előjönnek a negatív gondolatok, a stresszhelyzetre pedig nehezebben reagál. Ez idő tájt többeknél a szénhidrátéhség is kialakul, ami annak köszönhető, hogy télen csökken a szervezet szerotonin szintje, ami az édesség iránti vágyban mutatkozik meg – hangsúlyozta a lélekbúvár, majd hozzátette: északon sokan szenvednek ettől, a mediterrán területeken viszont egyáltalán nem is létezik.

Igaz, kevesebben beszélnek róla, de a mai életritmusunkra eléggé jellemző, hogy nagyon pörgős és felfokozott. Rengeteg feladatunk és elkötelezettségünk van, ami egész évben kihat ránk. A hideg időszakban ennek alacsonyabb szintre kellene, hogy váltson, mivel az mindenkinek pozitív eredményt hozhatna a lelki állapotában

– húzta alá a szakember.

Ne adjuk át magunkat a búskomor érzésnek!

– Amit tehetünk, hogy ne adjuk át magunkat a depresszív, elkeseredett hangulatnak. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy ha nem húzódunk vissza a négy fal közé, hanem sétálunk, sportolunk és rendszeresen mozgunk. A téli hónapok a társas kapcsolatok ápolására is tökéletesek, ezért a problémáinkat osszuk meg barátainkkal egy ebéd alkalmával, családunkkal pedig töltsünk több időt, ezáltal a biztonságérzetünk is stabilabb lábakra állhat – javasolta Síró Ágnes.

Hozzáfűzte, hogy a szervezetünk télen több pihenést igényel, ezért érdemes a bioritmusunkat segíteni megfelelő alvásmennyiséggel, valamint a D-vitamin pótlását sem szabad elhanyagolnunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában