A mozgás szeretete

2023.12.18. 12:57

Sportóvodát indítanának Debrecenben

Két óvoda átszervezéséről dönthet a közgyűlés a következő ülésén.

Haon.hu

Bő egy éve kezdték meg a Debreceni Hétszínvirág Óvoda energetikai felújítását (a kép az erről szóló sajtótájékoztatón készült, a mikrofonnál Papp László polgármester)

Forrás: Napló-Archív

Két óvoda szervezeti átalakításának tervéről is tárgyalnak majd a debreceni képviselők a csütörtöki közgyűlésen.

Mint az erről szóló előterjesztés írja, Debrecen önkormányzata 33 óvodát tart fenn, melyek 48 feladatellátási helyen működnek, és a 2023/2024. nevelési évben várhatóan 5 ezer 700 gyermek óvodai neveléséről gondoskodnak. Az elmúlt években az óvodás korú, debreceni lakóhellyel rendelkező gyermekek száma enyhe csökkenést mutat. Ennek, valamint az egyházi és egyéb fenntartású óvodák száma növekedésének eredményeként egyes önkormányzati fenntartású óvodákban jelentős mértékű gyermeklétszám csökkenés következett be. 

A következő, azaz a 2024/2025. nevelési évre történő felkészülés során (óvodai jelentkezés, körzetmeghatározás, indítható csoportok száma stb.) megvizsgálták az Ifjúság Utcai Óvoda és annak Hétszínvirág Tagintézménye, valamint a Pósa Utcai Óvoda jelenlegi működését.

Kevesebb jelentkező

Az Ifjúság Utcai Óvoda egy székhelyintézménnyel és 3 tagintézménnyel, jelenleg 21 óvodai csoporttal működik. A felvehető maximális gyermeklétszám a 4 feladatellátási helyen összesen 535 fő. A Hétszínvirág Tagintézménye egy 8 csoportos, 200 férőhelyes óvoda a Tócóskertben. Energetikai korszerűsítése alatt a gyerekeket egy Martonfalvi utcai épületben látták el, a gyermekek utaztatását személyszállítási szerződés keretében oldotta meg az önkormányzat annak érdekében, hogy a szülőkre a felújítás miatt ne háruljon többlet teher. Ennek ellenére az intézmény felújítás miatt történő megváltoztatása olyan mértékben vetette vissza tavaly az óvodai jelentkezések számát, hogy a jelenlegi gyermeklétszám a felvehető gyermeklétszám 50 százalékára esett vissza (az alapító okirat szerint felvehető maximális gyermeklétszám 2019-ben 188 fő volt, 2023-ban 96 fő). 

Annak érdekében, hogy Debrecen legmodernebb energetikai rendszerével rendelkező önkormányzati óvodájában a gyermeklétszámot növelni, majd stabilizálni lehessen (mely a pályázatban vállalt indikátorok miatt is fontos), az előterjesztés azt javasolja, hogy az Ifjúság Utcai Óvodából váljon ki a Hétszínvirág Tagintézmény és önálló óvodaként működjön tovább Debreceni Hétszínvirág Sport Óvoda néven.

Beolvadással megszűnne

A Pósa Utcai Óvoda a Nagysándortelep városrészben működő önkormányzati intézmény, kezdetben 7, majd egyre csökkenő szám mellett jelenleg 4 csoporttal, 110 férőhelye van. Az intézmény vezetésére kiírt magasabb vezetői pályázat már több alkalommal is eredménytelennek bizonyult, így jelenleg egy év időtartamra, 2024. július 31-ig az óvoda intézményvezető-helyettese kapott intézményvezetői megbízást. Az óvoda korábban gondoskodott a roma nemzetiségi óvodai nevelés, ellátás szakmai feladatról, valamint a menedékjogot kérő menedékes, oltalmazott és menekült kiskorúak ellátásáról is. Jelenleg ezeket a többletfeladatokat már nem tartalmazza az intézmény alapító okirata, amely szerint míg 2019-ben a felvehető maximális gyermeklétszám 98 fő volt, 2023-ban csak 70 fő.

Az előterjesztő a Pósa Utcai Óvodát javasolja jogutóddal, beolvadással megszüntetni úgy, hogy jogutódja 2024. augusztus 1-től az újonnan létrejövő Debreceni Hétszínvirág Sport Óvoda legyen. Szervezetileg ennek az új óvodának a tagintézményeként működne, Debreceni Hétszínvirág Sport Óvoda Hétpettyes Tagintézménye megnevezéssel.

Komplex sportprogram

Az újonnan létrejövő óvodában ezzel párhuzamosan új, egyedi, sport óvodai program bevezetésére lenne lehetőség felmenő rendszerben 2024. szeptember 1-jétől. Az intézmény pedagógiai programjában évtizedek óta kiemelt szerepet kap a gyógytestnevelés, mely csoportközi foglalkozás keretén belül a már kialakult mozgásszervi problémák, illetve belgyógyászati és egyéb problémák megszüntetésére, mérséklésére hivatott. A prevenció és a tartásjavító tornafoglalkozások mellett elinduló sportóvodai program segítségével az óvoda kihasználtsága is növelhető lenne a felvételi körzetének a város közigazgatási területére történő kiterjesztése által.

A Debreceni Sportcentrum Közhasznú Nonprofit Kft. szakembereinek bevonásával a különböző sportágakat megalapozó óvodai program dolgozható ki, melynek elsődleges célja a gyermekek és az őket nevelő családok egészséges életmódjának megalapozása, illetve a mozgás megszerettetése. 

A mozgáson, a sportos életmódon keresztül a gyermekek komplex személyiségfejlesztése is megvalósulhat, így egészítve ki az óvodai nevelést. Az e programban részt vevő gyermekekben fennmaradhat a természetes mozgásigény, illetve a rendszeres sporttevékenységekkel megalapozható az egészséges életvitel az iskolás évek alatt is – áll az előterjesztésben.

Az újonnan létrejövő óvoda felvételi körzetét Debrecen város teljes közigazgatási területére kiterjesztenék, azaz „városi beóvodázású” intézményként működne a következő nevelési évtől. 

Pedagógusainak kötelező továbbképzését a jövőben az új pedagógiai programhoz igazodóan a gyógytestneveléssel és a mozgásfejlesztéssel összefüggő képzéseken való részvétel támogatásával valósítanák meg. A Debreceni Sportiskola főállású edzőinek közreműködésével felmenő rendszerben bevezetett heti foglalkozások segítségével emellett több sportág (torna, korcsolya, úszás, foci, karate stb.) alapjaival ismerkedhetnek majd meg a gyerekek. A sport óvoda létrehozása kapcsolódik a DSI által jelenleg is működtetett kincskereső programhoz. Az átszervezés eredményeként a foglalkoztatottak száma nem csökkenne.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában