Podcast

2023.12.17. 07:00

Kisállatot tervezel a karácsonyfa alá? A püspökladányi állatvédő egyesület nem javasolja!

A püspökladányi Mancsmentő Állatvédő Egyesület karácsony előtt nem ad ki állatot a menhelyről, azért, hogy megakadályozzák a házi kedvencek kidobását.

Gubányi Patrik

Az állatvédő semmilyen szinten nem támogatja, hogy élőlény kerüljön ajándéknak a karácsonyfa alá

Forrás: illusztráció / MW-archív

A szeretet ünnepén bevett szokás, hogy ajándékkal fejezzük ki, mennyire szeretjük a családtagjainkat, barátainkat vagy párunkat. Azonban a meglepetés rosszul is elsülhet, főleg akkor, ha élőlény beszerzésében gondolkozunk. Az állat nem egy hétre, nem az ünnepre, hanem ideális esetben hosszú évekre szól, akit etetni, itatni és gondozni kell. A püspökladányi Mancsmentő Állatvédő Egyesület szerint az esetek 99 százalékában visszakerülnek a menhelyekre azok a kutyusok, akiket hirtelen felindulásból, karácsonyi meglepetésnek szánva visznek el a telephelyekről, éppen ezért ők sem adnak erre alkalmat ez idő tájt.

– Egyáltalán nem tartom jó ötletnek, hogy állatot ajándékozzunk karácsonyra. Lehet, hogy aki éppen a jószágot kapná, az nem is szeretné, vagy esetleg nem lesz ideje arra, hogy gondozza. Az ilyen típusú meglepetésekből 99 százalékban az következik, hogy menhelyre kerül a négylábú. Ez nem úgy működik, hogy ma kitalálom, holnap pedig hazaviszem. Ezek az állatok érző lények, nem lehet őket ide-oda dobálni – hangsúlyozta Pierog Kata, a Mancsmentő Állatvédő Egyesület vezetője.

Ha kutyát fogadunk örökbe, akkor annak van egy kiválasztási folyamata, de minden ember más, így az is, hogy kinek melyik állat a legszimpatikusabb, éppen ezért fontos, hogy az is jelen legyen az örökbefogadáskor, aki később a gazdája lesz az állatnak

– húzta alá Pierog Kata.

Mint mondta, azzal is érdemes számolni, hogy akit meglepnénk, annak ezzel az ajándékkal pluszköltsége lesz, hiszen etetni, itatni és ivartalanítani kell az állatot, és nem biztos, hogy erre anyagilag fel van készülve, ennélfogva az egyesület vezetője semmilyen szinten nem támogatja, hogy élőlény kerüljön a fa alá.

Rámutatott, hogy menhelyükön egyáltalán nem emelkedett eddig az örökbefogadási szándék, valószínűleg azért, mert mindenki jól tudja, hogy karácsony előtt a legtöbb szervezet nem biztosít erre lehetőséget a felelőtlen és meggondolatlan vásárlás miatt.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában