Támogatás

2023.12.11. 19:21

Elkészült: kilenc debreceni ingatlant nyitnak a görögkatolikusok a fogyatékkal élőknek

Horváth Zsolt intézményvezető: Óriási igény van rá, hogy érdemben foglalkozzunk a reménytelennek tűnő helyzetben lévőkkel.

Szakál Adrienn

Támogatott lakhatás kialakítása a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat fenntartásában ünnepélyes projektátadója

Forrás: Kiss Annamarie

Támogatott lakhatás kialakítása a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat fenntartásában című egyéves projektjét zárta le a szervezet december 11-én, hétfőn a Görögkatolikus Oktatási és Képzési Központban.

Kapin István, a szeretetszolgálat lelki igazgatója először Ferenc pápa nyomán úgy fogalmazott: az egyház szolgálatának fontos része, hogy a periférián élőkre kiemelt figyelmet szenteljen. Az adventi várakozás égisze alatt beszélt arról a várakozásról is, mellyel a már rendelkezésre álló kilenc debreceni ingatlanban a szakemberek az ellátottak fogadására készülnek.

A működési engedélyt már megkapta a program – ezt Tamás Anikó projektmenedzser közölte a záróünnepségen.

– Hatvan fogyatékossággal élő személy számára alakítottunk ki új támogatott lakhatási szolgáltatást, melynek helyszíne Debrecen közigazgatási területe. Célunk az volt, hogy szélesebb körben kiterjesztve valósítsuk meg az enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékos személyek, látássérültek, mozgásszervi fogyatékossággal élők önálló életvitelének támogatását – fejtette ki.

Forrás: Kiss Annamarie

Remény az önálló életre

Mint elhangzott, ennek érdekében a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat 9 ingatlant vásárolt és újított fel alig egy év alatt Debrecenben, ezek közül 8 ingatlan szolgál a támogatott lakhatás megvalósítására, egy pedig a nappali ellátás céljaira.

Horváth Zsolt intézményvezető kiemelte, hogy a projektnek köszönhetően a gyermekkorból kilépő, nagykorú fiatalokat fel tudják készíteni az életre, a projekt megvalósulásával pedig új, fantasztikus kaland veszi kezdetét a támogatottak és a gondozók életében. – Óriási igény van rá, hogy érdemben foglalkozzunk a reménytelennek tűnő helyzetben lévőkkel – összegezte a kezdeményezést, melyre az elmúlt időszakban több nyílt napot és érzékenyítő programot szerveztek.

A projekt megvalósulásával előre láthatóan 2024 elején vehetik birtokba az ingatlanokat a gondozottak.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában