Három napig szivattyúztak

2023.12.30. 12:40

Jól járt a nemzeti park a Hortobágy-Berettyó magas vízállásával

Pár nap alatt több tízezer köbméternyi vizet emeltek át a Salamonzugi-csatornába, ezt a mennyiséget a természetvédelmi területek elárasztására és vízpótlásra használják majd fel.

Haon.hu

Szivattyúzták a vizet a Hortobágy-Berettyóból a Salamonzugi-csatornába

Forrás: Facebook / Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága kereste meg a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóságot, hogy kihasználva a Hortobágy-Berettyó magas vízállását természetvédelmi céllal vizet szeretnének kivenni a Salamonzugi-csatornába. Felhívva a figyelmet arra, hogy az árvízvédelmi feladatokat nem veszélyeztetheti ez a tevékenység, ugyanakkor szem előtt tartva a vízvisszatartás fontosságát, az igazgatóság hozzájárulását adta a nemzeti park számára, közölték a Facebook-oldalukon pénteken.

Ennek megfelelően december 27. és 29. között, telepített szivattyú segítségével a természetvédők három nap alatt körülbelül 30 ezer m3 vizet szivattyúztak át a Hortobágy-Berettyóból a csatornába. A víz ugyanis a hullámtérre kilépve közel került a töltéslábhoz, így viszonylag egyszerűen átemelhető a csatornába.

A posztban arról is írtak, hogy egykor itt egy ma már üzemen kívüli szivattyútelep a Salamonzugi-csatornán érkező belvizeket emelte át a Hortobágy-Berettyóba, ezúttal viszont a csatorna folyásirányát megfordítva vízpótlásra használják a medret a nemzeti park munkatársai. A vizet tájékoztatásuk szerint természetvédelmi területek elárasztására, vízpótlására használják fel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában