Településfejlesztés

2023.12.20. 13:16

Ha van hasznos beruházás, ez az: új bölcsődét avattak Hajdúszoboszlón – fotókkal

Hajdúszoboszló kinőtte egyetlen bölcsődéjét, ezért vált szükségessé egy új építése.

Kiss Dóra

Pajna Zoltán (balról), Navracsics Tibor, Szoboszlainé Zabos Petra, Bodó Sándor és Czeglédi Gyula az eseményen

Forrás: Kiss Annamarie

Elkészült a Hajdúszoboszlói Gyermeksziget Bölcsőde Aprócska Bölcsődei Tagintézménye, melyet ünnepélyes keretek között december 20-án, szerdán adtak át. Az ünnepségen Czeglédi Gyula polgármester ismertette a beruházás részleteit. 

Összegzőjéből kiderült, hogy a Terület- és Településfejlesztési Programban (TOP) 2020 májusában nyert az önkormányzat 247 millió forintot az épület létesítésére, az összeg azonban nem volt elegendő, így kétszer is kaptak kiegészítést, összesen 111 millió forintot.

2020 decemberében adták át a munkaterületet a kivitelezőnek, a 26 férőhelyes, 2 csoportszobás, több mint 400 négyzetméter alapterületű épület 2023 áprilisára készült el. Beszerezték a szükséges eszközöket, berendezéseket; parkolót és játszóudvart alakítottak ki, ahová öntözőberendezést és párakaput is telepítettek.

Czeglédi Gyula arról is beszélt, a város meglévő, kilencven férőhelyes bölcsődéje maximális kihasználtsággal működik, ezért is volt szükség az új bölcsőde létesítésére, ami energetikailag is egy modern épület. 

A polgármester arra is kitért, 2018-ig jócskán 200 fő alatt volt az újszülöttek száma Hajdúszoboszlón, 2018-tól ez megváltozott, immár 215-250 gyermek születik évente a településen.

Folyamatosan bővül a bölcsődei helyek száma

Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke felidézte, a 2014-2020-as TOP-ban 2019-ig csak két projektje volt Szoboszlónak, kellett a 2019-es váltás, ekkor jöttek új projektek a városba, azóta mintegy 1,6 milliárd forintos fejlesztési forrást tudott a település felhasználni. 

Az elnök közölte, a TOP keretében 32 önkormányzat 36 pályázatának köszönhetően 5,8 milliárd forintból közel 480 új férőhellyel gyarapodott a bölcsődei kapacitás az elmúlt időszakban, de már a TOP Pluszban is vannak erre irányuló pályázatok.

– A szándék és a tett kézfogása történt meg, amikor ez a projekt megvalósult – ezt már Bodó Sándor mondta. Az országgyűlési képviselői Hajdúszoboszló jelenlegi városvezetését méltatta beszédében, hangsúlyozva a tenni akarást és a pályázati munkát, mely mind hozzájárul ahhoz, hogy a fürdőváros elfoglalja jogos helyét a települések között. Jelen beruházás kapcsán úgy fogalmazott, a bölcsődei helyeknek alanyi jogon kell járniuk. Szavai szerint a családbarát kormány konkrét intézkedései közé tartozik az oktatási, nevelési intézmények építése, bővítése, korszerűsítése.

A térség példátlan növekedése indult el

Minden egyes elköltött eurócent mögött olyan cél van, amit mi magunk fogalmaztunk meg. Csak akkor tudnak jól hasznosulni ezek a pénzek, ha a magyar állampolgárokat szolgálják

 – hangsúlyozta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Hajdúszoboszlón. Úgy vélte, minden eurócent az Európai Unió társadalmainak erősségét, összetartó- és versenyképességét szolgálja, ezért is közös érdek, hogy jól hasznosuljon az EU-adófizetők pénze.

– Nehéz vitatni, hogy az egyik legértelmesebb és legmesszebbre mutató cél, ami megvalósulhat, az a bölcsődeépítés. Hiszen a jövőt szolgálja, egy települést szolgál, egy település erejét mutatja meg. 

Míg Magyarországon egyes hanyatló térségeknek azzal kell szembenézniük, hogy elöregszik a népesség, addig Hajdúszoboszló azt mutatja magáról, hogy időről-időre bővíteni kell a bölcsődéit, óvodáit, iskoláit, mert fiatalodik a város. Ez azt mutatja, hogy életerő van ebben a közösségben

 – húzta alá a tárcavezető.

Navracsis Tibor kiemelte, az elmúlt évtizedben egy példátlanul dinamikus növekedés irányába indult el ez a térség. Mint mondta, Hajdúszoboszló korábban is jó adatokkal büszkélkedhetett, de ez a turizmus területére korlátozódott. Most Debrecennel együtt egy ipari szolgáltató, tudományos kutatási központtá kezd válni, amely nemcsak Magyarország, hanem egész Közép-Európa számára fontos lehet és perspektívát nyújthat. – Ez a sikeres felzárkózás, a tehetséges vezetők által felvázolt sikeres jövő az, ami erőssé teszi Magyarországot – szögezte le.

A továbbiakban az egyházi elöljárók megáldották és megszentelték az épületet, az ünnepélyes szalagvágás után pedig Szoboszlainé Zabos Petra intézményvezető vezette körbe a jelenlévőket a bölcsődében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában