Nagy szükség volt rá

2023.10.27. 15:15

Új, modern bölcsődét adtak át Hajdúböszörményben – fotókkal

Az új intézmény segítség lehet azon szülőknek, akik minél előbb visszatérnének a munkaerőpiacra.

Bekecs Sándor

Október 27-én vágtak szalagot az új intézményben

Forrás: Czinege Melinda

Tizennégy férőhelyes, magastetős, részben emeletes, egy csoportszobás bölcsőde épült Hajdúböszörményben, a Csillagvár Óvoda és Bölcsőde Dobó István utcai telephelyén. A modern intézmény új, önálló épületként készült el a már meglévő óvoda mellett. A projektre mintegy 218 millió forint uniós forrást nyert az önkormányzat.

Egyértelmű volt annak idején, amikor ez a pályázati lehetőség megjelent, hogy akarunk egy új bölcsődét építeni, ugyanis az akkor már meglévő intézményünk teljes létszámmal üzemelt, s további gyermekek felvételére nem volt lehetőségünk

– idézte fel Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere. A helyszínváltozással kapcsolatban elmondta, a Dobó István utca a város iparterületeihez esik közel, ahol nagyon sok munkavállalót foglalkoztatnak, s egyre többen költöznek a környékre, köztük fiatal családok is. – Fontos számunkra, hogy valamennyi gyermeket fel tudtunk venni, tizennégy gyermekkel indultunk október elején. Ez tizennégy családnak jelent könnyebbséget – tette hozzá.  

hajdúböszörmény, bölcsőde
Kiss Attila polgármester
Forrás: Czinege Melinda

A kormány a családok mellett áll továbbra is

Tiba István, a térség országgyűlési képviselője rámutatott: a kormány olyan családpolitikát indított el évekkel ezelőtt, s folytat a továbbiakban is, amelynek keretében azoknak a fiatalok, akik gyermeket szeretnének vállalni, minden lehetőségük meglegyen erre.  

Nem véletlen, hogy a kormány bölcsődeépítési programot indított, hiszen vannak olyan szülők, akik a gyermekvállalás mellett szeretnék a karrierjüket is építeni. Számukra ez egy lehetőség, amíg dolgoznak, addig megfelelő körülmények között, szakképzett nevelők gondjaira bízhatják gyermekeiket

– hangsúlyozta a honatya.  

hajdúböszörmény, bölcsőde
Tiba István országgyűlési képviselő 
Forrás: Czinege Melinda

Összesen 785 új bölcsődei férőhely a vármegyében  

– Egy felelős városvezető, országgyűlési képviselő és kormányzat minden olyan intézkedést megtervez, amely a következő évek, évtizedek fejlesztési igényeit megfogalmazza. A gyermeknevelés egy összetett kérdéskör, amelyhez felkészült nevelőkre van szükség. Az intézményt és a városvezetést ismerve úgy gondolom, hogy az itteni gyermekek a jövőben is a legjobb szakemberekre lesznek bízva – fogalmazott Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke.

A vármegyei elnök elmondta, az év végével kell elszámolnia a pályázóknak a 2014-2020-as uniós finanszírozási ciklus támogatásaival. Vannak még feladatok, de Hajdú-Bihar a többi vármegyéhez képest a legjobban oldja meg ezt a feladatot.  

hajdúböszörmény, bölcsőde
Pajna Zoltán 
Forrás: Czinege Melinda

A 2014-2020-as uniós finanszírozási ciklusban 785 bölcsődei férőhelyet tudtunk fejleszteni a vármegyében. Hajdúböszörmény sok szempontból kiemelkedő a gyermekgondozás területén, ráadásul az előző ciklus alatt 300 millió forint pályázati forrásból óvodát is fejleszthetett. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszban pedig újabb 300 millió forintot nyert el szintén óvodafejlesztésre – osztotta meg Pajna Zoltán.  

 

A jövőbe fektet, aki bölcsődét építtet

Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára beszédében úgy fogalmazott: 2010-ben az önkormányzati világ szétzilált állapotban volt, ezért a kormányzat első intézkedései között kezdte el átalakítani a rendszert. – Bizonyos feladatok elkerültek az államhoz, mellyel az volt a célunk, hogy az önkormányzatoknak csak a helyiek érdekét szolgáló ügyekkel kelljen foglalkozniuk – mutatta be. Elmondta, 

a családtámogatási rendszeren keresztül eddig 735 milliárd forintot fordítottak a magyar családok támogatására.

Hajdúböszörmény, bölcsőde
Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára
Forrás: Czinege Melinda

– Amikor óvodát vagy bölcsődét épít egy város, egyrészt a jövőbe fektetni, a jövőnek építi az intézményt. Másrészt pedig segíti azokat a szülőket, akik szeretnének minél hamarabb visszatérni a munkaerőpiacra – fogalmazott. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában