Fontos fejlesztés

2023.10.26. 13:51

Rohamosan fejlődik Debrecen, új bölcsődét kap a Fészek lakópark – fotókkal

Bokrétaünnepet tartottak csütörtökön az épülő intézménynél.

Nagy Emese

Megtartották a Fészek lakóparkban épülő bölcsőde bokrétaünnepségét

Forrás: Czinege Melinda

A Debrecen-Nagysándor-telepi Református Misszió Egyházközség új bölcsődéjének bokrétaünnepségét tartották meg csütörtökön délelőtt a Nádsíp utcai református óvodában. Iszlai Endre, az egyházközség lelkésze nyitóbeszédében elmondta: sikeres támogatási kérelmet nyújtottak be a Miniszterelnökséghez a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz keretén belül a bölcsődei nevelés fejlesztésre. Mint kiemelte, az „Új bölcsőde kialakítása a Debrecen-Nagysándor-telepen” elnevezésű projekt célja egy,

a helyi igényeknek megfelelő, négy csoportszobás, 56 férőhelyes új bölcsőde építése, segítve ezzel a 3 év alatti gyermekek elhelyezését, a szülőknek pedig a munka világába valóvisszatérést. A fejlesztés eredményeként 11 új munkahely jön létre. A projekt 2022. július 1. és 2024. december 31. között valósul meg.

Iszlai Endre, az egyházközség lelkésze
Iszlai Endre, az egyházközség lelkésze
Forrás: Czinege Melinda

Közel 510 négyzetméteres területen épül a bölcsőde

– A bölcsődefejlesztésünk Debrecen egyik legdinamikusabban fejlődő városrészében valósul meg, a Fészek lakóparkban, a református óvoda mellett. Az építkezéshez szükséges ingatlant a debreceni önkormányzat térítésmentesen adta át az egyházközségnek. A közel 510 négyzetméteres területen egy új, akadálymentes, energiahatékonyan működő, melegítő konyhával és modern eszközökkel, bútorzattal, játékeszközökkel felszerelt bölcsődei épület, továbbá játszóterület jön létre. A projektünk összesen 839,93 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült – amelyből az Európai Unió 662,66 millió forintot biztosított, míg a kormány 177,27 millió forinttal járult hozzá a projekthez – hangsúlyozta Iszlai Endre.

Joggal lehet büszke Debrecen minden lakója

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára köszöntőbeszédében kiemelte, ritkábban jár Debrecenben, mint ahogy valójában szeretne, mégis ha az ember Debrecen utcáin áthalad, akkor a lelkesedés lesz rajta úrrá, hiszen az évszázadok építészeti öröksége jelenti az első szembejövő élményt, amely egyedivé teszi a cívisvárost.

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára
Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára
Forrás: Czinege Melinda

– Ott vannak még a közös kultúrák és történelmünk jelentős alakjai, akik számára Debrecen jelentette az otthont és a családot. Az itt élő, vagy innen származó honfitársaink mindig tevékeny résztvevői voltak a magyar múltnak és a jelennek. Joggal lehet büszke Debrecen minden lakója arra az útra, amely a történelmen keresztül a jelenbe vezetett. Tudjuk azonban, hogy az önbecsülés még nem elegendő a boldoguláshoz, ehhez már cselekvőképességre, akaratra és nem utolsósorban tervekre van szükség. Az elmúlt időszak és a mai rendezvény azt bizonyítja, hogy ezekből az erényekből bőven akad a városban, sőt, Debrecenen végigtekintve azt láthatjuk, hogy a hagyományokra támaszkodó fejlődés a település egyik létfontosságú sajátossága.

Ennek köszönhetően a cívisváros napjainkra Kelet-Magyarország leglátványosabban fejlődő gazdasági és kulturális központjává fejlődhetett. Mindezt úgy, hogy képes volt megőrizni az elmúlt századok hagyományait, emellett pedig lépést tudott tartani a 20. és 21. század kihívásaival is

– emelte ki.

Biztonságos környezet a családoknak

Mint elmondta, egy új, a megvalósítás útján járó intézmény mindig a közösség terveiről és világszemléletéről tanúskodik. Ilyen közösségteremtő a bölcsőde is, a kisgyermek itt találkozik először rendszeresen intézményesült formában a kortársakkal. Éppen ezért a gyermekek érdekében alapvető, hogy megfelelő, színvonalas és szeretetteli, biztonságos környezet álljon a családok rendelkezésére, hogy gyermekeiket napközben is biztonságban tudhassák.

– Hazánkban összesen 16 bölcsőde, 25 minibölcsőde és 54 családi bölcsőde működik református fenntartásban. Mindez mintegy 1100 férőhelyet jelent a 3 éven aluli gyermeket nevelő családok számára. Az adatok nagyon biztatóak, nemcsak az egyházi, hanem állami és civil szervezetek által működtetett bölcsődék szempontjából is. Az országos lefedettség jelentősen javult:

míg 2010-ben mindösszesen 326 településen volt biztosított az ellátás, addig napjainkra már több mint háromszor annyi, 1100 településen segíti a családokat bölcsődei szolgáltatás. Mintegy 63 ezer férőhellyel, a 2010-es 32 ezerhez képest

– húzta alá.

Családbarát ország vagyunk

Széles Diána alpolgármester leszögezte, fantasztikus érzés számára, amikor jó helyre megy a támogatás. – Olyan emberek kezébe kerül a bölcsőde, akik azért munkálkodnak, hogy Debrecenben a szeretet és az összefogás megmutatkozzon. Egyáltalán nem mindegy, hogy kikre bízzuk a gyermekeinket, de nyugodtan ki merem jelenteni, hogy Debrecen és Magyarország egy olyan családbarát ország, ahol nyugodt szívvel rábízhatjuk bármilyen bölcsődére gyermekünket – nyomatékosított.

Széles Diána alpolgármester
Széles Diána alpolgármester
Forrás: Czinege Melinda

Kósa Lajos országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, azok az emberek, akik emlékeznek arra, milyen körülmények uralkodtak 2005-ben a mostani Fészek lakóparkban és környékén, akkor biztosan egyetértenek azzal: Debrecen ezen része is teljesen átalakult, színfoltjává vált a településnek.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő
Kósa Lajos országgyűlési képviselő
Forrás: Czinege Melinda

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában