Alapkőletétel

2023.07.28. 13:30

Görögkatolikus bölcsőde épül a debreceni Tócóskertben – fotókkal

Az intézmény alapkövét július 28-án, pénteken lették le a Derék utcai ingatlanon, a tavaly ősszel átadott Tócóskerti Óvoda Napsugár Tagintézményének szomszédságában.

Bucsi Bernadett

Pósán László országgyűlési képviselő (balról), Csaholczi Attila önkormányzati képviselő, Kocsis Fülöp és Papp László együtt tették le az alapkövet

Forrás: Kiss Annamarie

Most még kopár terület, de jövő ősszel várhatóan már bölcsődés gyerekek hangjától lesz hangos a Derék utca 93/A több mint ötezer négyzetméteres telke, ott ugyanis a görögkatolikus egyház építtet 96 fős befogadóképességű bölcsődét. 

A beruházás elvégzésére a Hajdúdorogi Metropolitai Egyház nyert több mint 1,2 milliárd forintot, melynek 79 százalékát, több mint 954 millió forintot európai uniós forrásból, 21 százalékát, vagyis több mint 255 millió forintot pedig hazai forrásból biztosítottak.

Gombamód nőnek ki a földből a bölcsődék

A pénteki, szenteléssel egybekötött alapkőletétel ünnepségén Papp László, Debrecen polgármestere elmondta: a tócóvölgyi városrészben élők, az ottani fejlesztések életre hívták a bölcsődei férőhelyek kialakításának beruházását. Emlékeztetett arra, hogy a város bölcsődei ellátórendszere igen szűk kapacitással működött. 

A város bölcsődei intézményrendszeréhez 12 intézményi egység tartozik, amelyből az elmúlt öt évben hatot, tehát a felét sikerült felújítani, de emellett új bölcsődéket is építettünk, építünk. Elkészült Józsán egy új bölcsőde, és ugyanitt a református egyházzal együttműködésben is tervezünk létrehozni még egy bölcsődét. A Pohl Ferenc utcán, a déli, dél-keleti városrészben is tervezünk egy bölcsődét létrehozni, ott az evangélikus egyházzal együttműködve. A Postakertben is épül egy új bölcsőde, ez a fejlesztés 70 százalékos készültségi állapotban van, a beruházást jövőre át tudjuk adni

 – sorolta a város első embere.

Együttműködve lépni előre

Papp László kifejtette: a város közgyűlése tavaly döntött úgy, hogy a Derék utcai területet ingyen átadja bölcsődefejlesztés céljára a Metropólia részére, tekintettel arra, hogy a növekvő igények miatt a minőségi bölcsődei ellátásra igen nagy szükség van e városrészen. – Nagy örömmel mondhatom azt, hogy Debrecenben az egyházak, ezen konkrét projekt kapcsán nevezetesen a Metropólia, a görögkatolikus egyház és a város között nagyon jó együttműködés alakult ki. 

Debrecen intézményi ellátórendszerének működtetésében nem egy lábon állunk, az egyházak erős szövetségesei a városnak a nevelésben, a gondozásban, az oktatásban, a szociális ellátásban. Jó érzés azt megtapasztalni, hogy egy ilyen erős szövetség mellett sikerül komoly előrelépéseket elérni ezeken a területeken

 – fogalmazott a polgármester.

Kiegészül a portfólió a bölcsődével

– A görögkatolikus egyház az első bölcsődéjét építi meg Debrecenben – hangsúlyozta Seszták István főhelynök atya az ünnepségen. Kifejtette, hogy ezzel a fejlesztéssel 96 gyermeknek teremtenek lehetőséget, a terveik szerint nyolc csoportot alakítanak majd ki. – Nem lehet más a célunk, mint megteremteni azt az egységet, amit a család, az anya, a gyermek, valamint a munkához való eljutás lehetősége jelent – szögezte le.

Az épülő bölcsőde alapkövét Kocsis Fülöp érsek-metropolita szentelte meg, és elmondta, hogy az intézményt Szent Anna után nevezik majd el. – Ha helyes választ tudok adni arra, hogy kicsoda nekem Jézus Krisztus, akkor erre lehet építeni életet, intézményt, óvodát, világot. Erre a kérdésre meg kell találni a helyes választ. Ez a válasz személyes, mindenkinél más és más. Nem lehet kiolvasni a Bibliából, nem lehet bemagolni, a pedagógus nem tudja megtanítani. Megtanítani helyes, személyes választ adni arra a kérdésre, ki neked Jézus Krisztus, minden intézményünkben, minden tevékenységünkben erre törekszünk, ez a feladatunk – szólt az érsek-metropolita a jelenlevőkhöz, rámutatva: e gondolat mentén nevelkedik majd az ifjú nemzedék a görögkatolikus egyház bölcsődéjében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában